Kleinerrr! Samsung maakt vaart met verkleining fabricage processoren

De kans is groot dat Samsung haar Galaxy S6 lanceert met de eigen Exynos 7 Octa processor – een mobiele processor die op een 14 nanometer proces gefabriceerd wordt. Daarmee zetten de Zuid-Koreanen belangrijke concurrenten, zoals Qualcomm, op een achterstand. Maar er komt meer.

samsung-logo Kleinerrr! Samsung maakt vaart met verkleining fabricage processoren

Samsung is vroeg met de introductie van een 14 nm mobiele processor. De Amerikanen van Qualcomm brengen op dit moment hun Snapdragon 810 chip op de markt: een 20 nm system-on-a-chip, die weliswaar snel is, maar in feite dus nog een verkleiningsstap achterloopt.

Op het gebied van processorproductie is kleiner inderdaad beter. Er kunnen hogere verwerkingssnelheden bereikt worden, en er wordt minder energie verbruikt. Met name voor mobiele processoren is dit laatste een cruciale factor.

Mooi dus, dat Samsung op dit vlak momenteel een duidelijk voorsprong heeft. Maar wat de Zuid-Koreanen betreft dendert de trein vlot verder. Er wordt namelijk al gewerkt aan de volgende, 10 nanometer generatie, zo bleek tijdens de International Solid State Circuits Conference (ISSCC). Kleinere, zuinigere chips zijn een belangrijke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van het Internet of Thingsaldus Samsung tijdens de ISSCC.

Bedenk wel dat ontwikkeling van dit fabricageproces zich nog in een vroeg stadium bevindt, en dat we de eerst 10nm processoren voorlopig nog echt niet in een Galaxy telefoon zullen aantreffen. Dan moet je toch echt nog één of twee jaar geduld hebben.

(bron)

Galaxy deal tips

Praat mee