Samsung Galaxy A5 versus Galaxy Alpha: vergelijking

Met de komst van de nieuwe Samsung Galaxy A5 – de nieuwe A serie, in feite – lijkt de veelbesproken Galaxy Alpha opeens een beetje een eenling geworden te zijn. En inderdaad: de A5 zal de Alpha ook gaan vervangen in Samsung’s productaanbod voor 2015. Toch is de Alpha voorlopig nog even verkrijgbaar, en is het de moeite waard om ‘m eens naast de Galaxy A5 te leggen. Wat moet je weten als je twijfelt tussen deze twee toestellen?

samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-alpha-vergelijking Samsung Galaxy A5 versus Galaxy Alpha: vergelijking

Links de Galaxy Alpha, rechts de Galaxy A5

Om een lang verhaal kort te maken, verklappen we alvast de conclusies:

De duurdere Galaxy Alpha is beter als…

  • je high end specs en prestaties wilt
  • je meer camera features en een vingerscanner wilt
  • je liever een iets compactere telefoon zoekt

De flink goedkopere Galaxy A5 is beter als…

  • je een strakker, geheel metalen toestel mooier vind
  • je graag mooie selfies maakt
  • je accuduur belangrijk vindt

Feiten op een rijtje

De Galaxy Alpha is het toestel dat een paar maanden terug een verandering in Samsung’s ontwerpaanpak inluidde. Het is de eerste Galaxy met een aluminium frame, nadat Samsung jarenlang vasthield aan haar beproefde kunststof behuizingen. De Galaxy A5, die nu op de markt verschijnt, toont waar Samsung inmiddels is aanbeland: de behuizing is geheel uit aluminium. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil tussen beide toestellen. Laten we de belangrijkste punten eerst eens in een tabelletje zetten:

 
Galaxy Alpha
Galaxy A5
SchermSuper Amoled
4,7 inch
1280 x 720 pixels
312 ppi
Super Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
ProcessorOctacore
1,8 GHz
Quadcore
1,2 GHz
Geheugen2 GB RAM
32 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingMetalen frame
Kunststof achterkant
Volledig
metaal
Camera's12 MP
2,1 MP front
4K video
13 MP
5 MP front
1080p video
Accu1860 mAh2300 mAh
Afmetingen132,4 x 65,5 x 6,7 mm
115 gram
139 x 70 x 6,7 mm
123 gram
FeaturesUltra Power Saving Mode
Vingerscanner
Hartslagmonitor
Nieuwste TouchWiz
Ultra Power Saving
Speciale selfie camera
Adviesprijs€ 599,- (HIER)€ 409,- (HIER)

Uiterlijk

Zoals gezegd: de Galaxy Alpha is deels van aluminium, de Galaxy A5 geheel. Voor de een is aluminium hét summum, anderen vinden een kunststof achterkant juist fijn omdat deze in de regel wat meer grip biedt. Omdat het scherm van de A5 een fractie groter is, is het toestel zelf een halve centimeter breder, en 7 millimeter langer dan de Alpha. Dit is geen groot verschil, maar als je niet al te grote handen  hebt het overwegen waard. Beide toestellen zijn met hun 6,7 mm echt dun.

samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-alpha-afmetingen-vergelijking Samsung Galaxy A5 versus Galaxy Alpha: vergelijking

Link de Galaxy A5, rechts de compactere Alpha, op dezelfde schaal afgebeeld

Wat ons betreft oogt de A5 net wat strakker dan de Galaxy A5 – de lijnen zijn eenvoudiger. Tegelijk heeft de Alpha net weer wat karakteristieke kenmerken. Maar uiteindelijk verschillen smaken, en kunnen we er niet zoveel zinnigs over zeggen. Duidelijk is dat beide toestellen voor velen een meer premium gevoel bieden dan we van Samsung tot nu toe gewend waren.

De techniek

Onder de motorkap blijkt al snel waarom de Galaxy Alpha een wat pittiger prijskaartje heeft: de processor heeft simpelweg méér PK’s in de aanbieding, én de opslagcapaciteit is standaard een stuk groter: 32 GB versus 16 GB in de A5.

Daar staat tegenover dat de de Galaxy A5 camera’s heeft met een hogere resolutie, waarbij vooral de selfie camera aan de voorkant flink scherpere foto’s kan maken. Wel moet dit toestel de krachtige realtime HDR modus missen waar de Alpha dankzij de snellere processor over beschikt, en je kunt met de Alpha video opnemen in een 4K UHD resolutie – de A5 doet het op een normale 1080p full HD resolutie.

Tevens heeft de Galaxy A5 een batterij met een grotere capaciteit, die onder meer in combinatie met de wat minder krachtige processor zorgt voor een (veel) beter uithoudingsvermogen. Hij moet minder vaak aan de lader dan de Alpha. Echter, bij deze laatste kun je een lege accu in een handomdraai omwisselen voor een volle, indien voorhanden. Hoewel dit lang een standaard kunstje was van Galaxy smartphones, kan dit op de Galaxy A5 niet – de batterij is niet verwisselbaar.

samsung-galaxy-alpha-versus-a5-vergelijking Samsung Galaxy A5 versus Galaxy Alpha: vergelijking

De Galaxy Alpha: metalen rand, verwijderbare kunststof achterkant

Features

Omdat de Galaxy A5 wat nieuwer is, komt hij standaard ook met een nieuwere versie van Samsung’s TouchWiz interface – in ieder geval tot het moment dat de Galaxy Alpha een update krijgt naar Android 5.0 zal dit verschil blijven. En dus beschikt de A5 wel, en de Alpha niet over de optie om zelf het uiterlijk van de interface aan te passen aan je eigen smaak. Met de nieuwe themakiezer kun je op eenvoudige wijze niet alleen achtergronden wijzigen, maar ook het uiterlijk van icoontjes en de geluidjes die je toestel maakt.

Beide toestellen beschikken over de de ultra power saving mode – de extra energiebesparende stand in het Nederlands. Met deze stand kun je ook met de laatste procenten van je batterij nog urenlang bereikbaar blijven. Echter, de Alpha heeft verder ook nog een vingerscanner om je toestel, de privé stand of inloggegevens te beveiligen met je vingerafdruk.

Ook de hartslagmonitor ontbreekt op de Galaxy A5, maar er zullen niet veel mensen zijn voor wie dit echt een gemis is.

samsung-galaxy-a5-6 Samsung Galaxy A5 versus Galaxy Alpha: vergelijking

De Galaxy A5 met zijn geheel metalen behuizing

Dus?

Het moge duidelijk zijn: hoewel de Galaxy A5 en Alpha op het eerste gezicht best wel wat overeenkomsten hebben, zijn de verschillen tussen beide toestellen aanzienlijk. Geef je liever minder uit, maar wil je wel graag een mooi toestel met een premium uitstraling? Dan is de Galaxy A5 jouw keuze. Heb je graag een sneller en/of iets compacter toestel met méér features – vingerscanner, meer camera features – en is je budget wat ruimer? Dan is de Galaxy Alpha een erg mooi toestel, met high end prestaties en snufjes.

Mocht je de Galaxy A5 eigenlijk ook nog wat te duur vinden – en/of de Alpha te groot – check dan de kleinere, en € 100,- goedkopere Galaxy A3.

Besteltips Galaxy A5 en Galaxy Alpha

Galaxy A5 abo

Galaxy Alpha abo

Galaxy A5 los

Galaxy Alpha los

Beste Galaxy A5 deals per provider

Reacties

  1. peet zegt

    Als je wifi op glasvezel tot je beschikking heb dan spring de alpha met ac wifi er stukken beter uit als de A5 met n wifi . Dit is mij die 100 euro prijsverschil zeker waard

Praat mee