Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

Fijn, je hebt sinds kort een nieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3. Dan vind je hieronder alvast een paar eerste tips, die de moeite waard zijn om direct op je gloednieuwe toestel toe te passen. Gewoon, omdat ze prettig zijn. Misschien ken je ze al, als je recent een andere Galaxy had, maar zo niet, dan zijn dit in ieder geval alvast een paar handige start-tips voor je nieuwe Galaxy A telefoon. De komende tijd volgens er nog veel meer!

samsung-galaxy-a5-tip-flipboard-weghalen-startscherm Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

Flipboard van je startscherm halen

Huh? Is dat nou een complete extra pagina op je startscherm, waar je – behalve als je inderdaad Flipboard gebruik(st)er bent – niet zoveel aan hebt? Inderdaad. En je kunt ‘m eenvoudig weghalen. Leg je vinger op een leeg stukje startscherm (1) om naar de Instellingen startscherm te gaan. Kies vervolgens de optie met dezelfde naam (2), en haal het vinkje weg bij Flipboard Briefing (3). Nu bestaat het startscherm weer alleen uit je eigen pagina’s met widgets en apps.

samsung-galaxy-a5-tip-schermmodus-slim-sluimeren Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

Slim sluimeren inschakelen, schermmodus zelf kiezen

Op onze redactionele Galaxy A5 stond één handig snufje standaard uitgeschakeld: Slim sluimeren. Dat is jammer, want het is een klein maar fijne optie. Slim sluimeren zorgt ervoor dat het beeldscherm aan blijft als je ernaar kijkt. Je scherm gaat dan bijvoorbeeld niet opeens vanzelf uit als je een wat langere tekst aan het lezen bent. Dus: ga in je Instellingen naar het kopje Display en achtergrond (4), en vink daar Slim sluimeren aan (5).

En nu je toch in dat menu bent: tik gelijk even op Scherm-modus (6). Op zich is onze eerste indruk van het Super Amoled scherm van de Galaxy A5 (of A3) erg goed. De kleurweergave kan zich meten met die van recente Galaxy topmodellen. Toch verschillen smaken. Sommigen houden van de oververzadigde weergave waar Samsung’s Amoled schermen toe in staat zijn, terwijl andere toch de voorkeur geven aan natuurlijker, rustiger kleuren op hun scherm. Probeer dus even de verschillende opties uit (7): AMOLED-bioscoop geeft alles wat lichter weer, AMOLED-foto legt meer nadruk op een mooie kleurbalans, en Basis zorgt voor een rustiger, natuurlijker weergave.

De standaardmodus – Aanpasbaar display – zorgt ervoor dat de weergave wordt aangepast aan wat je op je scherm hebt. Dit is vaak een prima optie, maar niet per se naar ieders eigen smaak. Probeer het dus zelf allemaal even uit!

samsung-galaxy-a5-s-voice-home-knop-uitzetten-1 Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

S Voice niet meer met de Home knop starten

Samsung’s pratende assistent S Voice spreekt geen Nederlands, en wordt dus door de meesten genegeerd. Echter, de app start zodra je twee keer kort achter elkaar op de Home toets drukt – of, anders gezegd: als je op je Home drukt, wacht het toestel even om te kijken of je er nog een tweede keer volgt. Dat kost kostbare tijd, toch?

Druk dus twee keer op de Home knop van je Galaxy A5 of A3, en als S Voice start, tik je op Next. Na het accepteren van de voorwaarden (9) ga je wederom verder (1), en start je S Voice zelf (11).

samsung-galaxy-a5-s-voice-home-knop-uitzetten-2 Drie tips voor je gloednieuwe Samsung Galaxy A5 of Galaxy A3

Als je eenmaal in S Voice bent, ga je naar het menu rechtsboven (12), en kies je Settings (13). Haal nu het vinkje bij Open via the home key weg (14), en jouw Home knop is weer helemaal van jezelf. En reageert een stuk sneller als je erop drukt.
Dit zijn natuurlijk niet de enige goede tips voor de Galaxy A5 en Galaxy A3 – en binnenkort ook de Galaxy A7. Houdt ons de komende tijd dus in de gaten, voor nog veel meer handige weetjes, tips en trucs voor deze toestellen!

Beste Galaxy A5 deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Hallo,

  Ik heb een vraag. Heb een Samsung galaxy A5 gekocht. Op beginscherm staat : klok, planner en wat apps……
  De apps zijn groot afgebeeld. Die wil ik graag kleiner hebben. Krijg met geen mogelijkheid Instellingen startscherm in beeld. Als ik mijn vinger ergens houd op het beginscherm, dan opent de dichtstbijzijnde app….of klok / agenda.
  Hoe kan ik dit scherm wijzigen?

  Wil ook dat zaklicht en vergrootglas weg….ook dat lukt mij dus niet.

  Wie kan mij helpen?

  • Michel zegt

   Je kunt die instellingen ook krijgen als je zeg maar ‘uitzoomt’, dus een knijpbeweging met twee vingers op het scherm maakt. Zaklamp en vergrootglas kun je als het goed is gewoon in de prullenbak doen: leg je vinger erop, en sleep ze naar het prullenbakje dat bovenin het scherm verschijnt.

   • Maria zegt

    Er gebeurt niets met het scherm. Ook niet bij knijpbeweging. Ook het verwijderen van de apps lukt niet zoals jij beschrijft. Bij mijn vorige mobiel (HTC) kon dit wel.

    • zegt

     Dankjewel trouwens voor je reactie Michel. Op de smartphone zijn trouwens automatisch de apps van mijn tablet terecht gekomen. Mss dat dat er iets mee te maken heeft.

    • Michel zegt

     Ah, je toestel staat in de ‘eenvoudige stand’. Je kunt meer, en zoals je het gewend bent, als je die uitschakelt. Veeg je notificatiescherm omlaag, en kies het tandwieltje rechtsboven. Ga naar ‘Meer instellingen’ en scroll omlaag naar ‘Eenvoudige stand’. Kies deze en selecteer ‘Standaardmodus’. Tik op gereed om daar naar om te schakelen.

 2. zegt

  Dankjewel trouwens Michel voor je reactie. Het lijkt er trouwens wel op dat op de smartphone automatisch apps zijn geplaatst van mijn tablet. Mss heeft dat hier iets mee te maken?

 3. zegt

  Weer een nieuwe vraag. Hoe komt het dat ik bij sommige contacten geen persoonlijk beltoon kan kiezen?
  Heb paar personen een geluid gegeven. Hoe ik dit gedaan heb….weet ik niet meer. Nu hebben 4 personen afzondelijk gelijk. Een van die geluiden is om een of andere reden toegepast bij al mijn andere kontakten.
  Dit geluid zie ik niet bij die andere kontakten staan. M.a.w. ik kan mijn andere kontakten niet voorzien van een standaardgeluid.

  Raar……..

  Wie weet er raad?

 4. Jochem zegt

  Heey,

  Ik heb een vraag Kun je zeg maar de achtergrond van je startscherm vast zetten dus dat je niet op elke pagina als het waren dezelfde achtergrond ziet.. Dus kort om dat wanneer je naar links of rechts vecht je niet het zelfde gedeelte van de foto blijf zien.

  Alvast bedankt voor antwoord 😀

  • Michel zegt

   Niet standaard, maar je hebt wel live wallpapers die dat doen. Even zoeken in de Play Store naar bv scrolling live wallpaper, of iets dergelijks.

 5. Jos zegt

  Net een A3 gekocht, maar kan WIFI niet aan de praat krijgen. Telkens als ik op het 0 knopje tik gaat ie even naar 1 en dan weer terug. Alle instellingen nagekeken en volgens mij goed. Wat kan het zijn. Ook via de mogelijkheid boven in het scherm geeft het een zelfde resultaat.

 6. Erika zegt

  Heb pas een A3 gekocht. Daar stond op een gegeven moment in het display datum, tijd en locatie weergegeven. Na een update is dit verdwenen. Hoe krijg ik die weer terug.

 7. w traa zegt

  heb een vraag over a 5
  als ik hem aan doe zie ik in het scherm mijn mails en andere zaken
  kan ik dat uit zetten
  dit vind ik niet prive meer

 8. Ingrid zegt

  Ik heb een A5. Als ik mijn hoesje open doe, licht het scherm niet automatisch op. Is dit een instelling of gaat dit bij de A5 gewoon niet?
  Wie weet hier antwoord op?

 9. Roma zegt

  Hallo vraagje,

  Ik ben op zoek naar het het optieknopje bij de samsung a5. Voorheen bij de s5 was dat het het linkerknop ingedrukt houden naast het menuknop. Nu kan ik dit nergens vinden…

 10. snuutjen zegt

  Iets vreemds ik heb boven in het scherm naast het wifi signaal de afbeelding van een wekker staan. ik heb de klok of wekker niet ingeschakeld. krijg deze melding niet weg. Dit icoontje staat in je scherm als je de wekker hebt ingeschakeld, Het betreft hier de samsung klok app die vast op het toestel zit. Heb deze al uitgezet. telefoon opnieuw opgestart, niet helpt. Weten jullie misschien wat ik hieraan kan doen?

 11. Eva zegt

  Hoi,
  Ik wil de sluimertijd graag aanpassen naar 10 min maar ik krijg het niet voor elkaar. Hij geeft sluimeren 5 min aan en als ik erop klik of ingedrukt houd dan gaat het sluimeren uit. Hoe kan ik dit veranderen?

  • Michel zegt

   Is dit wat je zoekt? Ga via het Instellingen menu naar ‘Schermvergr. en beveiliging’. Tik vervolgens op ‘Instell. veilige vergrendeling’, en kies bij ‘Automatisch vergrendelen’ een andere tijd. (Als je de tijd bedoelt voordat het scherm vanzelf uit gaat, dan moet je via Instellingen bij ‘Display’ onder het kopje ‘Time-out scherm’ zijn)

 12. Gert zegt

  Hoi, ik heb een A3 en een nieuwe Flipcase. Automatisch schakelt de A3 uit als ik de case sluit. Dit wil ik eigenlijk niet. Is dit uit te schakelen? Heb Accessoires en Automatisch ontgrendelen als uitgeschakeld, maar helpt niet.

 13. Cora burgmans zegt

  Ik heb een nieuwe update op de galaxy A3 2016 uitgevoerd, maar ik vind hem niet nammelojker in gebruik , de apps zien er ook zo anders uit

 14. teleton28Ton1974 zegt

  Even een vraagje pasgeleden een A5 gekocht en nu mis ik hier rechts onderin de Apps toetst zit deze bij de A5 er niet meer in of kunnen we deze weer op een of andere manier tevoorschijn toveren?

  • Michel zegt

   Je kunt via Instellingen -> Display naar de optie Startscherm gaan. Kies daar Apps-knop, en kunt instellen dat hij weer getoond wordt.

 15. Marleen zegt

  hallo
  zonet mijn nieuwe Samsung A5 2017 in huis gehaald. Ik mis de (ik probeer het deftig uit te leggen;) volgende verplaatsbare icon: blauwe cirkel , 4 witte vierkantjes erin: heel handig om snel te switchen tss “recente apps, schermafbeeldingen, startscherm enz…”
  Wil die heel graag terug? Kan iemand mij helpen?

 16. Ed Rossino zegt

  Ik heb Slim Sluimeren altijd aangevinkt staan.
  Soms, op momenten als ik met de Home toets bezig ben, verschijnt er een paars kader rond het display en begint een hinderlijk gepiep, waarbij het kader telkens verspringt naar verschillende items op het scherm.
  Na heel lang zoeken ontdekte ik dat het vinkje bij Slim Sluimeren weg was. Eenmaal terug geplaatst hield het gepiep direct op.
  Dit gebeurd regelmatig. Hoe voorkom/producer ik dit?

Praat mee