Minder Snapdragon, meer Exynos voor de Samsung Galaxy S6

Het heeft er alle schijn van dat eerdere berichten over problemen met Qualcomm’s Snapdragon 810 processor toch gaan doorwerken in de Samsung Galaxy S6. Mogelijk kiest Samsung ervoor om bijna alle toestelvarianten te voorzien van een eigen Exynos system on a chip.

samsung-galaxy-s6-concept-3 Minder Snapdragon, meer Exynos voor de Samsung Galaxy S6

Het is inmiddels bijna traditie dat Samsung van iedere topmodel twee varianten – met verschillende processoren – op de markt brengt. Hier in Europa kregen we de laatste jaren altijd de versie met een Snapdragon processor uit de keuken van Qualcomm. Voor de Galaxy S6 leek dit niet anders, tot er dus berichten opdoken over problemen met de nieuwe Snapdragon 810.

En nu beweren ‘bronnen in de industrie‘ dus dat Samsung hierdoor besloten heeft het toestel nagenoeg overal uit te rusten met de , nieuwe Exynos chip – een 64 bit processor met acht rekenkernen, die op een 14nm proces gefabriceerd wordt. Dit laatste zou erop duiden dat het hier niet gaat om de nog niet zolang geleden onthulde Exynos 7 Octa. Dit is namelijk een 20nm chip.

Wel schijnt Samsung Qualcomm niet helemaal in de kou te willen laten staan. In eerste instantie zal zo’n 90% van alles Galaxy S6 toestellen uitgerust zijn met een Exynos soc, en 10% met de chip van Qualcomm. Naarmate Qualcomm de problemen met de Snapdragon 810 gladstrijkt, zal deze verhouding meer in balans komen.

En dus lijkt de kans aanwezig dat Samsung de Galaxy S6 ook in Europa met een eigen Exynos processor wil gaan verkopen – in ieder geval in het begin. Nu is dit voor de doorsnee gebruik(st)er niet ontzettend relevant, zolang de processor maar zonder problemen zijn ding doet. Wel bakt Samsung sinds geruime tijd erg goede geluidschips – van Wolfson – in de Exynos soc‘s, dus voor de echte audioliefhebber kan dit goed nieuws zijn. Maar dit weten we natuurlijk pas zeker zodra duidelijk wordt welke Exynos chip er precies gebruikt gaat worden in de S6.

De lancering van de Galaxy S6 – naar alle waarschijnlijkheid met een QHD Super Amoled scherm met 2560 bij 1440 pixels, 3 GB werkgeheugen en een 16 of zelfs 20 megapixel camera, in een mogelijk waterdichte, aluminium behuizing – wordt begin maart verwacht, met een daadwerkelijke release in april. Het toestel wordt helemaal ‘vanaf nul’ ontwikkeld, en krijgt naar verluid een flinke vernieuwde, snellere interface.

Wil je van ons een email ontvangen zodra de Galaxy S6 in de Nederlandse winkels arriveert? Schrijf je dan nu in voor onze email notificatie:

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee