Leuk: camera vergelijking Samsung Galaxy S versus Galaxy S5

Al jarenlang is Samsung’s Galaxy S serie de bestverkopende Android smartphone lijn. En hoewel we inmiddels bij de Galaxy S5 zijn aanbeland, begon het natuurlijk allemaal in 2010 met de allereerste Galaxy S – een toestel met een vier inch Amoled scherm met 800 bij 480 pixels, een 5 megapixel camera, en Samsung’s eigen single-core 1 GHz Hummingbird processor.

samsung-galaxy-s-familie Leuk: camera vergelijking Samsung Galaxy S versus Galaxy S5

De hele familie op een rijtje, v.l.n.r.: de Galaxy S. S2.S3. S4 en S5

Nu kwamen de mannen van PhoneArena op het idee om te kijken óf en hoeveel de kwaliteit van de camera nu eigenlijk verbeterd is. En zo lieten zij de camera van de eerste Galaxy S het direct opnemen tegen de camera van de Galaxy S5. Wij pikken er een paar voorbeelden uit, maar check vooral de complete serie – full size kiekjes incluis – bij PhoneArena zelf, HIER.

samsung-galaxy-s5-versus-galaxy-s-camera-vergelijking-3 Leuk: camera vergelijking Samsung Galaxy S versus Galaxy S5

Het grootste verschil tussen de camera van de S en de S5 is dus natuurlijk de resolutie: die is ruim drie keer zo hoog geworden – van 5 naar 16 megapixel – en dat zie je dus ook terug in de details op de foto’s van beide toestellen. Met name als je echt gaat inzoomen op het plaatje wordt dit duidelijk.

samsung-galaxy-s5-versus-galaxy-s-camera-vergelijking-2 Leuk: camera vergelijking Samsung Galaxy S versus Galaxy S5

Ook maakt de Galaxy S5 betere, en vooral scherpere foto’s bij omstandigheden met wat minder helder licht, zoals binnen. Dit komt onder meer natuurlijk door de zogeheten ISOCELL sensor van het toestel, maar als je de eerste S met de S4 vergelijkt is het verschil ook al significant.

Op videogebied is de vooruitgang nog beter zichtbaar – zie het onderstaande filmpje, waarin zowel met meer, als met minder licht wordt gefilmd door beide toestellen:

Overigens moeten we zeggen dat we de eerste Galaxy S helemaal niet zo slecht vinden, als je bedenkt dat we inmiddels bijna vijf jaar verder zijn – of valt het gewoon wel mee met de vooruitgang op mobiel cameragebied de laatste jaren? 😉

Vergeet niet dat Samsung recent nog een belangrijke verbetering doorvoerde: de nog nieuwere Galaxy Note 4 heeft optische beeldstabilisatie – een snufje dat eigenlijk nodig is om het maximale te halen uit een camera met een dergelijke hoge resolutie, en dat nog ontbreekt op de Galaxy S5. Anders was het verschil in detail en scherpte nog veel groter geweest in de bovenstaande vergelijking.

Maar zoals gezegd: check met name ook de complete vergelijking bij PhoneArena HIER.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

  1. Marco Zwetsloot zegt

    Denk dat de megapixel race we lzo’n beetje voorbij is, 13, 16 of 20 mp verschil is niet zo groot. Komt denk aan op betere sensors en optische stabilisatie om het verschil mee te maken.
    Ik verwacht wel veel van de nieuwe 20mp sensor van Samsung.

    • Michel zegt

      Yep, juist in combinatie met goede stabilisatie. Verschil tussen de camera’s van de S5 en Note 4 is groot, terwijl beide een 16 MP sensor hebben.

Praat mee