Samsung Galaxy S6: nieuws, geruchten, en meer, op een rijtje

Het duurt nog een paar maanden voor we kennis kunnen maken met de volgende Next Big Thing, de Samsung Galaxy S6. Wat weten we al over het toestel? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

samsung-galaxy-s6-concept Samsung Galaxy S6: nieuws, geruchten, en meer, op een rijtje

De afbeelding zijn van een Samsung Galaxy S6 conceptontwerp op Yanko Design

Eigenlijk is het verhaal van de Galaxy S6 op dit moment heel erg simpel: we wéten nog helemaal niets over het toestel. Samsung houdt uiteraard de kaken stijf op elkaar, en ook tastbaar, en betrouwbaar materiaal lekte er tot nu toe amper uit. Saai? Ach, dat valt ook wel weer mee. En er doen geruchten de ronde, en met een beetje gezond verstand vallen er wel degelijk een paar voorspellingen te doen.

Om je wat leeswerk te besparen, eerst maar de samenvatting:

 • Aluminium behuizing
 • Mogelijk, maar misschien ook niet waterdicht
 • 5,1-5,3 inch Super Amoled QHD scherm, 2560 bij 1440 pixels
 • Geen gebogen Edge scherm in de standaard Galaxy S6
 • Qualcomm Snapdragon 810 processor (elders: Samsung Exynos 7 Octa)
 • 16-20 megapixel camera met optische beeldstabilisatie
 • 5 megapixel front camera
 • Wel een vingerscanner, overige sensors – hartslag, UV – niet zeker
 • Android 5.0 of 5.1, wederom nieuwe, of tenminste bijgeschaafde TouchWiz interface
 • Presentatie begin maart, release medio april

Zo. Duidelijk? Waarom we dit denken, of waar het vandaan komt, lees je in uitgebreide vorm hieronder. Jouw eigen ideeën, verwachtingen en waar jij op hoopt lezen we graag hieronder in de reacties!

Design

Naar verluid ontwikkelt Samsung de Galaxy S6 onder de naam Project Zero, wat de suggestie wekt dat het toestel ‘vanaf nul’ opnieuw uitgedokterd wordt. In ieder geval laten toestellen als de Galaxy Alpha, Note 4 en recent de Galaxy A5 en Galaxy A3 zien dat Samsung druk doende is meer en meer om te schakelen naar het gebruik van aluminium in haar behuizingen. En dus is het verleidelijk te concluderen dat de Galaxy S6 een aluminium behuizing heeft – zeker als sommige onverifieerbare geruchten dit ook beweren.

Recent opgedoken foto’s tonen ook nog eens een aluminium frame van een onbekende telefoon, waarvan gezegd wordt dat het de S6 zou kunnen zijn. Dus. Dat lijkt allemaal zo klaar als een klontje?

Misschien, maar houdt in gedachten het hier gaat om suggesties en geruchten. En hoewel ook wij er wel zo’n beetje vanuit gaan dat de Galaxy S6 op zijn minst een metalen frame krijgt, is niks zeker tot het toestel echt onthuld wordt. Tenslotte bleek Samsung er de laatste jaren vrij goed in om het definitieve design van nieuwe topmodellen tot bijna het laatste ogenblik geheim te houden.

Overigens, mocht Samsung inderdaad kiezen voor een aluminium behuizing uit één stuk – een unibody – is het maar de vraag wat er gaat gebeuren met de verwisselbare batterij, die tot nu toe standaard was in Galaxy S topmodellen. Ook dat moet later blijken.

samsung-galaxy-s6-concept-3 Samsung Galaxy S6: nieuws, geruchten, en meer, op een rijtje

Beeldscherm

Over het beeldscherm van de Galaxy S6 wéten we in feite ook niks. Echter, met wat gezond verstand en een geruchtje of twee komen we een heel eind. En dus lijkt de kans erg groot dat het toestel een resolutie zal hebben van 2560 bij 1440 pixels – QHD, of quad HD dus. Het is simpelweg de volgende stap na twee Galaxy S generaties met een 1080p full HD scherm, én de Note 4 heeft ook al een QHD scherm.

Over hoe groot het scherm van het toestel precies zal zijn valt dan weer minder te zeggen. Onlangs dook een diagonaal van 5,5 inch op, maar de bron daarvan is niet per se betrouwbaar – en ons lijkt het eigenlijk wat groot. De Galaxy S5 heeft een 5,1 inch scherm, en groeide maar amper ten opzichte van zijn voorganger. En ook met de Note 4 deed Samsung qua schermdiagonaal een pas op de plaats, in vergelijking met de Note 3. Het zou dus zomaar kunnen dat de S6 ook een 5,1 inch beeldscherm krijgt – kleiner zal wel niet, maar iets groter  zou natuurlijk ook nog kunnen.

Waar we niet over hoeven te speculeren, is dat het scherm ook dit jaar weer van het Super Amoled type zal zijn, met zijn bekende contrastrijke weergave, en – sinds enige tijd – ook onovertroffen kleurweergave.

Graag zouden we – als echte nerds zijnde – ook neerzetten dat de Galaxy S6 dezelfde gebogen schermranden zal hebben als de Galaxy Note Edge. En hoewel er genoeg geruchten de ronde over deden, is het duidelijk dat de standaard versie van de S6 dit niet zal hebben – daarvoor kan Samsung waarschijnlijk gewoon nog niet genoeg van dit soort gebogen schermen produceren. Het zelfs allerminst zeker of er een aparte Galaxy S6 Edge komt, die wel een dergelijk scherm heeft.

samsung-galaxy-s6-concept-2 Samsung Galaxy S6: nieuws, geruchten, en meer, op een rijtje

Processor, geheugen

Een goede smartphone heeft natuurlijk een snelle processor nodig. Het mag geen verrassing heten dat er nog geen echt bewijs is, maar het laat zich eigenlijk wel raden welke processor – of eigenlijk: processoren – Samsung straks in de Galaxy S6 zal stoppen. Er zijn namelijk twee meer-dan-logische kandidaten: eentje van Samsung zelf, en eentje van Qualcomm.

Samsung kennende, komen er dus weer twee versies van Galaxy S6 op de markt: eentje met Qualcomm’s Snapdragon 810 processor, en eentje met Samsung’s eigen Exynos 7 Octa chip.

En dus vraag je je vanzelf af wat het verschil is tussen deze twee varianten? Zowel de Snapdragon 810 als de Exynos 7 Octa zijn 64 bit processor, met acht rekenkernen. En beide hebben vier snelle Cortex A57 kernen uit de koker van ARM, en vier zuinige Cortex A53 kernen voor het lichtere werk.

Wel beschikken ze over verschillende grafische processor (GPU). De Exynos 7 Octa heeft ARM’s Mali-T760 grafische processor aan boord, terwijl de Snapdragon 810 het doet met Qualcomm’s eigen Adreno 430 GPU.

De kans is groot dat hier in Europa de toestelvariant met de Snapdragon 810 chip in de winkels zal belanden – zoals altijd, in feite. Maar welke processor het ook wordt: met de 64 bit architectuur is de Galaxy S6 sowieso toekomstbestendig.

Camera’s

Hoewel niet duidelijk is welke resolutie de camera van de Galaxy S6 zal hebben, lijkt de kans groot dat het er eentje zal zijn met optische beeldstabilisatie – als Samsung tenminste de lijn van de Note 4 consequent doortrekt. En of de sensor dan een 16 of 20 megapixel resolutie zal hebben is eigenlijk niet eens zo interessant.

De grootste sprong verwachten we eigenlijk voor de camera aan de voorzijde. Lang gebruikte Samsung frontcamera’s van een megapixel of twee, maar sinds de Note 4 is die resolutie drastisch omhoog gegaan. In recentere toestellen zien we dat 5 megapixels de nieuwe standaard lijkt – en er zijn geen redenen om aan nemen de Galaxy S6 hier niet aan mee zal doen.

Software

Uiteraard komt de Galaxy S6 straks op de markt met een nieuwe versie van het Android besturingssysteem: versie 5.0 of zelfs 5.1, die tegen die tijd mogelijk al beschikbaar is. Ook verwachten we eigenlijk dat Samsung ook in 2015 weer aan haar eigen TouchWiz interface zal schaven. If dit de vorm aanneemt van een flinke makeover, of slechts het verder bijschaven waar het bedrijf de laatste maanden al mee bezig is valt nog niet te voorspellen.

Overigens gaan we er vanuit dat de S6 dezelfde optie krijgt die nu al op de Galaxy A3 en A5 te vinden is: het zelf kiezen van thema’s in de interface. Je kunt dan uiterlijk en geluidjes eenvoudig en snel naar eigen smaak aanpassen, zoals kunst en vliegwerk.

samsung-galaxy-s6-concept-4 Samsung Galaxy S6: nieuws, geruchten, en meer, op een rijtje

Features

Hierboven kon je al lezen dat de kans op een aluminium behuizing voor de Galaxy S6 groot is. Echter, recente toestellen met een aluminium frame of meer uit Samsung’s koker hebben géén IP67 certificatie. Met andere woorden: de Galaxy S5 kan tegen water, maar de Note 4 niet. Zelf vonden we dit één van de opvallend prettige eigenschappen van de S5, en het zou dan ook jammer zijn als we met de S6 weer voorzichtiger moeten doen.

En dus hopen we maar dat Samsung inmiddels ook de fabricage van metalen toestellen mét waterbestendige eigenschappen onder de knie heeft – maar erop rekenen doen we nog maar even niet.

Dat de Galaxy S6 een vingerscanner zal hebben lijkt ons op dit moment niet meer dan logisch. Samsung zet breed in op deze technologie, en het einde is niet in zicht. Of de vingerscanner van de S6 hetzelfde zal werken als op de S5 of Note 4 – vegen of de Home knop – valt dan weer niet te zeggen.

En dan zijn er natuurlijk nog legio andere snufjes die Samsung in 2014 in sommige Galaxy telefoon inbouwde. Denk aan een hartslagmonitor, of een UV sensor in de Note 4. Mogelijk zitten deze ook weer in de S6, maar het zou net zo goed kunnen dat Samsung juist in 2015 verder snoeit in haar minder noodzakelijke snufjes.

Presentatie, release

Tenzij we overtuigende informatie krijgen, gaan wij er eigenlijk vanuit dat de Galaxy S6 begin maart zijn opwachting zal maken, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Net als zijn voorganger inderdaad. Geruchten over een vroegere release doen elk jaar de ronde, en blijken keer op keer onjuist. En als de Galaxy S6 dan begin maart aan de wereld wordt getoond, dan lijkt een verkrijgbaarheid in loop van april logisch.

Prijs

Bij gebrek aan glazen bol, nemen we aan dat Samsung de Galaxy S6 een adviesprijs mee gaat geven die niet heel erg veel afwijkt van die van vorige modellen – dus rond de 700 euro.

Laat ons je informeren!

Wil jij een berichtje van ons ontvangen zodra de Galaxy S6 in Nederland verkrijgbaar is? Schrijf je dan nu in voor onze email notificatie:

 

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

 1. RU zegt

  De screen-to-body-ratio wordt hopelijk richting de 80%, wat een groter scherm mogelijk maakt dan de genoemde 5.1 inch.
  Universal Flash Storage wordt nooit genoemd, maar zal z’n entree maken. Belast de batterij minder, tezamen met een efficiënter Android 5.1 en een batterij van minimaal 3500 mAh, zal de duur twee dagen zijn, ook met zwaardere belasting.

  De accuduur moet een zichtbare verbetering opleveren, anders heeft Samsung een probleem.

  • Michel zegt

   Ik moet het nog zien, en echt betrouwbare concrete informatie (=meer dan geruchten of makkelijke faken info) is er ook (nog) niet. Heel lang zou de S5 ook zeker een 5,3 (of 5,25) inch scherm krijgen, maar dat bleek uiteindelijk 5,1 inch te zijn. Dat gezegd hebbende, het kan natuurlijk wel 🙂 (maar ik ben nog niet overtuigd)

Praat mee