Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijking

Je bent op zoek naar een nieuwe, high end smartphone – het liefst een Samsung Galaxy Note 4. Maar die Galaxy Note Edge lonkt stiekem ook, en is vanaf deze week verkrijgbaar in Nederland. Wat te doen? Wat zijn de verschillen, en wat de overeenkomsten?

samsung-galaxy-note-edge-versus-galaxy-note-4-vergelijking-2 Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijking

Links de Galaxy Note Edge, rechts de Galaxy Note 4: zoek de verschillen

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen de Note Edge en de Galaxy Note 4 zijn legio. De Note Edge is voorzien van een scherm met dezelfde resolutie, en voor zover we nu kunnen nagaan hebben beide toestellen in ons land dezelfde processor. De S Pen heeft dezelfde gevoeligheid en features, en ook de vernieuwde Multiwindow mogelijkheden van de Note 4 vind je op de Edge terug. De camera’s zijn identiek – 16 megapixel, optische beeldstabilisatie – en de 32 GB opslag is ook middels microSD kaart uitbreidbaar.

Tot zover de belangrijkste overeenkomsten. Maar wat zijn dan de verschillen?

samsung-galaxy-s6-dual-edge-scherm Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijking

Verschil: het scherm

‘Dat is toch duidelijk’, horen we je nu denken, ‘de Galaxy Note 4 heeft een plat scherm, en de Galaxy Note Edge heeft een scherm dat om de rechter rand heen buigt.’ Als je dit denkt, dan heb je natuurlijk gelijk. Dat is dan ook het eerste, en grootste verschil. Maar naast het feit dat het hoofdscherm van de Edge 0,1 inch kleiner is dan dat van de Note 4, hangt er meer mee samen.

Verschil: interface

Het edge scherm van de Galaxy Note Edge zit er natuurlijk niet alleen om licht te geven. Je kunt er allerlei verschillende Panelen op weergeven, die ieder hun eigen functionaliteit aan het scherm van het toestel toevoegen. Zo kun je er je favoriete apps op kwijt, die op deze manier netjes binnen duimbereik zitten – of je laat sneltoetsen zien naar handige snufjes zoals een stopwatch, zaklamp, en – inderdaad – een heuse liniaal. Natuurlijk kun je ook je notificaties tonen op het edge scherm, en inkomende oproepen. De apart verkrijgbare flipcover voor het toestel laat hier dan ook ruimte voor.

Juist omdat je je favoriete apps op het edge scherm kwijt kunt, is het onderste deel van het startscherm van de Note Edge wat uitgekleed.

samsung-galaxy-note-edge-startscherm Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijkingsamsung-galaxy-note-edge-panels Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijkingsamsung-galaxy-note-edge-sneltoetsen Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijking

Verschil: afmetingen

Ondanks de gelijkenissen tussen de Galaxy Note 4 en de Note Edge, en dankzij de verschillende schermen zijn beide toestellen niet even groot. De Note Edge is 2 millimeter korter, maar significanter is het feit dat het toestel bijna een halve centimeter breder is dan de Note 4 – geen enorm verschil, maar als je geen kolenschoppen hebt als handen, wel iets om even in gedachten te houden. Het feit dat de Note Edge 0,2 millimeter dunner is dan de Note 4 zul je in het dagelijks leven verder niet merken.

samsung-galaxy-note-edge-versus-galaxy-note-4-vergelijking Samsung Galaxy Note Edge versus de Galaxy Note 4: vergelijking

De Note Edge naast de Note 4, op dezelfde schaal: de Edge is wat korter en breder

Verschil: accuduur

De Note Edge heeft een batterijcapaciteit die kleiner is als die van de Note 4: 3000 mAh versus 3220 mAh. En dus blijkt uit verschillende tests dat de accuduur van de Edge het niet haalt bij die van zijn platschermige broer. Dat neemt niet weg dat de accuduur van de Edge nog steeds prima is – maar het is niet zo’n marathonloper als de Note 4.

Verschil: de prijs

En dan is er natuurlijk nog de prijs: de Galaxy Note Edge is 100 euro duurder dan de Galaxy Note 4. Voor dit prijsverschil krijg je in feite twee dingen: een futuristisch ogend toestel met een uniek scherm, én vooral de nieuwe bedieningsmogelijkheden die dit biedt. Of dit voldoende is om het prijsverschil te rechtvaardigen is uiteraard een geheel persoonlijke afweging. Een overzicht van huidige aanbiedingen voor beide toestellen vind je hieronder.

Mocht je het gebogen scherm erg tof vinden, maar wacht je liever op een iets kleiner toestel? Recente geruchten over de Samsung Galaxy S6 suggereren dat dit toestel wel eens met een vergelijkbaar edge scherm aan beide zijkanten op de markt zou kunnen verschijnen. Mocht dit gerucht juist blijken, zul je nog wel minstens een maand of vijf moeten wachten.

Galaxy Note Edge versus Galaxy Note 4 prijsoverzicht

Galaxy Edge abo

Note 4 abo

Galaxy Edge los

Note 4 los


Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

Praat mee