Android 5.0 Lollipop en Samsung Galaxy: welk toestel krijgt de update? (update 16 maart)

Update 16 maart: Een vernieuwd actueel overzicht van de stand van zaken van de Android 5.0 Lollipop update voor Samsung’s Galaxy telefoons vind je HIER.

Oorspronkelijke bericht:

Met de onthulling van de nieuwste versie van het Android besturingssysteem, versie 5.0 Lollipop, komt natuurlijk vanzelf de vraag welke Galaxy toestellen een update hiernaar tegemoet kunnen zien. En omdat Samsung officieel (nog) niks slechts voor een aantal toestellen iets bekend heeft gemaakt, wagen we er bij deze een paar educated guesses aan.

samsung-galaxy-android-5-0-lollipop-update-s5-s4-note Android 5.0 Lollipop en Samsung Galaxy: welk toestel krijgt de update? (update 16 maart)

Hieronder vind je dus onze voorzichtige inschatting – inmiddels aangevuld met bevestigde informatie – van welke Galaxys allemaal een update krijgen naar Android 5.0 Lollipop. Waar mogelijk noemen we een tijdsaanduiding, maar vaak doen we dat niet, omdat de ervaring leert dat geruchten hierover bijna altijd onnauwkeurig blijken. Wil je gewoon een simpele lijst? Kijk dan even onderaan dit artikel, waar we alles nog even op een rijtje zetten.

Zie ook:

Note 4, S5 (Mini), Alpha, Tab S

Allereerst is het natuurlijk een inkoppertje dat Samsung haar topmodellen van dit jaar van Android 5.0 zal gaan voorzien: de Galaxy S5, Galaxy Note 4, Galaxy Alpha en de Galaxy Tab S.

De Galaxy S5 heeft in Nederland inmiddels de Lollipop update achter de kiezen. Voor de nieuwe 4G+ versie van het toestel wordt de update op niet al te lange termijn verwacht. De Galaxy Note 4 komt vanaf januari aan de beurt, terwijl we voor de Alpha, Tab S en de Galaxy S5 Mini nog geen inschatting kunnen maken.

Update: de Android 5.0.1 update voor de Galaxy Note 4 is nu gestart, maar nog niet in Nederland beschikbaar.

Update: inmiddels heeft Samsung op een eigen pagina in ieder geval bevestigd dat zowel de Galaxy S5 Mini als de Alpha de update inderdaad krijgen.

Zie ook:

Note 3 (Neo), Galaxy S4

En dan zijn er nog de topmodellen van vorig jaar: de Galaxy S4 en de Galaxy Note 3. Deze laatste is pas een jaar oud, dus een update naar Android 5.0 is niet meer dan logisch. Deze komt dan ook begin 2015, na de Note 4 – tenslotte update Samsung haar nieuwere toestellen eerst. Om dezelfde reden verwachten we de update voor de Note 3 Neo ook wat later.

De Galaxy S4 is net iets ouder, maar ook voor dit toestel schijnt de update vroeg in 2015 te arriveren. Over de Galaxy S4 Mini vernamen we tot nu toe geen geruchten.

Update: inmiddels is via een pagina op Samsung’s eigen website inderdaad de update voor de Galaxy S4 en de Note 3 bevestigd, én is het updateproces voor beide toestellen elders ter wereld al van start gegaan.

Zie ook:

Galaxy Note 2

Ondanks onze eerdere inschatting – omdat het toestel al ruim twee jaar geleden op de markt kwam – lijkt het erop dat de Galaxy Note 2 wel degelijk nog één grote update krijgt. Die naar Android 5.0 dus. Wel houden we nog een kleine slag om de arm, maar de kans lijkt een stuk groter dan eerder.

En verdere toestellen…

De kans dat de Galaxy S3 met 4G verbinding nog een lolly krijgt is – schatten we zo in – niet erg groot. Vooralsnog wacht het toestel in ons land nog op Android 4.4. Voor de Galaxy S3 Neo hebben we iets meer hoop, hoewel we ook daar nog niks over te weten zijn gekomen.

Tot zover de toestellen waar nog met enige redelijkheid iets over te zeggen valt. De Galaxy S3 zonder 4G verbinding heeft zijn ‘update-quotum’ al eerder bereikt. Voor andere nog niet genoemde toestellen wachten we beter nog even af tot Samsung zelf een tipje van de Android 5.0 sluier oplicht.

Dus, alles – en meer – nog even op een rijtje:

Zeker:

 • Galaxy S5 (beschikbaar in Nederland)
 • Galaxy S5 Plus SM-G901F (bevestigd, nog niet gestart)
 • Galaxy S5 Mini (bevestigd, 2e kwartaal)
 • Galaxy S4 (uitrol gestart, nog niet in Nederland, preview)
 • Galaxy Note 4 (uitrol gestart, nog niet in Nederland, preview)
 • Galaxy Note Edge (v.a. februari 2015)
 • Galaxy Note 3 (beschikbaar in Nederland voor Vodafone branded toestellen)
 • Galaxy Note 2 (bevestigd)
 • Galaxy Alpha (bevestigd)
 • Galaxy Tab S (bevestigd, mogelijk v.a. april 2015, preview)

Nagenoeg zeker:

 • Galaxy Note 3 Neo
 • Galaxy TabPro / NotePRO / Note 10.1 2014
 • Galaxy K Zoom

Goed mogelijk:

 • Galaxy S4 Mini / Active / Zoom
 • Galaxy S3 Neo
 • Galaxy Mega
 • Galaxy Tab 4

Onzeker, onduidelijk:

 • Galaxy S3 4G
 • Overige, niet genoemde toestellen

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Roger zegt

  Gewoon zéér zonde dat de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) (waarschijnlijk) geen update naar Android 5 Lollipop krijgt. Het apparaat wordt nog volop verkocht in de winkels en vind het zwaar tegen vallen van een A-merk fabrikant als Samsung (als voorgaande klopt).

   • Jolanda zegt

    Ga er maar vanuit dat dit niet gaat gebeuren. Voor de Tab2 is ook nooit een update gekomen naar kitkat 4.4 en draait dus nog steeds op jellybean, 4.2.2.
    Heel slecht van Samsung

    • jacob C. zegt

     Samsung is gewoon slecht.
     ik haat het dat ze zo weinig updates geven in vergeleiking met vb. sony
     mijn xperia Z van 3 jaar geleden krijgt zelfs Lollopop terwijl de s3 maar jelly bean heeft.

     • Michel zegt

      Uhm, de Z is nog geen twee jaar op de markt 😉 de Galaxy S4 die vrij kort na de Xperia Z uitkwam krijgt ook gewoon de update.

 2. sheryl zegt

  heb net de update gedaan en nu werkt mijn mobiel niet meer.
  zwart scherm met de meldign touch-wiz start is gestopt. klik op ok en krijg de meldind weer. tst al gerestart maar heeft niet geholpen.

  • Michel zegt

   Verschillende Galaxy S5 versies krijgen de update op verschillende moment. Op dit moment heeft alleen de ‘standaard’ S5 de update al gehad. De rest hopelijk spoedig…

 3. Fikri zegt

  Hoi, ik heb onlangs Lollipop geinstalleerd op mijn S5 en sindsdien gaat wordt mijn S5 snel warm en loopt de batterij snel leeg… heeft iemand anders ook een dergelijk ervaring? wat kan ik hier tegen doen?

 4. Kimberly zegt

  Nou ik ben echt niet blij me deze update dat nieuw witte menu vind ik echt niet mooi ik wil dat zwarte terug en plus ik heb weer iedere keer last van die irritante touchwiz dat van altijd gebruiken of slechts eenmaal en dan druk ik op altijd zeg die wis standaard aplicaties en dan doe ik dat is ie nog niet weg word er echt gek van ik wil terug naar me vorige versie ben echt niet blij met deze update 5.0 op mijn S5

 5. Matthias zegt

  Is er al een specifieke datum voor de uitrol op samsung galaxy s5 mini?
  tweede kwartaal van 2015 is nogal vrij omslachtig

 6. Pieter zegt

  Ik blijf het opmerkelijk vinden hoe ongelooflijk traag Samsung is met het updaten van de firmware.
  Vermoedelijk kost dat veel tijd door de hoeveelheid bloatware die erop zit.
  Ik heb een Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 en daar is nog steeds geen Android 5 update voor.
  Ondertussen komt de volgende versie er al aan. Hetzelfde was destijds zo met mijn S3.
  Voor mij een reden om de volgende keer geen Samsung produkt meer te kopen.

Praat mee