Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Of je nu een gloednieuwe Galaxy Note 4, Galaxy Alpha of Galaxy S5 hebt, of een ‘ouder’ Galaxy toestel: een langere accuduur is altijd welkom. Daarom is het weer eens tijd voor een handjevol tips die je kunnen helpen het maximale uit de batterij van jouw Galaxy te persen.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Als je één van de hierboven genoemde toestellen hebt, kun je natuurlijk direct overschakelen op de Extra energiebesparende stand – in goed Nederlands ook wel eens de Ultra power saving mode genoemd – maar dat is vermoedelijk een beetje teveel van het goede. En de meeste Galaxy toestellen zijn er gewoon (nog) niet mee uitgerust. De onderstaande tips zijn wel op de meeste Galaxy toestellen toepasbaar.

Spaarstand

De eenvoudigste manier om energiezuinig door het leven te gaan, is natuurlijk het inschakelen van de Spaarstand van je Galaxy toestel. Je kunt deze inschakelen via de sneltoets in je notificatiescherm, al zal het bijbehorende icoontje er niet op ieder toestel exact hetzelfde uitzien.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-spaarstand Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Spaarstand op nieuwere (links en rechtsboven) en (iets) oudere Galaxy smartphones

Ook de beschikbare onderdelen in de Spaarstand verschillen per toestel. Op ‘oudere’ toestellen kun je de CPU-spaarstand – de processor krijgt een lagere maximale kloksnelheid – en de Schermspaarstand – een minder helder scherm met een lagere framerate – inschakelen. Dit gaat weliswaar ten koste van de snelheid van je toestel, maar  voor normaal gebruik – beetje internetten, bellen, Whatsappen – maak dit niet zoveel uit. Op nieuwere toestellen vind je vergelijkbare opties onder het kopje Prestaties beperken.

Sinds dit jaar kun je via het Spaarstand menu ook Achtergrondgegevens beperken. Dat wil zeggen dat je het (automatisch) downloaden van allerlei data blokkeert, als dit niet via een WiFi verbinding gebeurt. Dit is vergelijkbaar met de hieronder beschreven Synchronisatie instellingen.

Dankzij de Spaarstand kun je een hoop manieren om je accuduur te verlengen in één klap in- of uitschakelen. Maar er zijn meer, en subtielere, opties.

Schermhelderheid aanpassen

De hierboven genoemde Schermspaarstand is wat rigoreus – naast de helderheid gaat ook de framerate omlaag, wat minder prettig is. Op alle Galaxy telefoons kun je de helderheid van het beeldscherm handmatig regelen, of het toestel dit zelf laten doen. Vink in je notificatiescherrm het vakje Automatisch aan – dan verkwist je niet teveel energie met een scherm dat feller is dan nodig.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-scherm-helderheid1 Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Maar dan zijn we er nog niet. Vooral in de nu aangebroken ‘donkere dagen’ van het jaar kun je de automatische regeling vaak nog nog een stapje of twee, drie terug schroeven, met het ‘schuifje’.

Zwarte achtergrond

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-scherm-zwarte-achtergrond Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphoneMooi toch, zo’n kakelbonte achtergrondafbeelding op je start- en vergrendelscherm? Zeker, maar vooral toestellen met een Super Amoled scherm verbruiken minder energie als er minder te zien is. Je kunt – een beetje – energie besparen door een zo donker mogelijke achtergrondafbeelding in te stellen. Bijvoorbeeld een zwarte wallpaper.

Oogstrelend is anders – hoewel, voor minimalistisch is ook iets te zeggen – en eerlijk is eerlijk: je spaart alleen significant energie als je heel veel tijd naar je startscherm kijkt. Aan de andere kant: alle kleine beetje helpen, niet waar?

Overigens heeft niet ieder Galaxy toestel een Amoled scherm – maar het worden er steeds meer.

Synchronisatie

Een beproefde manier om de batterijduur van je Galaxy telefoon te verbeteren, is het beperken van allerlei processen die ervoor zorgen dat al je apps en toepassingen up-to-date zijn.Tenslotte hoeft niet alles automatisch te gaan – handmatig email checken kan ook, bijvoorbeeld – en misschien wil je niet eens dat alle Google diensten ten allen tijde actief zijn en gesynchroniseerd.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-synchronisatie Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Om de Synchronisatie van alle apps en diensten uit te schakelen gebruik je simpelweg de sneltoets Synch. De fijnproever kan natuurlijk ook per app de synchronisatie instellingen aanpassen. Op nieuwere Galaxy toestellen doe je dit door de Synch. sneltoets even wat langer vast te houden – op oudere modellen ga je naar Instellingen en kies je de tab Accounts. Onder het kopje Mijn accounts vind je van al jouw accounts de synchronisatie instellingen.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-synchronisatie-accounts Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Links het nieuwe Accounts scherm, rechts de tab Accounts op iets oudere Galaxy telefoons

GPS en Locatie

Beruchte energievreters op smartphones – Galaxy toestellen uiteraard incluis – zijn de Locatie en GPS. Door deze uit te schakelen wanneer je bijvoorbeeld geen navigatie gebruikt spaar je een hoop energie. Dit doe je met de sneltoets in je notificatiescherm. Wil je wel een ruwe locatie inschatting gebruiken op je telefoon, dan kun je de bijbehorende sneltoets wat langer aanraken om zo naar de bijbehorende instellingen te gaan. Daar kun je dan nog nader aangeven op welke manieren het toestel wel of niet jouw locatie kan bepalen.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-locatie-gps Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

V.l.n.r.: GPS en Locatie instellingen op verschillende Galaxy toestellen

Animaties

Samsung’s TouchWiz interface is her en der voorzien van allerlei overgangseffecten c.q. animaties. Het oogt leuk, maar functioneel is het niet per se. Dus wil je de processor van het toestel de moeite – en energie – van het tonen ervan besparen, dan schakel je ze beter uit.

Om dit te doen zul je op jouw toestel de Ontwikkelaarsopties moeten activeren. Om dit te doen ga  je naar het Toestel-info scherm op jouw telefoon. Deze vind je in Instellingen, op sommige toestellen onder de tab Meer, op nieuwere toestellen onder het kopje Systeem. Tik daar een aantal keer snel achter elkaar op het hokje Buildnummer, tot de melding verschijnt dat de Ontwikkelaarsopties nu actief zijn.

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-animaties-uitschakelen Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphone

Ga een menuutje terug, en boven de optie Toestel-info zie je nu Ontwikkelaarsopties. Kies deze, en zoek in de lijst met opties de instellingen voor Vensteranimatie schalen, Vensteranimatie overgang en Schaal van duur Animator. Tik op deze opties, en stel ze in op Animatie is uit.

Bijkomend voordeel hiervan is dat de interface een stukje sneller wordt, doordat je geen kleine beetjes tijd meer verdoet met het kijken naar deze animaties – dit scheelt je al gauw een halve seconde per handeling 😉

Bluetooth, NFC, Slim pauzeren en sluimeren (en WiFi)

samsung-galaxy-accuduur-verbeteren-batterij-tips-bluetooth-nfc-slim-sluimeren-pauzeren1 Tips: accuduur verbeteren op je Samsung Galaxy smartphoneSommige functies gebruik je lang niet altijd – soms ook nooit – maar het komt toch vaak voor dat mensen een hele rits functies aan hebben staan op hun telefoon. Even een kleine checklist, dus.

Bluetooth is handig. Maar alleen als je het nodig hebt. Zorg er dus voor dat deze, indien niet gebruikt, gewoon lekker uit staat. Hetzelfde geldt ook voor NFC. Huh, NFC, waar heb ik dat voor? Precies. Zorgen dat deze uitstaat uit dus.

Hoewel wij wel fan zijn van Samsung’s Slim sluimeren functie – die ervoor zorgt dat het scherm aan blijft zolang je ernaar kijkt – is deze net als Slim pauzeren – video op pauze als je niet naar het scherm kijkt – een energieverbuiker.

Last but not least: je WiFi verbinding, die natuurlijk onmisbaar is. Tenzij je op pad bent, en ‘m niet gebruikt. Het kost niet veel moeite om ‘m dan even uit te schakelen zodat deze niet voortdurend de omgeving afstruint op zoek naar bekende netwerken.

Wat nu?

Alle hierboven beschreven tips dragen op één of andere manier bij aan een langere accuduur. Welke jij wilt toepassen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Een zwarte achtergrond afbeelding is inderdaad saai, of misschien ben je wel een echte informatie junk die juist wel graag alle apps en accounts op ieder moment gesynchroniseerd heeft.

Iedereen moet dus voor zichzelf bepalen wat helpt, en wat de functionaliteit van je Galaxy telefoon teveel beperkt. Als je álle hierboven genoemde punten toepast, heeft dit wél een fikse invloed op het uithoudingsvermogen van je batterij.

Heb jij nog andere tips en tucs om de accuduur van jouw toestel te verlengen? Wees niet verlegen, deel ze hieronder!

 

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Marco Zwetsloot zegt

  Een goede optie is ook een andere launcher zoals bijv Nova Launcher…die heeft bij mij wel geholpen om een aantal uren per dag erbij te krijgen.

 2. Margaret zegt

  Na 2½ jaar hield de batterij van mijn Samsung Galaxy S3 er mee op en bij de aanschaf van een nieuwe vertelde de verkoper mij het volgende:

  1) Laad de nieuwe batterij op totdat het toestel aangeeft dat hij helemaal is opgeladen.
  2) Let op: Laad de batterij niet eerder op dan dat hij helemaal leeg is.
  3) Laad de batterij dan 3 uur op, na 3 uur is de batterij echt vol!
  4) Herhaal stap 2 en 3 nog twee maal en daarna kan je de batterij op elk willekeurig moment opladen maar nooit langer dan 3 uur.

  Op deze manier gaat je batterij echt langer mee.

 3. Elisa zegt

  Wat je ook nog kan doen is naar instellingen gaan en kies applicatie beheer en kies (Alles) en klik op de apps die je nooit gebruikt en verwijder de updates en zet ze uit dat scheelt ook veel stroom

 4. Frits zegt

  Gebruik de app. 3G battery saver pro. Deze schakeld je WiFi uit als je scherm uit staat.
  Vooral tijdens reizen hoeft je WiFi niet te zoeken omdat hij automatisch uitgeschakeld in.

Praat mee