Samsung’s Huis van de Toekomst: wat willen we eigenlijk?

In 1989 opende Chriet Titulaer samen met toenmalig minister Ed Nijpels het Huis van de Toekomst. De coolste nerd van Nederland liet zien wat er zoal mogelijk is in de toekomst van toen. Heel wat snufjes blijken inmiddels in een of andere vorm in moderne huizen aanwezig, maar één apparaatje blonk achteraf gezien door afwezigheid: de smartphone.

samsung-smart-home-toekomst Samsung's Huis van de Toekomst: wat willen we eigenlijk?

En laat de smartphone nu net het centrum zijn van een Huis van de Toekomst anno 2014 – aldus ’s werelds grootste smartphone fabrikant  Samsung, die het allemaal vat onder de noemer Smart Home. Met een smartphone – en tablet, niet te vergeten – kun je alles bedienen en regelen, en krijg je informatie, tips en herinneringen.

Op de IFA beurs die in september in Berlijn werd gehouden, vertelde Samsung’s net-niet-zo-cool-als-Chriet-Titulaer CEO BK Yoon over Samsung’s huis van de toekomst. Daarin staan slimme koelkasten, denkt je verwarming met je mee om energie te besparen, en passen verschillende apparaten zich aan jouw leefschema en behoeften aan – het Internet of Things, en meer. Samsung zelf legt het als volgt uit: het Huis van de Toekomst anno nu doet drie dingen.

samsung-smart-home Samsung's Huis van de Toekomst: wat willen we eigenlijk?

Deze drie dingen worden catchy samengevat onder de kopjes Show me, Know me en Tell me. Onder meer via je smartphone of andere gadget houdt het huis je op de hoogte van de stand van zaken, maar stuurt je ook herinneringen – Show me, dus.

Onder het kopje Know me vinden we dingen die het huis over jouw gedrag leert. Sta je op een bepaalde dag op een bepaalde tijd op, om vervolgens koffie te zetten? Dan leert het koffiezetapparaat dit, zodat de koffie op het juiste tijdstip klaarstaat.

En dan is er dus nog Tell me: jouw koelkast vertelt je wat je zoal kunt klaarmaken met de ingrediënten die je nu nog hebt liggen. Bijvoorbeeld.

samsung-koelkast Samsung's Huis van de Toekomst: wat willen we eigenlijk?

(afbeelding: Mashable)

Los van het feit dat Samsung natuurlijk gewoon de beschreven apparaten en technologieën ontwikkelt, bouwt, en straks aan jou wil verkopen, rijzen onherroepelijk vragen. Om een parallel te maken met Titulaer’s Huis van de Toekomst: welke snufjes klinken nu hip, maar blijken over twintig net zo hard weer vergeten?

Op dit moment vechten de meeste van de hierboven genoemde gadgets al om de aandacht van de consument. Van thermostaten tot slimme lampen, van koelkasten met apps, tot robotstofzuigers – de toekomst is er al lang. Maar waar zit jij nu eigenlijk echt op te wachten?

samsung-internet-of-things-thread-group Samsung's Huis van de Toekomst: wat willen we eigenlijk?

Wil je wel dat jouw huis weet waar je precies bent? Dat jouw keukenkastje weet welke medicijnen je wanneer moet nemen? Dat je documenten automatisch naar een online drukkerij worden verstuurd, of dat je eigen thuisprinter door iedereen – en met het Internet of Things ook door alles – al dan niet gewenst gebruikt kan worden? ? Of met andere woorden: zoals Titulaer’s een hoop dingen goed voorspelde, sloeg hij de plank ook wel eens mis. Waar slaat Samsung denk jij de plank raak, en mis, denk jij? En dan noemen we nog niet eens de gevolgen voor de privacy als zoveel data over jouw privésfeer verbonden wordt met internet.

Samsung zelf legt haar ideeën regelmatig verder uit, o.a. op haar eigen blog HIER. De keynote speech van BK Yoon over Samsung’s Smart Home van de toekomst kun je hieronder bekijken.

Galaxy deal tips

Praat mee