Nerd alert: twee Galaxy Note 4 versies in benchmarks

‘Onze’, Nederland Samsung Galaxy Note 4 heeft een Snapdragon 805 processor die gebakken werd in de ovens van processorbakker Qualcomm. Echter, in sommige delen van de wereld wordt het toestel verkocht met Samsung’s eigen Exynos 5433 octacore processor, die inmiddels Exynos 7 Octa werd gedoopt. Er zitten nogal wat verschillen tussen beide soc’s, en hoewel je de Note 4 met Exynos chip hier simpelweg niet kunt kopen, is het toch interessant om te zien hoe de prestaties van beide versies zich tot elkaar verhouden – als je je tenminste aangesproken voelt door woorden als ‘nerd-battle‘.

samsung-galaxy-note-4-benchmark-exynos-versus-snapdragon-antutu Nerd alert: twee Galaxy Note 4 versies in benchmarks

Zodoende legden de mannen van PhoneArena beide Galaxy Note 4 versies op de spreekwoordelijke pijnbank, om middels een hele serie tests te achterhalen wie er nu precies sneller is. Echter, net als in het echte leven is het uiteindelijke plaatje niet zo eenduidig.

Als het aankomt op rekenwerk, is de Note 4 met Exynos chip zijn tegenhanger met Snapdragon 805 regelmatig te snel af. Dit blijkt uit de overall score in de AnTuTu test – met een verschil van net geen 1500 punten op een totaal van rond de 47000 – maar ook de Geekbench test laat hetzelfde beeld zien.

samsung-galaxy-note-4-benchmark-exynos-versus-snapdragon-geekbench Nerd alert: twee Galaxy Note 4 versies in benchmarks

Puur als rekenmachine is ‘onze’ Galaxy Note 4 dus wat langzamer dan de andere variant. Let wel, het gaat hier niet om grote verschillen – maar ze zijn er wel. Althans, tot beide toestellen een pakket grafische taken voor hun kiezen krijgen. Dan komt de Adreno 420 grafische processor van onze Note 4 op stoom.

samsung-galaxy-note-4-benchmark-exynos-versus-snapdragon-3dmark Nerd alert: twee Galaxy Note 4 versies in benchmarks

In ieder geval zien we de Snapdragon 805 op alle onderdelen van 3D Mark’s Ice Storm Unlimited een stukje beter scoren dan zijn tegenhanger. Echter, ook hier zijn de verschillen niet bijster groot – beide toestellen krijgen in deze test het predikaat ‘one of the most powerful devices around’.

En zo is duidelijk hoe de vork in de steel zit. De Note 4 die elders ter wereld verkocht wordt, is wat sneller in het gewone rekenwerk, terwijl de toestelversie die in ons land verkocht wordt grafisch wat beter uit de verf komt. Dit beeld wordt nog een keer bevestigd in de Basemark test.

samsung-galaxy-note-4-benchmark-exynos-versus-snapdragon-basemark Nerd alert: twee Galaxy Note 4 versies in benchmarks

Wederom komt hetzelfde patroon naar voren, waarbij het verschil in grafische prestaties zelfs groter is, waardoor de Note 4 met Snapdragon soc ook overall iets beter uit de bus komt.

Toch is ook duidelijk dat de verschillen tussen beide Galaxy Note 4 varianten zodanig klein zijn dat we ons niet voor kunnen stellen dat je het verschil in de praktijk zou merken.

Wel is er natuurlijk één ander verschil tussen beide chips: de Exynos 5433 a.k.a. 7 Octa is in feite een latente 64 bit processor. Het zou dus kunnen dat het beeld in de toekomst – ná een aankomende update naar Android 5.0 Lollipop, dat 64 bit ondersteuning biedt – iets gaat veranderen.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

 1. ibo zegt

  Halloo ik heb 3 weken geleden mijn samsung note 4 aangeschaft ik moet zeggen geweldig maar ik heb wel de exynos versie octa core.. geen snapdragon

 2. Ifirecop zegt

  Vraag wie kan mij helpen ,heb een Samsung Note 4 gekocht,maar nu heb ik op de standaard camera GEEN tandwieltje voor mijn instellingen. Ik heb al op stand gedrukt maar dan komt er alleen maar dat ik automatisch kan of Gezichtscorrectie of Panorama verder niks???????
  Wie o wie kan mij helpen.

  Groetjes Mario uit Rotterdam

  • Michel zegt

   Gebruik je het toestel in de ‘eenvoudige stand’? Zoja, dan kun je in de instellingen deze uitzetten, oftewel het toestel gebruiken in de ‘standaardmodus’… Dan krijg je ook alle opties van de camera te zien.

Praat mee