Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

Zoals we al opmerkten in onze vergelijking van de Galaxy Note 4 met de iPhone 6 Plus, draaien dit soort oefeningen meestal uit op een spreekwoord met appels en peren. Toch is dit jaar anders. Omdat Apple eindelijk inzag dat grotere beeldschermen wel degelijk fijn zijn voor de gebruiker, zijn de appels en peren tenminste even groot. Laten we dus de Galaxy Alpha eens naast de iPhone 6 houden, en kijken of er iets te concluderen valt.

samsung-galaxy-alpha-versus-iphone-6-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

In tegenstelling tot de Galaxy Note 4 en de iPhone 6 Plus, bevinden de Galaxy Alpha en de iPhone 6 zich in feite niet in dezelfde markt – simpelweg vanwege het prijsverschil. Hoewel niet goedkoop, is de Alpha gewoon niet zo duur als de nieuwe iPhone. Daarbij is de iPhone 6 wél, en de Alpha ondanks het design net níet het topmodel van zijn maker. Toch zijn er een hoop overeenkomsten, waardoor een vergelijking op zijn plaats is.

Behuizing

Om maar gelijkt met de voornaamste gelijkenis te beginnen: beide toestellen hebben een scherm met een diagonaal van 4,7 inch, oftewel 11,9 centimeter. Bij de iPhone resulteert dit in een behuizing die 138 bij 67 millimeter meet, en 6,9 millimeter dun is. De Galaxy Alpha is met zijn 132 bij 66 millimeter een fractie compacter, en een haar (0,2 mm) dunner.

Grappig genoeg koos Apple voor afgeronde vormen (denk: Galaxy S3), terwijl de Alpha wat hoekiger is (denk: eerdere iPhone modellen). Het voordeel van de rondere vormen is dat het toestel prettig in de hand ligt. De hoekige vorm voelt wat, uhm, hoekiger, maar biedt weer wat meer grip.

Verder zien beide toestellen er behoorlijk premium uit, hoewel de Galaxy Alpha naast het aluminium frame natuurlijk nog over een kunststof achterkant beschikt, waardoor je een lege batterij kunt vervangen door een volle. De iPhone heeft een volledig aluminium behuizing. Voor de een is aluminium het summum van premium, de ander kijkt naar de solide constructie die Samsung’s materiaalkeuze oplevert.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy S5 zijn zowel de iPhone als de Alpha níet bestand tegen water.

samsung-galaxy-alpha-vergelijking-grootte-iphone-6-afmetingen Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

De Galaxy Alpha en de iPhone 6 op dezelfde schaal afgebeeld

Specificaties

Op papier zijn de Alpha en de iPhone 6 aardig aan elkaar gewaagd. De iPhone 6 heeft Apple’s nieuwe, en razendsnelle A8 processor aan boord. De Galaxy Alpha doet het met Samsung’s eigen Exynos 5430 octacore processor. Beide zijn van de nieuwe generatie 20nm processoren, maar de Alpha mist nog de 64 bit ondersteuning die de iPhone wel heeft.

Directer zichtbaar zijn de 4,7 inch – 11,9 centimeter – schermen van de toestellen. De iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels, de Alpha heeft er 1280 bij 720. Het grootste verschil is hier dus niet zozeer de resolutie zelf, maar het feit dat de iPhone een LCD scherm heeft, terwijl Samsung uiteraard haar eigen Amoled technologie inzet. Het voordeel van een Amoled scherm is het extreem hoge contrast – zwart wordt tenslotte weergegeven als echt zwart, zonder licht. Kleurweergave is op beide schermen erg goed, waarbij Samsung die op de Alpha wederom verbeterde ten opzichte van eerdere Galaxy toestellen. Helaas is het scherm niet zo helder als bijvoorbeeld dat van de Galaxy S5, of de iPhone 6, waardoor leesbaarheid in direct zonlicht niet optimaal is. Dit, om het energieverbruik binnen de perken te houden.

En dan is er nog opslagcapaciteit: de iPhone 6 komt standaard met 16 GB ruimte, terwijl de Alpha voorzien is van 32 GB. Een micro-SD slot zul je op beide toestellen vergeefs zoeken, maar de iPhone 6 kun je natuurlijk ook in een 64 of 128 GB versie kopen – voor respectievelijk 100 en 200 euro meer.

iphone-6 Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

Camera

Apple koos voor de iPhone 6 voor een acht megapixel camera. De Alpha heeft een sensor met een resolutie van maarliefst 12 megapixels. Natuurlijk vertelt het aantal megapixels niet het hele verhaal. De camera van de iPhone 6 is erg goed, hoewel die van de Alpha er niet voor onder doet. Beide toestellen missen helaas optische beeldstabilisatie, terwijl de Alpha wel, en de iPhone 6 niet video op kan nemen met de ultrahoge 4K UHD resolutie.

Bij voldoende licht geven wij de voorkeur aan de hogere resolutie foto’s van de Alpha, omdat er dan meer details te zien zijn. Opnamen bij minder licht zijn niet de sterke kant van het toestel, en dus zullen velen daar de voorkeur geven aan de camera van de iPhone 6.

samsung-galaxy-alpha-wit Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

Features

En dan zijn er natuurlijk nog de ‘overige features’. De Alpha is als enige voorzien van een hartslagmonitor, maar neem maar van ons aan dat je ´m daar niet voor hoeft te kopen. Beide toestellen hebben ter beveiliging een vingerafdruk scanner, om het toestel zelf, én sommige data te beveiligen.

Die van de iPhone 6 werkt soepeler dan Samsung’s implementatie van het concept, maar aan die van de Alpha heb je – afhankelijk van wat je ermee wilt doen – meer. Zo kun je bijvoorbeeld betalingen via PayPal beveiligen, maar ook het inloggen op je favoriete websites via je vingerafdruk laten verlopen. Je hoeft dan geen wachtwoorden en andere inloggegevens op te slaan of handmatig in te voeren in je browser. De iPhone 6 biedt weliswaar Apple Pay – betalen via je iPhone – maar deze dienst is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

iphone-6-vingerscanner Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

De vingerscanner van de iPhone 6: in de Home knop

Batterij

Zelfs op batterijgebied zijn de iPhone 6 en de Galaxy Alpha aan elkaar gewaagd: de eerste heeft een capaciteit van 1810 mAh, de laatste 1860 mAh. Zijn ze qua dagelijkse gebruiksduur dus vergelijkbaar? Min of meer. Beide toestellen breken op dit vlak geen records, hoewel de meeste tests suggereren dat die van de iPhone 6 toch wat langer meegaat. Het voordeel van de batterij van de Alpha is dan weer dat deze eenvoudig te verwisselen is voor een vol exemplaar, en dat het toestel een speciale ultra power saving mode heeft waarmee je op Spartaanse wijze – scherm op zwart/wit, veel functies uitgeschakeld – het maximale haalt uit je laatste restjes energie.

samsung-galaxy-alpha-web-sign-in Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

De vingerscanner van de Galaxy Alpha: in scherm én Home knop

Appels, peren

Oké, tot nu toe laten beide toestellen zich vrij goed vergelijken, al is het maar door de overeenkomsten in design, afmetingen en features. Maar onvermijdelijk is daar hét grote verschil tussen beide toestellen: het besturingssysteem. Grappig genoeg biedt Apple’s iOS iedere generatie weer méér mogelijkheden, terwijl Samsung met haar laatste TouchWiz interface – die hand in hand met het Android besturingssysteem zijn werk doet – geprobeerd heeft alles wat eenvoudiger te maken. De kloof tussen beide systemen – véél versus eenvoudig, flexibel versus overzichtelijk – is dan ook minder groot dan in het verleden, maar wat ons betreft is hij er nog wel.

Apple’s iOS zal voor velen wat overzichtelijker zijn – maar biedt niet alle features die Android met de TouchWiz interface te bieden heeft. plaatsen. De een vindt het ene fijn, iemand anders het andere. Appels, peren, ja.

iphone-6-kleuren Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

De iPhone 6: leverbaar in goud, zilver en grijs

En dus… een conclusie?

Laten we alvast wat puntjes op een rij zetten:

De Galaxy Alpha heeft:

  • Samsung’s mooiste design tot nu toe, in een solide behuizing,
  • standaard 32 GB opslagcapaciteit,
  • is een stukje vriendelijker voor de portemonnee,
  • en biedt een flexibel besturingssysteem

De iPhone 6 heeft:

  • een helderder scherm (fijn in direct zonlicht),
  • en een iets betere batterijduur, maar geen speciale energiezuinige modus,
  • biedt toegang tot Apple’s eigen app- en content-ecosysteem,
  • en een prima camera die beter is bij minder licht (maar geen 4K UHD video kan opnemen)

 

samsung-galaxy-alpha-alle-kleuren Vergelijking: Samsung Galaxy Alpha versus iPhone 6

De Galaxy Alpha is leverbaar in zwart, wit, blauw, goud (en zilver)

Wat vind jij belangrijk?

De iPhone 6 is natuurlijk Apple’s tot in de puntjes geoptimaliseerde topmodel. Hij is razendsnel, heeft een goede camera, en een goed beeldscherm. De Galaxy Alpha biedt qua specificaties zeker niet het onderste uit Samsung’s kan, maar is wel degelijk ook snel, heeft een prima camera, én een Super Amoled scherm – dat het kwalitatief net niet haalt bij Samsung’s topmodellen (S5, Note 4).

Is voor jou een volledig aluminium behuizing erg belangrijk, een zo simpel mogelijke interface, en/of het maken van betere foto’s bij iets minder licht, én is je budget ruim? Dan maak je met de iPhone 6 natuurlijk geen verkeerde keuze.

Vind je het ook prima wat minder uit te geven, en vind je flexibiliteit – bijv. Android, verwisselbare batterij – belangrijke factoren? Dan is de Galaxy Alpha een smartphone met een mooi design, en een aantal unieke snufjes voor o.a. de vingerscanner, de ultra power saving mode, en natuurlijk het Super Amoled scherm.

Galaxy Alpha versus iPhone 6: bestelopties

Galaxy Alpha abo

iPhone 6 abo

Galaxy Alpha los

iPhone 6 los


Beste Galaxy Alpha deals per provider

Praat mee