Samsung Galaxy Note 4 versus Galaxy Note 2: een vergelijking

Volgende week is het zover: dan arriveert de Samsung Galaxy Note 4 in de Nederlandse winkels. En hoewel het altijd verleidelijk is een nieuwe smartphone met zijn voorganger te vergelijken, zijn het natuurlijk vaak mensen die hun twee jaar oude toestel willen vervangen voor een nieuw model. En dus leggen we de Galaxy Note 4 eens naast de Galaxy Note 2, en vragen ons af of een upgrade de moeite waard is.

samsung-galaxy-note-4-versus-galaxy-note-2-vergelijking Samsung Galaxy Note 4 versus Galaxy Note 2: een vergelijking

Na de introductie van de allereerste Galaxy Note, was het de Galaxy Note 2 waarmee bevestigde dat het succes van de XXL smartphone geen willekeurig niche-succesje was. Inmiddels hoeft dit al helemaal geen betoog meer, en zal de Note 4 de komende 12 maanden King of the Hill zijn. Als je nu een Note 2 hebt, kun je met de Note 4 de volgende verbeteringen tegemoet zien.

Uiterlijk

Qua afmetingen zijn de verschillen minimaal. De Galaxy Note 4 is twee millimeter langer dan de Note 2, twee millimeter smaller, en één millimeter dunner. De Note 2 is geheel gefabriceerd van kunststof, terwijl de Note 4 het eerste toestel in de serie is met een metalen frame. De achterkant is nog wel van kunststof, waardoor de batterij verwisselbaar ook nu weer verwisselbaar is. Ook is het scherm een klein stukje groter – deze is inmiddels gegroeid van de 5,55 inch van de Note 2, naar 5,7 inch op de Note 4.

Hardware

Op hardwaregebied wordt in de vergelijking tussen beide Notes duidelijk hoe snel de techniek zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld heeft. Waar Note 2 nog een 720p HD schermresolutie heeft – 1280 bij 720 pixels, 267 pixels per inch – is het beeld van de Note 4 beduidend scherper: 2560 bij 1440 pixels, 515 pixels per inch.

Ook op het gebied van kleurweergave heeft Samsung haar Super Amoled schermen flink verderontwikkeld. De kleurweergave op de Note 2 is redelijk – zeker na de update naar Android 4.4 – maar het scherm van de Note 4 werd onlangs door een onafhankelijke test tot beste op smartphonegebied gekroond.

Ook op processorgebied moge duidelijk zijn dat de Galaxy Note 4 met zijn quadcore Snapdragon 805 system on a chip rondjes rond de Exynos 4412 van de Note 2 rent. Scoort de Note 2 nog rond de 17500 punten in de AnTuTu benchmark, de Note 4 behaalt ruim meer dan het dubbele, om maar eens een willekeurige test te noemen.

Alleen op het gebied van de batterijduur zal de stap niet zo groot zijn. De Note 2 doet het qua gebruiksduur op één acculading goed, de Note 3 deed het niet zoveel beter, en de Note 4 zal hier niet zo gek veel verandering in brengen.

Camera

Nog een feature waar de tijd de afgelopen jaren niet stilstond, is de camera. De Note 2 heeft een acht megapixel sensor, en neemt video op maximaal 1080p full HD op. De camera van de Note 4 heeft een twee keer zo hoge resolutie, kan 4K UHD video opnemen, en beschikt bovendien ook nog eens over optische beeldstabilisatie, voor een scherper beeld, en betere kiekjes bij minder licht. En dan is er nog de real time HDR modus,  zodat je – in tegenstelling tot de Note 2 – direct op je scherm ziet hoe een HDR opname eruit zal gaan zien.

Daarnaast heeft de Note 4 een camera aan de voorzijde met een resolutie van 3,7 megapixels, zodat ook foto`s die daarmee genomen zijn er scherp uitzien op het hoge resolutie beeldscherm. Of zoals Samsung het zelf zegt: veel beter voor het maken van selfies.

Software

Technische specificaties laten zich nog vrij makkelijk vergelijken, maar softwaregebied wordt dit lastiger. De Note 2 draait momenteel op Android 4.4.2, en de kans is aanwezigdat deze Android versie ook het eindstation is voor het toestel. De Note 4 begint zijn leven met Android 4.4.4, terwijl een update naar Android versie L niet lang op zich zal laten wachten.

Maar dat is slechts het halve verhaal. In het afgelopen jaar heeft Samsung flink lopen schaven aan haar TouchWiz interface, waardoor die op de Note 4 er een stuk moderner uitziet dan die op de Note 2. Tel daar S Pen features bij op zoals Air Command, en de nieuwe Photo Note en Smart Select mogelijkheden, en het is duidelijk dat het gebruik van de stylus op de Note 4 een stuk verfijnder is. Los van het feit, dat de S Pen zelf inmiddels vier keer nauwkeuriger is geworden.

Dus…

Zoals gezegd: de hierboven beschreven punten noemen we niet zodat je beter kunt kiezen tussen de Note 2 en de Note 4. De Note 2 is inmiddels zelfs niet meer te koop. Maar als je nu een Note 2 hebt, dan kun je van de Note 4 verwachten dat…

  • het scherm een stuk scherper is, met een veel mooiere kleurweergave,
  • de camera een hogere resolutie heeft die scherpere plaatjes schiet, en beter werkt bij minder licht,
  • de software overzichtelijker, en de interface een stuk vloeiender is,
  • en dat je een hoop meer kunt met de S Pen stylus,
  • maar dat de batterijduur niet zoveel beter zal zijn

Of een upgrade van de tweede naar de vierde generatie Note voor jou de moeite waard is, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar de bovenstaande punten kun je alvast in gedachten houden!

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

  1. Bjorn zegt

    Heb hem besteld. Ik kom van de Note 2. En ik doe het vooral voor het scherm. Het kan een maximum helderheid halen van 750 dm/m². Dat is voor zover ik het weet het hoogste ooit. Mijn Note 2 heeft belange niet zo’n hoge helderheid. Voor de rest blijft mijn Note 2 een fantastisch toestel. Heb er Cyanogenmod 11 opgezet en draai stock Android 4.4.4. Hij is nog steeds razendsnel in alles en buiten gamen is het scherm nog heel scherp. Ook de camera vind ik nog zeer goed.

Praat mee