Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone ‘boefproof’ (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

Smartphones zijn tof, smartphones zijn gewild, en ze zijn vaak ook niet goedkoop. Het resultaat van dit alles: er worden iedere week zo’n 300 smartphones gestolen. Dat is niet alleen vervelend, maar je er staan op zo’n toestel vaak ook nog allerlei privacy-gevoelige zaken. Het is dus gewoon een erg goed idee om je toestel – zoals een nieuwe campagne het noemt – ‘boefproof’ te maken.

samsung-galaxy-beveiligen-diefstal-traceren-heractiveringsvergrendeling-boefproof Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone 'boefproof' (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

(Update 2015: dit artikel werd hier voor het eerst in oktober 2014 gepubliceerd. Nu zijn tekst en afbeeldingen vernieuwd, zodat ze ook relevant zijn voor nieuwe toestellen en softwareversies.)

Op de meeste smartphones – Galaxy toestellen incluis – is het tegenwoordig een fluitje van een cent om ervoor te zorgen dat ook jij je toestel op afstand kunt blokkeren. Ook is het eenvoudig om te zien waar jouw toestel zich bevindt. De onderstaande video legt nog een keertje uit waarom dit een goed idee is.

Zoals gezegd: ook op een Galaxy kun je, in combinatie met Samsung’s Find my mobile dienst, allerlei dingen doen om een dief het leven zuur te maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Samsung account, en een Galaxy telefoon waarop je de benodigde features – Besturing op afstand, Locatieservice, Heractiveringsvergrendeling – hebt ingeschakeld. Je kunt dan op de FindMyMobile website inloggen en het toestel vergrendelen, wissen of traceren.

Het belangrijkste wapen in de strijd tegen dieven is de zogeheten Heractiveringsvergrendeling. Deze zorgt ervoor dat jouw toestel zonder jouw toestemming niet opnieuw geactiveerd kan worden, of anders gezegd: ook het terugzetten naar de fabrieksinstellingen zorgt er níet voor dat jouw gestolen telefoon opnieuw in gebruik kan worden genomen.

Als je nu een nieuwe Galaxy in gebruik neemt, zal het toestel je tijdens het instellen vragen naar jouw Samsung account – of de gelegenheid bieden er eentje aan te maken. Vervolgens kun je direct aangeven dat de Heractiveringsvergrendeling feature ingeschakeld moet worden, zodat je dit gelijk vanaf het begin goed geregeld hebt.

Waar je deze Heractiveringsvergrendeling in jouw telefoon vindt, hangt een beetje af van het model. In recente Galaxys – de S6, S6 Edge, S6 Edge+, J5, S5 Neo – ga je via Instellingen naar Schermvergr. en beveilig. Kies vervolgens de optie Zoek mijn mobiel, log in met – of maak – je Samsung account, en schakel Heractiveringsvergr. in:

samsung-galaxy-boefproof-heractiveringsvergrendeling-instellen-diefstal-beveiliging-s6-edge-plus-j5-s5-neo Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone 'boefproof' (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

Op een Galaxy A3, A5, A7, S5 of Note 4/Edge vindt je deze feature ook via Instellingen, maar dan bij het item Beveiliging. Scroll een stukje naar beneden, en daar zie je dan direct Heractiveringsvergr. staan. Vink deze aan, en log in met je Samsung account:

samsung-galaxy-boefproof-heractiveringsvergrendeling-instellen-diefstal-beveiliging-note-4-s5 Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone 'boefproof' (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

Heb je een Galaxy Note 3, dan zul je in de Instellingen eerst naar de tab Algemeen moeten gaan, om daar via Beveiliging ook Heractiveringsvergr. aan te kunnen vinken:

samsung-galaxy-boefproof-heractiveringsvergrendeling-instellen-diefstal-beveiliging-note-31 Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone 'boefproof' (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

Heb je een andere dan de hierboven reeds genoemde Galaxys, maar wel eentje die in de afgelopen twee jaar op de markt kwam? Dan vind je de Heractiveringsvergrendeling zeker op één van de hierboven getoonde manieren.

De Galaxy S3, S4, en Note 2 hebben de mogelijkheid helaas nooit gekregen. Maar ook op die toestellen is in het Instellingen menu de optie Beveiliging te vinden, waar je wel andere veiligheidsopties kunt instellen na inloggen met je Samsung account. Ook dan kun je bij FindMyMobile inloggen (HIER) om – bijvoorbeeld – jouw telefoon te wissen, of te traceren.

samsung-galaxy-boefproof-telefoon-traceren-note-2-s4-instellen-findmymobile Tip: maak je Samsung Galaxy smartphone 'boefproof' (2015 update: Galaxy S6, J5, A-serie, etc.)

Met dit alles voorkom je natuurlijk helaas nog steeds niet dat jouw toestel gestolen wordt, maar áls het gebeurt heb je tenminste nog een paar trucs om je telefoon met alle daarbij behorende gegevens te beschermen. Meer informatie over wat te doen bij diefstal vind je HIER. Meer achtergrond informatie over de samenwerking tussen Samsung en de Nederlandse overheid op dit gebied vind je HIER.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Reacties

  1. Jaco zegt

    Is er meerwaarde in deze oplossing tov Android-Apparaatbeheer waarbij je ook je device kunt vinden, bellen, vergrendelen en gegevens kunt wissen?

Praat mee