Uitgelicht: nieuwe S Pen features van de Samsung Galaxy Note 4

De nieuwe Samsung Galaxy Note 4 biedt weer een aantal nieuwe snufjes rondom de S Pen stylus die zo karakteristiek is voor de Note serie. Dat de S Pen zelf verbeterd is kon je vorig week zal lezen – nu kijken we naar de nieuwe mogelijkheden die de stylus biedt. Om precies te zijn naar Photo note en Smart select, die weer wat meer functionaliteit aan de S Pen geven – en paar muis-achtige bedieningsmogelijkheden.

samsung-galaxy-note-4-photo-note-feature Uitgelicht: nieuwe S Pen features van de Samsung Galaxy Note 4

Photo note (Snap note)

Met de Photo note feature – door Samsung hier en daar ook Snap note genoemd – kun je foto’s direct gebruiken als notitie. De Galaxy Note 4 corregieert automatisch de positie en weergave van een Photo note – ook als deze scheef genomen was – zodat je de weergegeven informatie direct kun gebruiken, bewerken, aanvullen, etc.

samsung-galaxy-note-4-photo-note-bewerken Uitgelicht: nieuwe S Pen features van de Samsung Galaxy Note 4

Voorbeeld: je bent student, zit in college, maar niet netjes in het midden van de collegezaal. Je kunt met Photo note foto’s maken van bijvoorbeeld getoonde slides en ander beeldmateriaal. Of van de aantekeningen van je buurman/vrouw. Photo note zorgt er dan vanzelf voor dat de tekst op de slides of aantekeningen gewoon netjes, recht op je scherm worden getoond, zónder overtollige achtergrond. Uiteraard kun je deze vervolgens weer bewerken, wijzigen, en aanvullen. Met andere woorden: wat eigenlijk gewoon een foto – van een collegezaal, schrift, etc. – was, wordt dankzij Photo note een volwaardig bruikbare aantekening, die bijvoorbeeld als PDF bestand kunt opslaan en/of delen met jezelf en anderen.

samsung-galaxy-note-4-smart-select-1 Uitgelicht: nieuwe S Pen features van de Samsung Galaxy Note 4

Smart select

Op eerdere Note toestellen was het al een fluitje van een cent om stukje informatie van je beeldscherm uit te knippen en deze te bewaren, te bewerken, of te delen. Smart select is vergelijkbaar, maar in plaats van het uitknippen van één stukje tegelijk, kun je nu twee of meerdere knipsels verzamelen – uit verschillende bronnen (lees: apps) – voordat je er verder iets mee gaat doen. Er blijft dan een Smart select icoontje actief in beeld, waarmee je de collectie die je aan het maken bent kunt beheren. Aan het einde van de rit kun je middels vertrouwde drag & drop al je verzamelde materiaal naar een app of dienst van jouw keuze importeren.

samsung-galaxy-note-4-smart-select-tekst Uitgelicht: nieuwe S Pen features van de Samsung Galaxy Note 4

Uiteraard is het ook mogelijk om informatie direct uit afbeeldingen op te slaan, bijvoorbeeld als contactinformatie, of als agenda item. Dit is ook op eerdere Notes mogelijk, maar op de Galaxy Note 4 is het proces sneller en eenvoudiger.

S Pen als muis

Oké, de S Pen is natuurlijk geen muis. Maar op de Galaxy Note 4 kun je nu meerdere items selecteren – bijvoorbeeld in de galerij – door ze allemaal direct te selecteren. Net zoals je met een muis op je PC doet. Dit werkt, net als op eerdere Notes, ook met het selecteren van tekst, waarbij je – in tegenstelling voorgaande toestellen – nu ook meerdere stukken kunt selecteren.

Widget

Naast het vorig jaar geïntroduceerde Air Command – een cirkel met de belangrijkste Note functies, die verschijnt zodra je de S Pen tevoorschijn haalt – heeft de Galaxy Note 4 nu ook een widget voor op je thuisscherm. Hierdoor heb je direct toegang tot álle manieren waarp je met het toestel informatie kunt verzamelen.

Een beknopt overzicht van Smart select en Photo note geeft Samsung zelf in de onderstaande video:

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee