Uitgelicht: de camera(s) van de Samsung Galaxy Note 4

Niet alleen heeft Samsung het scherm van de Galaxy Note 4 een flinke boost gegeven ten opzichte van zijn voorganger – zoals je eerder al kon lezen, ook op cameragebied zijn er een aantal significante verbeteringen te ontdekken.

samsung-galaxy-note-4-camera-ois-stabilisatie Uitgelicht: de camera(s) van de Samsung Galaxy Note 4

Zoals gewend zijn, heeft ook de Galaxy Note 4 twee camera’s: eentje aan de achterkant, en eentje aan de voorzijde van het toestel. De camera aan de achterzijde heeft een resolutie van 16 megapixels – hoger die van de Galaxy Note 3, en evenhoog als de camera van de Galaxy S5.

Toch hadden wij eerder – zoals we in onze review van de S5 aangaven – één duidelijk ‘probleem’ met deze camera: de resolutie van de gemaakte kiekjes is zó hoog, dat iedere trilling direct leidt tot een onscherp beeld. Tenminste, als je ver genoeg inzoomt. Een dergelijke resolutie is in feite dus een beetje overbodig, zolang de camera géén optische beeldstabilisatie – optical image stabilization, OIS – heeft. Dít probleem is verholpen.

Want inderdaad, de Galaxy Note 4 heeft wel OIS. En dus is het grote nadeel van de camera van de Galaxy S5 verholpen. Let wel, dit nadeel was relatief, want de camera van dat toestel was meer dan prima. Wel is er nu reden om aan te nemen dat de camera van de Note 4 dus nóg beter is.

Overigens helpt OIS ook bij het nemen van foto’s in omstandigheden met minder licht, dus dat is een tweede belangrijke voordeel ten opzicht van de camera’s van zowel de Note 3 als de Galaxy S5.

samsung-galaxy-note-4-front-camera Uitgelicht: de camera(s) van de Samsung Galaxy Note 4

En dan is er nog de camera aan de voorzijde van de Galaxy Note 4. Deze is flink ‘gegroeid’, naar een resolutie van 3,7 megapixels. Hoewel Samsung aan de ene kant meegaat met een heersende selfie-trend – beter selfies = betere camera aan de voorkant van een smartphone – is er natuurlijk nog een belangrijke reden. Het QHD scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, oftewel 3,7 megapixels. Een camera met een lagere resolutie zou foto’s maken die het scherm niet eens vullen

Overigens is niet alleen de resolutie van de camera aan de voorzijde gegroeid, maar de sensor vangt ook meer licht op. Je selfies zijn dus niet alleen scherper, maar ook beter belicht als er minder omgevingslicht is. Handig in de kroeg, club, of op andere plaatsen waar minder direct zonlicht valt.

Hoe belangrijke de verbeterde camera aan de voorzijde is hangt af hoevaak je ‘m gebruikt. Ben je een fanatieke selfie-ma(a)k(st)er? Dan is het natuurlijk erg fijn. Er zijn ook genoeg mensen die de camera aan de voorzijde niet zovaak gebruiken, en voor wie het dus een wat minder belangrijke stap is.

Hoedanook is duidelijk dat de Galaxy Note 4, naast het betere scherm, ook op cameragebied weer een stap vooruit maakt. Wijzelf zijn met name enthousiast over OIS, maar voor de liefhebber is de betere camera aan de voorkant minstens net zo belangrijk.

Uiteraard is het wachten nog op de eerste échte, serieuze voorbeeld foto’s genomen met de Galaxy Note 4. Zodra deze opduiken lees je hier natuurlijk meer over.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

    • Michel zegt

      ‘Pinch to zoom’ (knijpbeweging met twee vingers) gebaar maken op het scherm in de camera app 🙂 Net zoals je bijvoorbeeld inzoomt in de Galerij of de browser.

Praat mee