Samsung’s eerste 64 bit processor arriveert incognito

Na Apple, staan ook steeds meer fabrikanten van Android smartphones op het punt de sprong te maken naar processoren met een 64 bit architectuur. HTC is al van de partij met haar midrange Desire 510, en ook Samsung’s nieuwe Galaxy Note 4 zal in sommige markten – maar niet in Nederland – met de Exynos 5433 octacore processor op de markt komen. Echter, er is iets geks aan hand.

samsung-exynos-5433-64-bit-galaxy-note-4 Samsung's eerste 64 bit processor arriveert incognito

Zoals de mannen van AnandTech ondekten, is de Exynos 5433 inderdaad een 64 bit processor, met twee Cortex A53 en twee Cortex A57 processorkernen. Het curieuze hier, is dat het er alle schijn van heeft dat Samsung deze processor vooralsnog in 32 bit modus gebruikt.

Oké, eigenlijk is daar helemaal niks vreemds aan. Het Android besturingssysteem zal pas vanaf de volgende versie – ‘L’ – gebruik kunnen maken van de 64 bit architectuur, dus voorlopig zijn de voordelen van een 64 bit processor ernstig beperkt.

Sterker nog: als Samsung nú al van de daken zou schreeuwen dat de Galaxy Note 4 in sommige landen met een 64 bit processor komt, bestaat de kans dat kopers van het toestel met Qualcomm’s Snapdragon 805 processor zich afvagen waarom hun toestel niet met deze marketinghype mee kan doen. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat de 64 bit modus van Exynos 5433 in een later stadium altijd nog kan worden ‘aangezet’.

Natuurlijk biedt de Exynos 5433 verder – los van het aantal bits – een aantal belangrijke voordelen, waar de gebruiker sowieso de vruchten van plukt, zoals de verbeterde architectuur van ARM’s A53 en A57 kernen en de ARMv8 instructieset.

Met de Exynos 5433 bevindt Samsung zich binnen de Android wereld momenteel in een wat vreemde positie: haar high end 64 bit processor is eerder op de markt dan die van haar belangrijkste concurrent Qualcomm, wiens Snapdragon 810 pas in de loop van 2015 beschikbaar zal zijn.

Overigens zou Samsung op dit moment druk werken aan een nieuwe Exynos 7420 system-on-a-chip, die wél als volwaardige 64 bit processor verkocht moet gaan worden, en met een beetje geluk terug te vinden is in toptoestellen in 2015, zoals de Galaxy S6 of de Galaxy Note 5.

Praat mee