Uitgelicht: het scherm van de Samsung Galaxy Note 4

Omdat het nog een paar weken duurt voor je de Galaxy Note 4 kunt kopen – of tenminste, tot hij leverbaar is – gaan wij hier de komende tijd op het gemak alle aspecten en features van het toestel onder de loep nemen. Te beginnen bij het meest in het oog springende onderdeel: het beeldscherm.

samsung-galaxy-note-4-qhd-scherm Uitgelicht: het scherm van de Samsung Galaxy Note 4

De Galaxy Note 4 is de eerste Note met een scherm dat níet groter is dan dat van zijn voorganger. Kennelijk is een diagonaal van 14,5 cm – 5,7 inch – voor Samsung voorlopig de ideale schermgrootte voor een Note. Wie nóg groter wil moet zijn of haar heil zoeken bij bijvoorbeeld de Galaxy Mega 2 – maar dan heb je géén S Pen, en je mist heel erg veel pixels.

Want dat is het punt met het scherm van de Note 4: het heeft véél pixels. Het scherm van de Galaxy Note 3 was al haarscherp door de 1080p full HD resolutie, maar de QHD – Quad HD – resolutie van de Note 4 doet er een schepje bovenop. Het scherm heeft 2560 x 1440 beeldpunten – 80% meer pixels dus, al met goed voor een pixeldichtheid van 515 pixels-per-inch (ppi). Ter vergelijking: de Note 3 doet het met 386 ppi, de Galaxy S5 met 432 ppi, en de Galaxy Note 2 met 265 ppi.

Natuurlijk is de vraag ‘slaat dat ergens op, zoveel pixels?’ relevant. Ervaringen met het handje vol andere smartphones met een dergelijke resolutie leert dat het in het dagelijks gebruik eigenlijk een beetje overbodig is. Tenslotte is een 1080p full HD scherm al háárscherp. Ben je echter gewend aan – bijvoorbeeld – het 720p scherm van de  dan is de sprong naar het scherm van de Note 4 wel enorm – én goed zichtbaar.

samsung-galaxy-note-4-1 Uitgelicht: het scherm van de Samsung Galaxy Note 4

Toch is is de hogere resolutie op zich niet het interessantste aspect van het Super Amoled scherm van de Galaxy Note 4. Want hoewel de weergave van het scherm van de Note 3 al heel erg goed is, heeft Samsung juist op dat vlak enorme sprongen voorwaarts gemaakt sinds vorig jaar. Dat zagen al met de indrukwekkende kleurweergave van het Amoled scherm van de Galaxy S5, maar ook deze is inmiddels alweer voorbijgestreefd door de nóg beter gecalibreerde kleurweergave van de Galaxy Alpha.

Deze laatste heeft echter een veel lagere schermresolutie, waardoor het de Galaxy Note 4 is waar het beste uit beide – alle, eigenlijk – werelden samenkomt: een ontzettend scherp beeld, én de beste kleurweergave. En dat alles in combinatie met het bekende Super Amoled principe waarbij zwart ook echt als zwart wordt weergegeven.

Overigens gebruikt Samsung momenteel Amoled schermen met een zogenaamde pentile subpixel matrix, waarbij níet iedere pixel beschikt over één rode, één blauwe en één groene subpixel. Vroeger was dit te zien, maar sinds de Galaxy S4 en Note 3 is de pixeldichtheid van de schermen zo ontzettend hoog dat dit eigenlijk geen issue meer mag heten.

Dus, samengevat: het scherm van de Galaxy Note 4 is het scherpste Amoled scherm ooit, met de beste kleurweergave. En dat belooft wat. Wie nu al een toestel heeft met een 1080p scherm zal de resolutie-upgrade terecht niet zo relevant vinden. De verbeterde kleurweergave is echter wel duidelijk – dat verschil zien we al als we het scherm van de Note 3 vergelijken met dat van de Galaxy S5.

Toch is er een puntje waar we nog benieuwd naar blijven: ondanks de hogere resolutie, is de batterijcapaciteit van de Note 4 amper groter dan die van zijn voorganger. Veel meer pixels, niet veel meer energie. Uiteraard heeft Samsung weer allerlei energiebesparende optimalisaties toegepast. Echter, het resultaat hiervan weten we pas zodra de eerste, grondige accutests van de Note 4 opduiken. Daarvoor is het nu nog een beetje te vroeg.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

  1. Pebbie zegt

    Komt ook nog een gave bijbehorende led cover flip wallet bij, echt megagaaf! Weet niet of ik hier links mag plaatsen maar via Google zijn deze terug te vinden 😉

Praat mee