Uitgelicht: de nieuwe Multiwindow functie van de Samsung Galaxy Note 4

Als er één ding is dat Samsung’s smartphones onderscheidt van de concurrentie, is het wel haar Multiwindow feature: de mogelijkheid om op het scherm meerdere toepassingen tegelijk te tonen en gebruiken. Deze was sinds de introductie twee jaar geleden min of meer ongewijzigd gebleven – tot nu. Dat wil zeggen: tot de Galaxy Note 4, waarop we een flink vernieuwde versie ervan tegenkomen.

samsung-galaxy-note-4-multitasking-multiwindow Uitgelicht: de nieuwe Multiwindow functie van de Samsung Galaxy Note 4

De Galaxy Note 4 heeft een veel flexibeler Multiwindow systeem gekregen, met ruwweg drie gebruiksvarianten: Split screenPop-up screen, en Minimize pop-up (Icon). Hiermee kun je het gebruik van meerdere applicaties beter aanpassen aan je eigen werkwijze en behoeften.

samsung-galaxy-note-4-split-screen Uitgelicht: de nieuwe Multiwindow functie van de Samsung Galaxy Note 4

Split screen

De nieuwe Split screen modus lijkt nog het meest op Multiwindow zoals we dat van eerdere toestellen kennen. Je verdeelt het scherm in twee helften, die ieder een andere app kunnen weergeven en die je dus tegelijk kunt gebruiken. Uiteraard is het mogelijk om content van de ene schermhelft naar de andere te verslepen, bijvoorbeeld om tekst uit je browser te copy-pasten naar een lopende Whatsapp gesprek. De kan met je vingers, maar uiteraard – en vaak handiger, want nauwkeuriger – met de S Pen.

samsung-galaxy-note-4-pop-up-screen Uitgelicht: de nieuwe Multiwindow functie van de Samsung Galaxy Note 4

Pop-up screen

De Pop-up screen functie lijk een soort kruising tussen het oude Pop-up play – waarbij je een videovenster bovenop de rest van de interface kunt laten ‘zweven’ – en Pen window op de Galaxy Note 3, waarbij je een venster kon tekenen om een app in te draaien. Met Pop-up screen kun je een app met één veegbeweging verkleinen, zodat deze niet meer het hele scherm vult. Vervolgens kun je deze ergens neerzetten, bóvenop een andere applicatie. Je zit nu niet ‘vast’ aan een strikte verdeling in twee schermhelften, en kunt toch meerdere apps tegelijk gebruiken, en content ertussen verplaatsen.

samsung-galaxy-note-4-minimize-pop-up Uitgelicht: de nieuwe Multiwindow functie van de Samsung Galaxy Note 4

Minimize Pop-up

En dan is er nog de optie om zo’n Pop-up venster te minimaliseren, tot een icoontje. Deze blijft zichtbaar en toegankelijk in beeld, bovenop wat je voor de rest doet. De app blijft actief, en kan dus direct weer met één tikje geopend worden, zonder dat je hiervoor moet switchen naar deze app, laat staan dat je terug moet naar je startscherm.

De hierboven beschreven mogelijkheden komen voorbij in een demonstratievideo van Samsung zelf:

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee