Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

Hoewel de Samsung Galaxy Alpha een duidelijk unieke eigenschap heeft – een metalen frame – voegt het toestel zich in een vrij druk speelveld. Alleen al binnen de Galaxy serie moet het toestel zich ergens nestelen tussen onder meer de Galaxy S5 en de Galaxy S5 Mini. Met de Galaxy S5 vergeleken we de Alpha al, dus nu de vraag hoe hij zich verhoudt tot de Galaxy S5 Mini.

samsung-galaxy-alpha-versus-galaxy-s5-mini-vergelijking Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

De Galaxy Alpha versus de Galaxy S5 Mini: schoonheid versus praktische eigenschappen?

Specificaties

Om het maar even gezegd te hebben: qua specificaties en eigenschappen ontlopen de Galaxy Alpha en de Galaxy S5 Mini elkaar eigenlijk niet zoveel. De Alpha heeft een 4,7 inch beeldscherm, de S5 Mini een iets kleinere met een diagonaal van 4,5 inch. Beide schermen zijn van het Super Amoled type, en hebben een 720p HD resolutie met 1280 bij 720 pixels. Op papier is het beeld van de S5 Mini dus iets scherper – evenveel pixels, iets kleiner scherm – maar het verschil is te verwaarlozen.

Voor de rest is de Alpha net een stapje meer high end dan de S5 Mini, met een snellere processor, een camera met een hogere resolutie, namelijk een 12 megapixel sensor versus de 8 megapixel van de Mini.

samsung-galaxy-alpha-versus-galaxy-s5-mini-vergelijking-voorkant Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

De Galaxy Alpha (l.) en de S5 Mini op dezelfde schaal afgebeeld: even groot (van voren)

Design en behuizing

Hét verschil tussen de Galax Alpha en de Galaxy S5 Mini zit ‘m desondanks níet in de technische details maar in de behuizing, danwel de vormgeving van beide toestellen. Door het metalen frame en de slanke body is de Alpha voor de meeste mensen waarschijnlijk verreweg de mooiere telefoon.

Beide toestellen zijn nagenoeg even groot: de Galaxy S5 Mini meet 131 bij 65 millimeter, de Alpha 132 bij 66 millimeter. Maar, zoals gezegd, met 6,7 millimeter is de Alpha significant dunner dan de S5 Mini met zijn 9,1 millimeter.

Toch is mooier niet persé beter, en vooral om twee redenen. De Galaxy S5 Mini is IP67 gecertificeerd, en kan gedurende een half uur tot één meter diepte onder water vertoeven. Daarnaast is het toestel volledig stofdicht. De Alpha kreeg een dergelijke certificatie níet mee.

De andere reden is misschien nog wel belangrijker.

samsung-galaxy-alpha-versus-galaxy-s5-mini-vergelijking-zijkant Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

Dezelfde schaal, zijkant: de Alpha (onder) is inderdaad een stuk dunner dan de Galaxy S5 Mini

Batterij

Het grootste slachtoffer van de extreem dunne behuizing van de Galaxy Alpha is de batterij. Met een capaciteit van 1860 mAh is deze toch net een stapje of wat kleiner dan die van de S5 Mini met een capaciteit van 2100 mAh. Begin deze week kon je al lezen dat dit zijn uitwerking op de accuduur van de Galaxy Alpha niet mist – hoewel niet slecht, is deze toch wat minder dan we tegenwoordig van Samsung’s duurdere toestellen gewend zijn.

Features

Natuurlijk zijn zowel de Galaxy Alpha als de S5 Mini échte Samsung smartphones, met een serie snufjes aan boord. Beide toestellen beschikken over de – wat ons betreft nagenoeg overbodige – hartslagmonitor, en de – wél handige – vingerscanner. Bovendien heeft Samsung nog wat nieuwe kunstjes bedacht met deze vingerscanner die de Galaxy Alpha al wel, en de Galaxy S5 Mini (nog) niet kan. Denk hierbij aan de Fingerprint Web Sign-in feature, waardoor je op je favoriete websites kunt inloggen met je vingerafdruk. De kans is uiteraard wel aanwezig dat deze later, na een update, ook op de S5 Mini belandt.

samsung-galaxy-s5-mini-zwart-zijkant Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

De Galaxy S5 Mini: qua looks een exacte, maar compactere kopie van zijn grote broer, de Galaxy S5

Eerder noemden we al de hogere cameraresolutie van de Galaxy Alpha. Dankzij de wat snellere processor zijn er nog twee camerakunstjes die het toestel kan, en de S5 Mini niet. De Alpha kan 4K UHD video’s opnemen met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels – de S5 Mini houdt het bij 1080p full HD videokwaliteit. Daarnaast heeft de Alpha dezelfde real time HDR optie, waarmee je High Dynamic Range beeldmateriaal ‘live’ in het camerabeeld ziet en zulke foto’s sneller genomen worden én video met HDR kan worden geschoten.

Als laatste moeten natuurlijk nog de ultra power saving modus noemen, waarin het scherm op zwart/wit gaat en alle behalve de meeste fundamentele telefoonfuncties worden uitgeschakeld. Hierdoor kun je met je laatste 10% acculading nog meerdere uren doorkomen. Op zowel de Alpha als de S5 Mini is deze functie aanwezig.

samsung-galaxy-alpha-grijs Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5 Mini: vergelijking

Het metalen frame van de Galaxy Alpha in volle glorie

Conclusie

Zoals gebruikelijk vatten we het bovenstaande nog een keertje steekpuntsgewijs samen:

De Galaxy Alpha is…

 • sneller en mooier,
 • heeft een betere camera
 • en net wat meer features
 • maar is ook duurder

De Galaxy S5 Mini…

 • heeft praktische eigenschappen zoals
 • de grotere batterij
 • en kan door de IP67 certificatie beter tegen water
 • én is een stukje goedkoper

Op dit moment kun je de Galaxy Alpha al wel bestellen, maar levering van het toestel volgt pas in de loop van september. De Galaxy S5 Mini is nú al direct leverbaar – en, zoals gezegd, toch wel een stukje goedkoper.

Galaxy Alpha en Galaxy S5 Mini prijsoverzicht

Galaxy Alpha

Galaxy S5 Mini

Beste Galaxy Alpha deals per provider

Reacties

 1. zegt

  iets wat de meeste sites vergeten te vertellen dat de alpha een cat6 (4G+) toestel is en de mini een cat 4 (4G) toestel vandaag misschien nog niet van zo een groot belang maar als je uw toestel voor 2 jaar koopt ben je met de alpha een stuk sneller op het dan meer vezadigde 4G netwerk .

Praat mee