Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

Met de onthulling van de Galaxy Alpha laat Samsung zien méér aandacht te willen besteden aan design – maar het toestel moet technisch op sommige vlakken zijn meerdere erkennen in de eerder gelanceerde Galaxy S5. Tijd dus, voor een vergelijking tussen beide toestellen. Of anders gezegd: als je twijfelt, welk toestel is dan het interessantst voor jou?

vergelijking-samsung-galaxy-alpha-versus-galaxy-s5 Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

Links de Galaxy Alpha, rechts de Galaxy S5

In feite kan een vergelijking tussen de Galaxy Alpha en de Galaxy S5 heel simpel worden samengevat: de Galaxy S5 biedt high end technische specificaties in een IP67 gecertificeerd – waterdicht tot één meter diepte gedurende een half uur – jasje, terwijl de Galaxy Alpha net-niet-high-end specificaties in een design outfit stopt. Iets uitgebreider komt dit op het volgende neer.

Behuizing

Één van de drie ‘grote’ verschillen tussen de S5 en de Alpha is de behuizing. Niet alleen is de Galaxy Alpha voorzien van een metalen rand – waardoor het toestel mogelijk wat steviger is, en voor sommige gebruikers een wat meer premium uitstraling heeft – maar door het 15% kleinere beeldscherm is het toestel ook een stukje compacter dan de S5.

Om precies te zijn meet de Alpha 132 bij 66 millimeter, met een 4,7 inch scherm, en de Galaxy S5 142 bij 73 millimeter met een 5,1 inch scherm. Daarnaast is de Galaxy Alpha maar 6,7 millimeter dun, terwijl de Galaxy S5 met 8,1 millimeter een haartje of wat dikker is.

De achterkant van beide toestellen is vervaardigd uit hetzelfde polycarbonaat, en afneemdbaar, zodat de accu van beide toestellen verwisselbaar is.

Zoals hierboven al genoemd, is de behuizing van de Galaxy S5 wél, en die van de Alpha níet IP67 gecertificeerd. De Alpha mag dan dus door het gebruik van metaal wat steviger zijn, de S5 is beter bestand tegen vocht en stof.

samsung-galaxy-alpa-kopen-aanbieding-nederland Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

De Galaxy Alpha, met de aluminium omranding

Beeldscherm

Een ander groot verschil tussen de Galaxy S5 en de Alpha is het beeldscherm. Het scherm van de Galaxy S5 is, zoals genoemd, groter, maar ook scherper dankzij de resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 432 pixels per inch. De Galaxy Alpha heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, goed voor 312 pixels per inch.

Dit verschil is significant, want met het blote oog zichtbaar. Tenminste, als je het beeldscherm vrij dicht bij je gezicht houdt.

Wel beschikken beide toestellen over Samsung’s befaamde Super Amoled schermtechnologie, die inmiddels in staat is tot een kleurweergave die gelijk is, of op sommige vlakken zelfs beter, dan dat van de beste LCD schermen. Direct na release bleek de Galaxy S5 over een van de beste schermen op de markt te beschikken, maar uit de eerste tests blijkt dat Samsung er op de Alpha in is geslaagd de kleurweergave verder te verbeteren.

samsung-galaxy-s5-gc-1 Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

De Galaxy S5, met de chroomkleurige, maar kunststof omranding

Opslagcapaciteit

Het derde, direct opvallende verschil tussen beide toestellen is de opslagcapaciteit. De Galaxy S5 heeft standaard 16 GB aan boord, én een slot om dit middels microSD kaartje uit te breiden. De Galaxy Alpha krijgt direct 32 GB mee, maar mist de optie om zelf capaciteit toe te voegen. Een 64 GB versie zit in de planning, maar wanneer deze in de winkels verschijnt is nog niet bekend.

Kleinere verschillen

Natuurlijk zijn er nog een aantal andere verschillen tussen de S5 en de Alpha. Zo beschikt de eerste over een 16 megapixel camera, terwijl de Alpha een cameraresolutie heeft van ‘maar’ 12 megapixels. Voor de meeste gebruik(st)ers is 12 MP meer dan voldoende voor het huis-tuin-en-keuken-smartphone-foto-werk. Beide toestellen kunnen 4k UHD video opnemen, én hebben een real time HDR modus, wat misschien wel het sterkste camerasnufje is van de S5.

samsung-galaxy-alpha-antutu-benchmark Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

De Galaxy Alpha SM-G850F in de AnTuTu benchmark: sneller dan, nouja, de rest (foto via)

Verder hebben de toestellen niet dezelfde processor. De Alpha is voorzien van een (iets nieuwere) Exynos 5430 octacore processor die zonder aarzeling high end prestaties neerzet, én een stukje energiezuiniger is. In combinatie met de lagere schermresolutie zorgt deze processor voor prestaties die die van de Galaxy S5 voorbij schieten – zij het niet met enorme marges.

Op het moment van release draait de Galaxy Alpha op Android versie 4.4.4. De Galaxy S5 doet het op dit moment nog met Android 4.4.2, maar een update naar 4.4.4 is natuurlijk onvermijdelijk. De kans is overigens aanwezig dat ook de S5 dan zal profiteren van de verbeterde kleurcalibratie van het scherm die Samsung nu al toepast in de Alpha.

Graag willen we ook nog het behoorlijke verschil in batterijcapaciteit noemen tussen de S5 en de Alpha. De S5 heeft een accu met een capaciteit van 2800 mAh, terwijl de Alpha ‘maar’ 1860 mAh meekreeg in de dunne behuizing. Echter, of en hoe dit leidt tot verschillen in gebruiksduur blijkt pas later, als ook de Alpha aan uitgebreide accutests is blootgesteld. Het minder scherpe scherm en de zuiniger processor doen hopen dat de Alpha ook met de kleinere accu lang genoeg zijn werk zal doen.

samsung-galaxy-alpha-galaxy-s5-vergelijking-grootte Samsung Galaxy Alpha versus Galaxy S5: een vergelijking

Grootte vergeleken: links de Galaxy Alpha, rechts de Galaxy S5 – beide op dezelfde schaal weergegeven

Overeenkomsten

Naast deze drie grote, en de genoemde minder grote verschillen, zijn er natuurlijk ook legio overeenkomsten tussen beide toestellen. Beide zijn ze voorzien van Samsung’s vernieuwde TouchWiz interface die een stukje overzichtelijker is dan eerdere versies.

Ook heeft de Alpha dezelfde vingerscanner, hartslagmonitor, de Spartaanse maar effectieve ultra power saving mode, én de download booster functie voor het sneller downloaden van grote bestanden.

En dus…

… blijken de Galaxy S5 en de Galaxy Alpha flinke overeenkomsten te vertonen, terwijl de grootste verschillen – zoals gezegd – voornamelijk bestaan uit het beeldscherm en de behuizing.

Als je twijfelt tussen deze toestellen zijn voornamelijk twee vragen relevant: vind je een groter, haarscherp beeldscherm belangrijk? Dan is de Galaxy S5 duidelijk het betere toestel. Vind je een mooier, compacter design belangrijk? Dan is de Galaxy Alpha duidelijk dé kandidaat. Of anders gezegd:

De Galaxy Alpha is…

 • compacter, slanker, en deels van metaal (afhankelijk van je smaak: mooier),
 • net zo snel als de Galaxy S5
 • en heeft standaard méér opslagcapaciteit die niet uitbreidbaar is

De Galaxy S5 heeft…

 • een groter, scherper scherm,
 • een iets hogere cameraresolutie
 • en kan beter tegen water en stof,
 • maar heeft minder opslagcapaciteit, die je wel zelf kunt uitbreiden

Prijzen

Op dit moment doet de Galaxy Alpha prijstechnisch nog niet onder voor de Galaxy S5. De verwachting is wel dat de Alpha op termijn iets goedkoper zal worden dan de S5 – tenslotte heeft het toestel een lagere adviesprijs nu, dan de Galaxy S5 bij zijn release.

Hieronder vind je nog een overzicht van de interessantste aanbiedingen voor beide Galaxy toestellen:

Galaxy Alpha

Galaxy S5

Beste Galaxy Alpha deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Heel erg bedankt, helpt me heel erg 🙂
  Ik heb net een s5 besteld en heb er zeker geen spijt van, al helemaal niet na deze mooie review.
  Toen ik dingen hoorde over de Alpha schrok ik toch wel even of ik de juiste keuze had gemaakt.
  Maar nu weet ik dat ik, in mijn geval, de goede keuze heb gemaakt.

Praat mee