Samsung Galaxy S5 tip: multitasken met Multiwindow

Als er één software feature is waarmee Samsung zich al enige tijd flink onderscheidt van de concurrentie is het wel de mogelijkheid om meerdere apps op één scherm te tonen, en te gebruiken: Multiwindow. Natuurlijk kan dit ook op de Galaxy S5.
De doorgewinterde Galaxy gebruik(st)er kent ‘m natuurlijk al van eerdere Galaxy modellen, en zal het onderstaande gesneden koek vinden. Maar als de Galaxy S5 jouw eerste Galaxy is, dan is een kennismaking met de Multiwindow functie misschien wel handig.

samsung-galaxy-s5-tip-multiwindow-multitasking Samsung Galaxy S5 tip: multitasken met Multiwindow

Allereerst activeer je Multiwindow door ‘m aan te zetten. Tussen de sneltoetsen die je in beeld krijgt door je notificatiebalk met twee vingers naar beneden te slepen zien ‘m staan (1). Als je nu de Multiwindow werkbalk in beeld hebt (tik eventueel op het ‘lipje’ om hem te tonen, mocht dit niet vanzelf al het geval zijn), dan zie je twee vensters. Leg je vinger op een app uit het lijstje in de balk, bijvoorbeeld op Internet (2), en sleep deze naar één van de twee vensters (3) om ‘m daar te plaatsen. Op dezelfde manier kun je een andere app in het andere venster zetten, en beide applicaties tegelijk zien én gebruiken.

Mis je een app in het rijtje? Bijvoorbeeld Whatsapp? Tik dan op het driehoekje onderin de Multiwindow werkbalk (4), en kies Bewerken (5). Leg nu je vinger op de app die je wilt toevoegen – bijvoorbeeld Whatsapp dus – en sleep ‘m naar de werkbalk (6).

samsung-galaxy-s5-multiwindow-app-toevoegen-bewerken Samsung Galaxy S5 tip: multitasken met Multiwindow

Als je eenmaal twee apps open hebt staan in de twee vensterhelften, dan kun je de Multiwindow werkbalk verbergen door op het ‘lipje’ ervan te tikken (7), of ‘m juist zo weer tevoorschijn halen (8). Om een venster te vergroten, of de andere te verkleinen, kun je je vinger op de punt in het midden leggen, en deze naar boven onder verschuiven (9).

samsung-galaxy-s5-tip-multiwindow-vensters Samsung Galaxy S5 tip: multitasken met Multiwindow

 

Zo, dat waren dan wel de basics van het gebruik van Multiwindow op de Galaxy S5. Rest ons nog één ding. Stel, je wilt het lipje van de werkbalk verschuiven, of de balk zelfs aan de andere kant van het scherm plaatsen. Dat kan ook. Leg je vinger op het lipje, terwijl de balk zelf verborgen is, en je kunt ‘m naar boven of onderen slepen om ‘m een gunstiger plaatsje te geven (10).

samsung-galaxy-s5-tip-multiwindow-balk-verplaatsen Samsung Galaxy S5 tip: multitasken met Multiwindow

Als je van de schermrand af veegt, kun je de complete werkbalk naar de andere kant van het scherm verplaatsen (11). Op de Galaxy S5 kun je ‘m helaas niet tegen de onder- of bovenrand van het scherm plakken – iets dat op sommige andere Galaxy toestellen wel kon, maar kennelijk besloot Samsung dat dat tot een te chaotische interface zou leiden.

Zo, dit is dus multitasken op de Galaxy S5, mét Multiwindow. Whatsappen terwijl je video kijkt, browsen terwijl je naar muziek op YouTube luistert, enz. enz. Deze feature biedt een wereld aan mogelijkheden.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

  1. alex zegt

    Is het ook mogelijk dit tabje te verwijderen of uit te zetten, ik vind t nogal zinloos maar vooral iritant tijdens het gamen

Praat mee