Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: verschillen en overeenkomsten

Dat de Samsung Galaxy S5 Mini een aardige stap vooruit is ten opzichte van zijn voorganger, de Galaxy S4 Mini, werd duidelijk in onze recente vergelijking. Maar hoe verhoudt het toestel zich toch zijn grote broer, de Galaxy S5? Wat zijn de verschillen, en wat zijn de overeenkomsten?

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s5-vergelijking Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: verschillen en overeenkomsten

Links de Galaxy S5 Mini, rechts – op dezelfde schaal – de Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: verschillen

Afmetingen

Om maar meteen een flinke open deur in te trappen: jahoor, de Galaxy S5 Mini is een stuk kleiner dan de Galaxy S5. Om precies te zijn is hij elf millimeter korter en bijna acht millimeter smaller. Wel is de S5 Mini één millimeter dikker. Het scherm van de S5 Mini is met een diagonaal van 4,5 inch – 11,4 centimeter – dan ook 0,6 inch – anderhalve centimeter – kleiner. Én de S5 Mini is ook nog eens 25 gram lichter.

Scherm en specificaties

Het scherm van de Galaxy S5 Mini is dus kleiner, en heeft ook wat minder pixels. Waar de grote S5 een full HD resolutie heeft van 1920 bij 1080 pixels, doet de S5 Mini het met een scherm met 1280 bij 720 pixels. Desondanks is het beeld op de Galaxy S5 Mini scherp, met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch – wat hoger is dan bijvoorbeeld het scherm van de Galaxy S3, en hetzelfde als het scherm van de iPhone 5S.

De overige hardware van de Galaxy S5 Mini is wat minder krachtig: een quadcore processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz en 1,5 GB werkgeheugen, waar de grote S5 een quadcore chip heeft met een kloksnelheid van 2,5 GHz (van een andere fabrikant, waardoor kloksnelheden ook weer niet direct met elkaar te vergelijken zijn) en 2 GB geheugen. Dus ja, de S5 Mini is wat langzamer, maar door onder meer de lagere schermresolutie heeft hij simpelweg ook wat minder pk’s nodig om toch vlot zijn werk te doen.

Uitgebreidere overzichten van de technische specificaties van de S5 Mini vind je HIER, en van de Galaxy S5 HIER.

Camera

De Galaxy S5 heeft een 16 megapixel camera, de S5 Mini heeft een bescheidener acht  megapixel lens, waarmee je wel 1080p full HD video kunt opnemen, maar géén 4k UHD filmpjes zoals op de S5. In de praktijk is het grootste verschil dat de S5 Mini, doordat hij minder krachtig is, niet de realtime HDR modus heeft die je wel op de camera van de grote S5 vindt. Hoe jammer dit is, hangt af van hoe belangrijk je de camera op je smartphone vindt. De realtime HDR modus op de Galaxy S5 zorgt dat je foto’s ook bij bijvoorbeeld tegenlicht toch goed belicht zijn – bij de S5 Mini zul je je kiekjes wat zorgvuldiger moeten maken.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s5-vergelijking-voor Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: verschillen en overeenkomsten

Links de Galaxy S5, rechts de Galaxy S5 Mini, op dezelfde schaal

Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: overeenkomsten

Ondanks de hierboven genoemde verschillen zijn de overeenkomsten tussen beide toestellen behoorlijk – de naam Galaxy S5 Mini komt tenslotte niet helemaal uit de lucht vallen.

Behuizing, specificaties

Behalve de afmetingen lijken de toestellen als twee druppels water op elkaar – druppels water waartegen de S5 Mini net zo goed bestand is als de Galaxy S5. Het toestel heeft dezelfde IP67 rating, dus kan een half uur onder water tot één meter diepte, én is helemaal stofdicht. Het grote voordeel van de Galaxy S5 Mini is dat de USB aansluiting niet afgesloten hoeft te worden door een klepje. Dit spaart gefrunnik als je ‘m wilt opladen, bijvoorbeeld.

De S5 Mini is verkrijgbaar is dezelfde kleuren als zijn grote broer: zwart, wit, kopergoud, en blauw, en heeft dezelfde matte kunststof achterkant die amper gevoelig is voor krassen en vingerafdrukken. En last but not least: beide toestellen hebben een interne opslagcapaciteit van 16 GB én een slot voor een microSD kaartje.

Software

Tegelijk met de Galaxy S5 lanceerde Samsung een vernieuwde versie van haar TouchWiz interface. Deze vind je ook terug op de Galaxy S5 Mini, inclusief dezelfde versie van het Android besturingssysteem (4.4 KitKat). Een aantal handige software trucjes, zoals de ultra power saving mode – scherm op zwartwit, alle functies op de meeste fundamentele na, worden uitgeschakeld – en de Privé-stand (zie hieronder) kreeg de S5 Mini ook mee.

Features

De S5 Mini beschikt over dezelfde veelbesproken hardwarefeatures van de grote S5: de vingerscanner en de hartslagmonitor. Deze laatste wordt niet door veel gebruik(st)ers enthousiast en/of vaak gebruikt, maar de vingerscanner is – in combinatie met de Privé-stand waar je bestanden en andere informatie extra beveiligd kunt opslaan – best een aardig snufje, wat ons betreft.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s5-grootte-vergelijking Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S5: verschillen en overeenkomsten

En in levenden lijve: links de Galaxy S5 Mini, rechts de Galaxy S5 (foto Sammobile)

Voor wie twijfelt…

…tussen het aanschaffen van de Galaxy S5 of de S5 Mini hebben we de hierboven genoemde verschillen nog een keertje samengevat:

De Galaxy S5 Mini…

  • is compacter
  • en beschikt grotendeels over dezelfde software en features
  • tegen een lagere prijs

De Galaxy S5…

  • heeft een groter, scherper beeldscherm
  • en een betere camera
  • en is dus een stukje duurder

Vind je een zo scherp mogelijk scherm en/of een zo goed mogelijke camera belangrijk, én heb je een toereikend budget? Dan is de Galaxy S5 een betere keuze dan de S5 Mini. Wil je vooral een compacter toestel mét handige snufjes, en gebruik je de camera met name om foto’s te maken die deelt op Facebook, Twitter, of andere sociale media? Dan is de Galaxy S5 Mini een prima keuze, die ook nog eens geld bespaart.

Prijzen vergelijken:

Galaxy S5 Mini

Galaxy S5

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

Praat mee