Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

Na een periode van regelmatig terugkerende geruchten, is de Samsung Galaxy S5 Mini eindelijk echt onthuld. En omdat het toestel de feitelijke opvolger is van de Galaxy S4 Mini is het tijd om beide Mini’s naast elkaar te leggen.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s4-mini-vergelijking Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

Sinds een paar jaar is het fenomeen ‘Mini’ een populair feit in smartphoneland. Tenslotte wil niet iedereen een smartphone met een zo groot mogelijk scherm – maar veel gebruik(st)ers willen wel nieuwe snufjes. De Galaxy S5 Mini doet precies dat, met een kleiner scherm dan zijn grote broer, maar wel een vingerscanner, hartslagmonitor, en een behuizing met IP67 certificatie. Toch zijn dat niet de enige veranderingen die de S5 Mini brengt ten opzichte van de Galaxy S4 Mini.

Uiterlijk

Samsung’s Galaxy S Mini toestelvarianten lijken in feite altijd als twee druppels water als hun grotere generatiegenoot. De Galaxy S4 Mini lijkt op de Galaxy S4, en zo lijkt de Galaxy S5 Mini sterk op de Galaxy S5. Dus waar de S4 Mini een gladde kunststof achterkant heeft, krijgt de S5 Mini de stroevere, matte behuizing mee die Samsung dit jaar gebruikt.

Het grote voordeel van deze nieuwe behuizing: het materiaal voelt beter aan, en is minder gevoelig voor bijvoorbeeld krasjes en vingerafdrukken.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-s4-mini-behuizing Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

Links de gladde behuizing van de S4 Mini, rechts het materiaal waar ook de Galaxy S5 Mini van gemaakt is

Afmetingen

Je koopt een Galaxy S4 Mini of S5 Mini natuurlijk onder andere omdat je géén full size smartphone wilt – hoewel dat tegenwoordig allemaal vrij relatief is natuurlijk. Hoe compact is de S5 Mini dus? Ter vergelijking: de S4 Mini is 12,5 cm lang, 6,2 cm breed en net geen 9 mm dik. De S5 Mini is 13,1 cm lang, 6,5 cm breed, en 9,1 mm dik. Hij is dus gewoon een stukje groter, door het grotere scherm, maar vooral ook vanwege het volgende punt…

Waterdicht

Laat een Galaxy S4 Mini in het zwembad vallen, en het is nog maar de vraag of het toestel dit overleeft. De Galaxy S5 Mini zal hier geen moeite mee hebben. Het toestel heeft een IP67 certificatie, wat wil zeggen dat een half uur onder water op een diepte van een meter geen probleem is.

Één klein detail van de Galaxy S5 Mini kan trouwens ook gebruikers met een grote Galaxy S5 jaloers maken: de S5 Mini heeft geen klepje nodig om de USB poort af te sluiten. Hoe Samsung dit weet te combineren met de IP67 certificatie weten we niet, maar het scheelt een hoop gefrunnik. Waarvoor hulde.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s4-mini-voor-grootte-verhouding-vergelijking1 Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

Ter vergelijking, v.l.n.r.: de Galaxy S5, Galaxy S5 Mini, Galaxy S4 Mini op dezelfde schaal

Specificaties

De Galaxy S5 Mini heeft een groter beeldscherm dan de S4 Mini: van 4,3 inch (10,9 cm) naar 4,5 inch (11,4 cm) om precies te zijn. Toch is het beeld zelf ook scherper, omdat ook de schermresolutie omhoog gaat: van 960 bij 540 pixels (256 pixels per inch) naar 1280 bij 720 pixels (326 pixels per inch). Het schermtype bleef wel hetzelfde: ook de S5 Mini heeft weer een Super Amoled scherm.

Waar de Galaxy S4 Mini rekenkracht put uit een dualcore Snapdragon 400 processor met een kloksnelheid van 1,7 GHz, krijgt de S5 Mini een quadcore Exynos chip mee met een kloksnelheid van 1,4 GHz. Ondanks de iets lagere kloksnelheid is deze een stuk sneller. Logisch? Natuurlijk. Prettig? Wel degelijk.

Ook prettig is het feit dat Samsung de opslagcapaciteit verdubbelde: de Galaxy S4 Mini beschikt over 8 GB interne ruimte, terwijl de S5 Mini standaard 16 GB meekrijgt. Wel hebben beide een slot om deze capaciteit per microSD kaartje uit te breiden.

Camera

Op camera gebied is het verschil tussen beide Mini’s beduidend minder groot. De S4 Mini heeft een acht megapixel camera – de S5 Mini idem dito. Of het hier om dezelfde camera gaat weten we (nog) niet. Maar een eventueel verschil in kwaliteit zal dus voornamelijk afhangen van eventuele softwareoptimalisaties. Helaas ontbreekt op de S5 Mini dé camera feature die de grote S5 zo goed maakt: real time HDR. Daarvoor is de hardware van het toestel gewoon niet krachtig genoeg.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s4-mini-vergelijking-2 Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

Snufjes

Zoals gezegd: de S5 Mini erft wat leuke snufjes van zijn grote broer – snufjes waar de S4 Mini níet over beschikt. In de categorie ‘nogal overbodig’ vinden we bijvoorbeeld de hartslagmonitor. Natuurlijk, je kunt deze gebruiken bij je fitnessactiviteiten, maar om te zeggen dat hij daarvoor erg handig is… nou nee.

Wel tof, wat ons betreft, is de vingerscanner. Je kunt de S5 Mini jouw vingerafdruk leren herkennen, waarna je deze kunt gebruiken om je toestel te vergrendelen, maar ook om bepaalde foto’s, video’s en andere bestanden en apps te verbergen achter een deur die alleen jij – of in ieder geval: jouw vinger – open kunt maken. Overigens is er wel wat gewenning nodig voor je prettig om kunt gaan met de vingerscanner, zo leert ons het gebruik van de vingerscanner van de Galaxy S5.

En dan is er nog de Ultra Power Saving Mode, oftewel een extrazuinige energiespaarstand. Die is erg handig als je batterij al bijna leeg is, maar je voorlopig nog niet in de buurt bent van een stopcontact. Je blijft zo – urenlang – bereikbaar, maar schakelt bijna alle ‘geavanceerde’ smartphonefuncties uit – het scherm gaat zelfs op zwartwit.

De S4 Mini heeft deze modus niet, en krijgt deze vermoedelijk ook niet door een latere software update. Wel heeft hij een normale energiezuinige modus, maar die is niet zo rigoreus als die van de S5 Mini.

Software

Beide Mini’s draaien natuurlijk op het Android besturingssysteem. De S5 Mini komt op de markt met versie 4.4 KitKat standaard aan boord,terwijl de S4 Mini binnenkort deze zelfde Android versie per update krijgt – sommige toestellen hebben ‘m zelfs al. Toch zijn er verschillen. Zo heeft de S5 Mini dezelfde, vernieuwde interface die je ook ziet op de Galaxy S5. Deze is wat strakker en overzichtelijker dan de ‘oude’ interface die je op de S4 Mini ook na de update naar Android 4.4 aantreft.

samsung-galaxy-s5-mini-versus-galaxy-s4-mini-grootte-verhouding-vergelijking Samsung Galaxy S5 Mini versus Galaxy S4 Mini: vergelijking

En dus…

Om het bovenstaande dus nog een keer puntsgewijs samen te vatten:

De Galaxy S5 Mini is…

 • sneller, dus de bediening is iets soepeler,
 • heeft een groter, scherper beeldscherm
 • en twee keer zoveel opslagcapaciteit,
 • kan tegen water en stof,
 • heeft een vingerscanner én de ultra-zuinige modus,
 • en heeft Samsung’s nieuwe TouchWiz interface

De Galaxy S4 Mini is…

 • compacter,
 • en vooral: een flink stuk goedkoper

Als je twijfelt tussen de S4 Mini en de S5 Mini zijn de volgende overwegingen de moeite waard. Vind je een compact toestel fijner? Speelt de prijs een belangrijke rol? Dan is de S4 Mini een meer dan capabele smartphone, waar je alles mee kunt wat je met een smartphone zou willen doen.

Wil je een smartphone die compacter is dan de grote Galaxy S5, maar wel de IP67 certificatie heeft, evenals dezelfde interface, een vingerscanner en de speciale energiemodus? Is de grootte minder belangrijk, zolang hij maar beduidend kleiner is dan de grote topmodellen? Dan is de S5 Mini de logische optie, én hij heeft een mooier beeldscherm dan de S4 Mini.

Galaxy S5 Mini en Galaxy S4 Mini aanbiedingen

Galaxy S4 Mini abo

Galaxy S5 Mini abo

S4 Mini los

S5 Mini los

Beste Galaxy S4 Mini deals per provider

Reacties

 1. Lennart Peters zegt

  Ik heb een samsung galaxy s4 mini. over waterdicht gesproken…

  1x intde vijver laten vallen. was meer dan half uur
  hij doet het nog. vervolgens maand later in de wc. 10sec. leeft nog. wel gelijk uit elkaar halen en in de rujst leggem. maar zo slecht is dat punt niet vind ik

 2. lin zegt

  Hoi,

  Ik had een vraagje. Mijn huidige mobiel is sinds gister stuk en ik ben dringend op zoek naar een nieuwe mobiel, maar omdat het aanbod van mobieltjes tegenwoordig zo groot is weet ik echt niet welke mobiel ik moet kopen. Ik ben heel erg bang dat ik voor de verkeerde mobiel kies.
  Ik hecht hele erge waarde aan een kleine mobiel, omdat ikzelf kleine handen heb.
  dus ongeveer 4.3 inch 4.5 inch is goed. Ik zou het fijn vinden als de mobiel een goede front camera heeft en een goede achter camera, verder moeten de apps zoals tumblr facebook goed werken op de mobiel, want daar maak ik dagelijks gebruik van. Verder moet de mobiel soms wel tegen een regenbui kunnen voor als mijn jas doorweekt is.
  Ik zou heel graag willen horen welke mobiel jullie aanraden, mijn budget gaat tot 300 euro

  Groetjes,

  lin

 3. Yorien zegt

  Ik had de S4 mini en nu de S5 mini. Wellicht dus niet goed opgelet, maar hij is echt een stukkie groter! net als de gewone S2…. wtf,,,,
  Enneh… geen fmradio!! alleen via netwerk. En daar… daar zit ik echt niet op te wachten….. moet tochg gewoon op mijn fietsie radio kunnen luisteren!!?

Praat mee