Super Amoled scherm Samsung Galaxy Tab S uitgelegd (+officiële hands-on)

Bij de onlangs onthulde Samsung Galaxy Tab S tablet serie draait het natuurlijk vooral om één ding: het Super Amoled scherm met de hoge resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Om dit allemaal nog een beetje te onderstrepen, klimt Samsung in de pen om het scherm van toelichting te voorzien.

samsung-galaxy-tab-s-amoled-versus-lcd-tech Super Amoled scherm Samsung Galaxy Tab S uitgelegd (+officiële hands-on)

Op de hierboven getoonde afbeelding is in een notendop te zien wat het verschil is tussen een Super Amoled scherm en een TFT LCD scherm. Simpel gezegd bestaat een Amoled scherm uit minder lagen, en wordt kleur niet: de lichtbron – de lagen organische materiaal direct onder het glas – straalt direct de kleur uit, in tegenstelling tot een LCD scherm waar wit licht gefilterd wordt in de juiste kleur.

Bijkomend voordeel is dat een Amoled scherm een stuk dunner is dan een LCD scherm, wat grotendeels verklaard waarom de Galaxy Tab S modellen maar 6,6 millimeter dik zijn.

samsung-galaxy-tab-s-super-amoled-gamut Super Amoled scherm Samsung Galaxy Tab S uitgelegd (+officiële hands-on)

Het is óók de reden dat een Amoled scherm een veel grotere kleurruimte heeft – meer dan 90% van de AdobeRGB kleurruimte, waar een LCD scherm blijft steken rond de 70%.

En last but not least zorgt het feit dat Amoled pixels zelf licht uitstralen ervoor dat zwart – lees: geen licht – ook daadwerkelijk geen licht geeft. We hebben het er in de context van Samsung’s Galaxy S smartphones al zovaak over gehad, en ook op de Galaxy Tab S tablets geldt dus: zwart is echt zwart. In de praktijk betekent dat vooral dat ook dondere (delen van) afbeeldingen beter worden weergegeven.

Meer over Samsung’s Amoled scherm in de Galaxy Tab S serie vind je op Samsung’s eigen blog HIER. Om het verhaaltje hier af te ronden vind je hieronder nog Samsung’s eigen hands-on video, waarin je met name de Tab S 10.5 uitgebreid voorbij ziet komen:

Galaxy deal tips

Reacties

Praat mee