Samsung Galaxy Tab S 8.4 en 10.5: twee verschillende schermen

Beide Samsung Galaxy Tab S modellen – 8,4 en 10,5 inch – hebben een Super Amoled scherm met een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Toch is de diagonaal niet het enige verschil tussen beide beeldschermen. Tijd voor een nerdy blik op subpixels.

samsung-galaxy-tab-s-rgb-pentile-subpixel-matrix Samsung Galaxy Tab S 8.4 en 10.5: twee verschillende schermen

Het waren de mannen van AnandTech die er als eersten op wezen dat de Galaxy Tab S 8.4 waarschijnlijk een zogeheten Pentile subpixel matrix heeft, terwijl zijn grotere 10,5 inch broer een volledige RGB matrix zou hebben.

Het grote verschil tussen de twee weet je misschien wel: bij een Pentile subpixel matrix beschikt niet iedere pixel over álle drie de primaire kleuren. Iedere pixel ‘leent’ er in feite telkens eentje van zijn buurman. In het geval van de 8,4 inch Galaxy Tab S zien we dezelfde Pentile matrix terug, die Samsung sinds de Galaxy S4 gebruikt voor haar hoge resolutie Amoled schermen, en waar ook de Galaxy S5 mee uitgerust is.

Traditioneel is een Pentile subpixel matrix goed voor wat minder scherp beeld dan een RGB matrix, waarbij iedere pixel wel alle primaire kleuren kan tonen. Op het soort hoge resoluties die je momenteel tegenkomst op smartphones maakt dit niets meer uit: het beeld is zo scherp dat de subpixel layout geen zichtbare verschillen meer oplevert.

Toch besloot Samsung haar 10,5 inch Tab S wel van een volledige RGB subpixel matrix te voorzien, zo bevestigt Engadget’s Chineestalige zustersite middels een aantal closeups van beide schermen.

samsung-galaxy-tab-s-rgb-pentile-subpixel-matrix-2 Samsung Galaxy Tab S 8.4 en 10.5: twee verschillende schermen

Hoewel een 10,5 inch scherm doorgaans wat minder scherp zal zijn dan een kleiner model met dezelfde resolutie, wordt dit bij de Galaxy Tab S tablets dus gecompenseerd door de subpixel matrix. Of omgekeerd: Samsung vond de pixeldichtheid op de Galaxy Tab S 8.4 zo hoog – 359 pixels per inch – dat een Pentile matrix ruimschoot voldoet.

Overigens gebruikte Samsung de subpixel matrix van de Galaxy Tab S 10.5 ook al eerder, bijvoorbeeld in de Galaxy Note 2, die ook al een Amoled scherm had met RGB subpixels. Door de hoge resolutie heeft de 10,5 inch Tab S overigens toch een hogere pixeldichtheid dan deze Note 2.

 

Galaxy deal tips

Praat mee