De Samsung Galaxy Note 4: geruchten, verwachtingen

Over drie maanden zal hij gelanceerd worden: de Samsung Galaxy Note 4. En hoewel het echte geruchtencircus rond het toestel de komende tijd pas echt op gang zal komen, valt er toch al het één en ander te zeggen over het toestel. Wat zeggen de geruchten nu? En welke verwachtingen zijn er?

samsung-galaxy-note-4 De Samsung Galaxy Note 4: geruchten, verwachtingen

De Samsung Galaxy Note 4: een Galaxy S5 met S Pen? Of iets geheel anders?

De eerste twee Galaxy Note modellen waren simpel gezegd een opgeblazen versie van het Galaxy S model van dat jaar, mét een S Pen stylus. De Galaxy Note 3 doorbrak deze traditie enigszins, doordat het toestel zowel een andere processor als een vernieuwd design had in vergelijking met de Galaxy S4.

Om voorspellingen te doen over de Galaxy Note 4 is het dus verstandig niet klakkeloos de Galaxy S5 als uitgangspunt te nemen, temeer omdat er nota bene uit Samsung’s eigen koker geruchten komen over een geheel nieuwe vormfactor. Daarnaast noemde onze favoriete Russische telefooninsider Eldar Murtazin het toestel maanden geleden al dé smartphone van 2014 – en niet de Galaxy S5. Maar voordat we daarin duiken, sommen we eerst maar eens op wat al over het toestel weten – door geruchten of logica.

Specificaties

In ieder geval lijkt de kans vrij groot dat de Galaxy Note 4 als eerste Samsung toestel in onze contreien gebruik zal maken van Qualcomm’s Snapdragon 805 processor. Waar de Snapdragon 801 die zich in de Galaxy S5 bevindt in feite nog een opgefokte variant is van de 800 die al in de Note 3 te vinden was, is de 805 écht een stap vooruit op technologisch gebied, waarbij met name de nieuwe Adreno 420 grafische processor een flinke sprong maakt.

Op geheugengebied is het verleidelijk om iets te roepen over 4 GB RAM – maar Samsung hield het geheugen van de Galaxy S5 op hetzelfde niveau als dat van brude S4, en we kunnen ons goed voorstellen dat de Note 4 over dezelfde 3 GB zal beschikken als zijn voorganger.

Camera

De Galaxy Note 3 maakt foto’s met dezelfde camera als de Galaxy S4 – en het is niet meer dan logische dat de Note 4 dezelfde 16 megapixel ISOCELL sensor heeft die je ook in de Galaxy S5 tegenkomt. Voor liefhebbers van wilde cameraescapades heeft Samsung tenslotte recent al de Galaxy K Zoom gelanceerd.

samsung-galaxy-note-4-bouw-materiaal-behuizing De Samsung Galaxy Note 4: geruchten, verwachtingen

Polycarbonaat of kunstleer? That’s the question…

Behuizing

Met de Galaxy S5 signaleerde Samsung kuststof voorlopig nog steeds te zien als prima materiaal om high end smartphones van te bouwen, dus zolang er geen geloofwaardige concrete geruchten zijn gaan wij er niet vanuit dat de Galaxy Note 4 van deze lijn zal afwijken. De belangrijkste vraag is vooral of Samsung de Note 4 uit rust met eenzelfde, matte polycarbonaat afwerking als de S5, of dat er voor de Note serie wordt vastgehouden aan het thema kunstleer – zie de Galaxy Note 3.

Wél zijn er al geruime tijd geruchten dat de Galaxy Note 4, net als de S5, waterdicht zal zijn tot één meter diepte dankzij een IP67 certificering. Dit ligt aardig in lijn met ander nieuws, dat Samsung sowieso al haar topmodellen dit jaar waterdicht wil maken.

Snufjes

Wat Samsung dit jaar precies wil gaan doen met de S Pen stylus is nog niet zo bekend, maar dat de Note 4 over dezelfde vingerscanner gaat beschikken als de Galaxy S5 is wel vrij duidelijk – en héééél misschien brengt het toestel tevens de première van irisscanner, waar de Zuid-Koreanen het al vaker over hadden. Maar daar zouden we voorlopig nog geen euro om wedden.

Beeldscherm

Inderdaad, nú volgt pas het kopje ‘Beeldscherm’. Want het type scherm zal in grote mate bepalend zijn voor het, laten we zeggen, karakter van de Galaxy Note 4. Want naast de vertrouwde geruchten over een 5,7 inch QHD scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels – pixeldichtheid: 515 pixel per inch – is er dus die vormfactorkwestie.

Hoewel Samsung zelf het niet met zoveel woorden heeft gezegd, bestaat de kans dat de Note 4 het eerste toestel is met een ‘driezijdig’ scherm. Hiermee wordt een beeldscherm bedoeld dat doorloopt op de zijkanten van het toestel. Een patentaanvraag van de Zuid-Koreanen laat zien hoe dit ongeveer kan werken, en een ander ontwerppatent toont zelfs een scherm dat doorloopt tot op de achterzijde van een smartphone.

samsung-galaxy-note-4-vormfactor-gebogen-scherm De Samsung Galaxy Note 4: geruchten, verwachtingen

Een vroeg prototype van een Samsung toestel met een scherm dat met de rand meebuigt

Dit alles ten spijt, kennen we het geruchtencircuit al langer dan vandaag. Zo is het nog maar de vraag of Samsung op dit moment voldoende – lees: (tientallen) miljoenen – schermen kan produceren om beide scenario’s uit te laten komen. Om een QHD scherm van het Super Amoled type in een toestel als de Note 4 te bouwen moet de productie zowel kwantitatief als kwalitatief op een behoorlijk niveau zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een gebogen, driezijdig display.

Nu werkt Samsung vlijtig aan voldoende productiecapaciteit, maar of dit alles op tijd komt voor de Galaxy Note 4 is allerminst zeker. Ook de Galaxy S5 zou zéker op de markt komen met een QHD beeldscherm – tot het moment kwam dat bleek dat dit er gewoon niet in zat. Wat we willen zeggen is dus: ga er maar vanuit dat de Note 4 gewoon over een 1080p full HD scherm beschikt, met een diagonaal die rond de 5,7 inch ligt – net als de Note 3. En dat dat, in combinatie met de verbeterde weergave van de Galaxy S5, een dijk van een beeldscherm zal zijn. Als geruchten over een nieuwe vormfactor en/of een QHD scherm dan blijken te kloppen, is dat alleen maar mooi meegenomen.

En verder…

Verder kunt je natuurlijk vanuit gaan dat de Galaxy Note 4 over al het leuks beschikt dat we ook al kennen van de Note 3, zoals 4k UHD video opname. Interfacetechnisch krijgt het toestel uiteraard dezelfde, vernieuwde TouchWiz als de Galaxy S5, waarbij we wel benieuwd zijn naar Samsung’s nieuwe implementatie van de S Pen stylus.

Verder komt de Note 4 vermoedelijk niet alleen ter wereld, maar zal het toestel – net als de Note 3 vorig jaar – gezelschap krijgen van één of meerdere nieuwe wearables, die direct vanaf het begin al dan niet exclusief met het toestel werken. Denk hierbij aan een Samsung Gear 3, of heel misschien zelfs Samsung eigen nieuwe slimme bril.

Releasedatum

Dat Samsung de Galaxy Note 4 ook dit jaar weer zal onthullen aan de vooravond van de Berlijnse IFA beurs is niet meer dan logisch. Deze beurs wordt van 5 t/m 10 september gehouden, dus een introductie rond drie september ligt voor de hand.

De Note 3 werd vorig jaar ook begin september onthuld, en was nog voor het einde van dezelfde maand te koop. Met een beetje geluk zal ook de Note 4 dus eind september daadwerkelijk verkrijgbaar zijn. Wil je een berichtje van ons ontvangen als het eenmaal zover is? Schrijf je dan in voor onze email notificatie service:

 

Prijs

Naar de prijs van de Note 4 kunnen we alleen maar raden – gemakshalve houden we maar even aan dat het toestel in het begin ongeveer evenveel zal kosten als de Note 3 verleden jaar: een adviesprijs voor een los toestel rond de 750 euro.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

  1. Henri zegt

    Het zou beter zijn dat update’s voor de Note 3 in orde maakten, want die laten ze gewoon sukkelen ook al is het een duur toestel. Ze zouden Samsung gewoon moeten boycotten ! Dit is toch niet meer normaal, als je in de winkel iets koop en het werkt niet goed,waar het artikel omgeruild of gemaakt.

Praat mee