De nieuwe TouchWiz van de Samsung Galaxy S5 uitgelegd

Samsung heeft zich in de loop van jaren ontwikkeld tot een bijzonder communicatief bedrijf – iets dat oorspronkelijk niet echt in de genen zit van menig grote Aziatische electronicagigant. En dus gebruiken de Zuid-Koreanen hun eigen blog om verschillende facetten van de Galaxy S5 te belichten. Dit keer: de vernieuwde TouchWiz interface.

samsung-galaxy-s5-ux-design De nieuwe TouchWiz van de Samsung Galaxy S5 uitgelegd

Voorafgaand aan de lancering van de Galaxy S5 dook herhaaldelijk het gerucht op dat Samsung haar bekende TouchWiz interface compleet op de schop zou doen. Dat bleek achteraf wel mee te vallen, maar wel is er op de Galaxy S5 het een en ander veranderd.

De nieuwe versie van de gebruikersinterface is door Samsung zelf voorzien van het label Modern Flash – veel mensen zullen de gebruikte icoontjes en andere bedieningselementen voornamelijk gewoon ‘platter’ vinden. Maar hoe je het ook wilt noemen: het resultaat is wel degelijk een schonere, strakker ogende interface.

Als je de ‘oude’ stijl naast de nieuwe legt, is direct zichtbaar hoe Samsung de bezem haalde door haar eigen vormgeving:

samsung-galaxy-s5-ux-design-icons De nieuwe TouchWiz van de Samsung Galaxy S5 uitgelegd

Wat jijzelf mooi vindt is en blijft natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Toch is er, ondanks kritiek dat Samsung de interface nog veel meer had moeten vernieuwen, in de loop behoorlijk veel veranderd. Van de Galaxy S3, via de Galaxy S4 naar de Galaxy S5:

samsung-galaxy-s5-galaxy-s4-galaxy-s3 De nieuwe TouchWiz van de Samsung Galaxy S5 uitgelegd

Als je benieuwd bent naar de rest van Samsung designtechnische PR-praatje kun je terecht op het Engelstalige deel van Samsung’s eigen blog, HIER.

Overigens is de grootste verbetering in de gebruikerservaring van de Galaxy S5 misschien wel het feit dat Samsung niet meer álle eigen applicaties standaard op het toestel installeert. Kwam de Galaxy Note 3 bijvoorbeeld nog standaard met 51 applicaties, de Galaxy S5 heeft er ‘maar’ 40 aan boord. De rest kun je, indien gewenst, zelf eenvoudig installeren door een standaard aanwezige widget. Hierdoor blijft het menu met apps in het begin relatief overzichtelijk – al zouden er wat ons betreft nog wel meer applicaties aan het rijtje ‘optioneel’ mogen worden toegevoegd.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. Ann zegt

  Sorry maar met de zin : “Maar hoe je het ook wilt noemen: het resultaat is wel degelijk een schonere, strakker ogende interface.” kan ik het in totaal niet eens zijn.
  Beide woorden samen vormen een contradictie in terminis.
  Strakker is allesbehalve een synomiem van mooi/schoon.
  Persoonlijk vind ik het een synoniem voor kaal, kil en niet gezellig.
  Van de 3 iconen is er 1 die er maar op verbeterd is imho en dat is de 3e voor de muziek speler.
  De nieuwe vorm zal waarschijnlijk wel kleiner en dus sneller zijn.

Praat mee