De sensoren van de Samsung Galaxy S5

Destijds was de allereerste Samsung Galaxy S uitgerust met vijf verschillende sensoren. Vijf vier generaties verder – in de Galaxy S5 – is dit aantal uitgegroeid tot het dubbele. Maar wat doen ze allemaal?

samsung-galaxy-s5-sensors De sensoren van de Samsung Galaxy S5

Vier jaar geleden was het vrij cutting edge om een smartphone te voorzien van een versnellingsmeter, een lichtsensor, een nabijheidssensor én een geomagnetische sensor (kompas). Tegenwoordig zijn dat echt de basics – een beetje smartphone heeft er een stuk meer. De Galaxy S5 heeft er maarliefst tien, waarvan de vingerafdrukscanner en de hartslagmeter natuurlijk het bekendst zijn. Maar daarnaast zijn er nog een…

Barometer

Jawel, om de luchtdruk te meten. Mede dankzij de barmeter kan de Galaxy S5 onder meer berekenen hoeveel caloriën je verbruikt als je (hard)loopt.

Hall sensor

Heel wat Galaxy S5 gebruikers hullen hun toestel in een flip cover. Dankzij de Hall sensor weet het toestel of deze open of dicht is.

RGB lichtsensor

Dankzij de RGB lichtsensor kan de S5 niet alleen de schermhelderheid aanpassen aan het omgevingslicht, maar ook de kleurweergave aan het type omgevingslicht. Als je tenminste de Adapt Display functie gebruikt.

Nabijheidssensor

Hoe weet jouw toestel dat het scherm uit moet gaan zodra je hem tegen je oor houdt om te bellen? Dankzij de nabijheidssensor natuurlijk. De nabijheidssensor is inmiddels één van de oudstgedienden in smartphoneland.

Gebaren sensor

Al die leuke kunstjes zoals Air Gesture en Air View zijn mogelijk dankzij de gebarensensor. Deze detecteert infrarood licht, dat via je hand of vingers weerkaatst, ook als je het scherm niet aanraakt.

Versnellingsmeter

De versnellingsmeter – soms ook accelerometer genaamd – zorgt ervoor dat de Galaxy S5 weet hoe het toestel beweegt. Zo kun je bijvoorbeeld allerlei games spelen, die je bestuurt door je toestel te draaien.

Gyroscoop

Dankzij de versnellingsmeter weet een smartphone hoe je deze beweegt, maar de stand van het toestel wordt gemeten met de gyroscoop – ook als je ‘m verder stil houdt.

Geomagnetische sensor

De geomagnetische sensor ken je waarschijnlijk als het kompas. Dit is een niet-te-versmaden sensor voor bijvoorbeeld navigatiedoeleinden. Om onduidelijke reden besloot Samsung zelf deze niet af te beelden op de bovenstaande afbeelding.

Zo, dat was het complete lijstje. Het is opvallend dat de Galaxy S5 weliswaar één sensor méér heeft dan de Galaxy S4, maar dat deze laatste – in tegenstelling tot de S5 – wél over een luchtvochtigheidssensor beschikt. Zonder veel uitleg besloot Samsung kennelijk dat deze sensor toch niet zo handig was in de S4. Dus wie de hartslagmeter schromelijk overbodig vindt op de S5 kan hoop hebben dat deze volgend jaar – in de Galaxy S6 – geschrapt wordt. Voor zulke beslissingen is Samsung dus niet te trots, zo blijkt.

(via)

 

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. erwin zegt

  Hallo,
  Heeft de S5 geen sensor in de batterij cover?

  Hoe weet de S5 dan daf de batterycover of laadklepje niet goed gesloten is?
  Kan je de sensoren ook testen op werking?

  Dank he wel.
  Mvg
  Erwin

Praat mee