Samsung’s Project KQ: toch een Galaxy S5 ‘Prime’ of Galaxy F in de pijpleiding?

Tja, het wil niet zo lukken met het loslaten van het idee dat Samsung binnen afzienbare tijd met een nieuwe ultra high end smartphone op de proppen zal komen – mogelijk, maar allerminst zeker Galaxy S5 Prime, of zelfs Galaxy F geheten. Het opduiken van meer informatie over Samsung’s ‘project KQ’ helpt ook al niet mee.
wpid-samsung-galaxy-f-s5-prime-render-2 Samsung's Project KQ: toch een Galaxy S5 'Prime' of Galaxy F in de pijpleiding?

Kijk, met de Galaxy S5 is helemaal niets mis. Het toestel is het neusje van de spreekwoordelijke zalm op smartphone gebied. En toch zijn er liefhebbers die meer hadden verwacht van het toestel – zeker na geruchten over een QHD Amoled scherm, met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Of over een aluminium behuizing.

Een inderdaad, sommige Galaxy S5 prototypes waren voorzien van een dergelijk, next-gen Amoled scherm, dat door een beperkte productiecapaciteit toch niet in de uiteindelijke toestelversie belandde. Maar daarmee is de kous niet af, zo weten de mensen van Sammobile te melden.

Terwijl de Galaxy S5 ontwikkeld werd onder de codenaam ‘project K’, knutselen de Zuid-Koreanen ook nog aan ‘project KQ’. Uit diepgravend, vrij nerdy onderzoek komen een aantal interessante technische details naar voren.

Zo is inderdaad het vaakgenoemde QHD scherm aan boord, evenals Samsung eigen Exynos 5430 system-on-a-chip. Dit is een octacore processor gefabriceerd op een 20nm proces, wat naast betere prestaties ook een lager energieverbruik belooft.

Natuurlijk is de kans groot dat een dergelijk toestel in onze contreien met Qualcomm’s Snapdragon 805 processor in de winkels belandt – zoals het toestel dat een tijdje geleden opdook – maar ook daar zouden we geen bezwaar tegen hebben.

Hoe de vork ook in de steel blijkt te zitten, ‘project KQ’ leeft, en is in een redelijk vergevorderd stadium van ontwikkeling. Welke vorm, of naam, dit toestel uiteindelijk aan zal nemen, of wat Samsung topmensen zelf beweren, een Galaxy S5 Prime / Galaxy F zit nog steeds in de pijpleiding. Rest de vraag hoelang die pijpleiding nog is. De mensen van Sammobile gokken op een lancering dit kwartaal – maar we kunnen ons amper voorstellen dat Samsung de Galaxy S5, waarvan de verkopen net lekker op gang komen, zelf zo in de wielen zou rijden. Het kan dus ook best wat later worden.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee