Samsung vraagt patent op flexibel scherm dat voelbare interface elementen vormt

Oké, hierboven staat misschien een wat cryptische koptekst. Maar stel je voor dat je op je aanrakingsgevoelige smartphone- of tabletscherm de toetsen op het toetsenbord onder je vingertoppen echt zou kunnen voelen. Dat is simpel gezegd de kern van de patentaanvraag die Samsung afgelopen herfst indiende bij de Amerikaanse USPTO.

samsung-tactile-feedback-display-patent-1 Samsung vraagt patent op flexibel scherm dat voelbare interface elementen vormt

De aanvraag User Terminal Apparatus For Providing Local Feedback And Method Thereof werd op 17 september vorig jaar ingediend en vandaag gepubliceerd. Echter, uit de geschiedenis ervan blijkt dat Samsung al sinds 2012 aan soortgelijke technologiën werkt.

De beschreven methode maakte gebruik van een flexibele schermlaag die op commando kan ‘opbollen’ of juist ‘indeuken’, en zo bijvoorbeeld voelbare toetsen kan vormen op een anders plat beeldscherm.

samsung-tactile-feedback-display-patent-2 Samsung vraagt patent op flexibel scherm dat voelbare interface elementen vormt

De in de patentaanvraag getoonde techniek doet ook denken aan de tactiele feedback die het bedrijf Tactus Technology al in 2012 voor het eerst toonde, evenals in doorontwikkelde vorm begin januari j.l. tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

In tegenstelling tot Tactus lijkt Samsung in deze patentaanvraag zich meer te richten op het uitlichten van belangrijke ‘toetsen’, en niet zozeer het creëren van een compleet, voelbaar toetsenbord. Hiermee lijkt Samsung het geven van tactiele feedback eerder te zien als hulpmiddel bij het bedienen van een interface, dan als structurele aanvulling erop.

samsung-tactile-feedback-display-patent-3 Samsung vraagt patent op flexibel scherm dat voelbare interface elementen vormtDeels ook, lijkt de getoonde methode gebruik te maken van de drukgevoeligheid waar Samsung mee experimenteert, zoals onlangs al bleek uit een andere, recent gepubliceerde patentaanvraag.

Of en wanneer we dit soort technieken daadwerkelijk in verkrijgbare producten gaan tegenkomen is – zoals altijd – op dit moment niet te voorspellen.

De hierboven beschreven technologie, evenals de getoonde afbeeldingen zijn te vinden bij de USPTO HIER.

Galaxy deal tips

Praat mee