Android 4.4 maakt einde aan Samsung’s benchmark optimalisaties

Enige maanden terug kwam Samsung in het nieuws doordat een aantal toestellen specifiek geoptimaliseerd waren om goed te presteren bij benchmark applicaties. Samsung reageerde destijds een beetje verbaasd – ‘wat is er mis met optimalisaties?’ – maar nu is definitief duidelijk dat de beschuldigingen toen – ‘valsspelen!’ – de Zuid-Koreanen niet lekker zaten. Het blijkt namelijk dat toestellen als de Galaxy Note 3 en de Galaxy S4 ná de update naar Android 4.4 niet meer het oude, ‘geoptimaliseerde’ gedrag vertonen.

samsung-galaxy-benchmark-scores-na-android-4-4 Android 4.4 maakt einde aan Samsung's benchmark optimalisaties

Gemiddelde scores, behaald door de Galaxy S4 in de Geekbench 3 benchmark test. 

Al met al lijkt het er dus op dat Samsung haar leven, zonder hier veel ophef over te maken, dus gebeterd heeft. Dat valt met name op in – jawel – de scores die een toestel als de Galaxy S4 haalt in bijvoorbeeld de Geekbench 3 test. In de tabel hierboven kun je duidelijk zien dat het toestel draaiend op Android 4.4 een beduidend lagere multi-core score haalt, dan onder Android 4.3.

Opvallend hierbij is dan weer wel dat ook de niet-geoptimaliseerde Galaxy S4 onder Android 4.4 nog steeds beter scoort dan toen deze – ten tijde van de lancering – op Android 4.2 draaide.

Dus. Wat hebben we geleerd? Niet zo gek veel eigenlijk. Veel zul je als gebruiker ook niet merken van Samsung’s nieuwe beleid. Tenslotte gaven de toestellen met name in benchmark applicaties net even wat extra gas – iets waar je in het dagelijks leven niks aan hebt. En het feit dat ze dat nu niet meer doen… zul je ook niet merken.

Wel kan de echte specificatie nerd eindelijk weer een beetje meer vertrouwen op de behaalde resultaten in populaire benchmarks als Geekbench, AnTuTu, en andere tests. En dat is prettig!

Beste Galaxy S4 deals per provider

Praat mee