Geen Android of Tizen voor de Gear Fit

De originele Galaxy Gear – Samsung’s eerste smartwatch – draaide simpelweg op Android. Met de Gear 2 zagen we een omschakeling naar het eigen mobiele OS, genaamd Tizen. En als we de gouwe ouwe sammobile weer mogen geloven gaat Samsung met de Gear Fit nog een stapje verder en wordt het nieuwste horloge uitgerust met een zogenaamd real-time operating system (RTOS).

samsung-gear-fit-mwc-2014-12-1024x768 Geen Android of Tizen voor de Gear Fit

Een RTOS is in principe een gestripte en simpelere versie van een ‘volledig’ Operating System zoals Android of Tizen. Door alle toeters en bellen weg te halen wordt het voor een RTOS mogelijk om juist te focussen op een specifieke set aan taken en data zonder enige vertraging te verwerken. Resultaat? minder opties en gedoe omtrent de interface op het scherm, snellere responstijden en een batterij die 3 tot 4 dagen meegaat. Mits we Seshu Madhavapeddy – vice president Product & Technology bij Samsung Amerika – natuurlijk mogen geloven.

Aangezien de Gear Fit vooral gefocust is op functionaliteiten als het meten van je hartslag en stappen tellen zal de data (dankzij het gebruik van een RTOS) een stuk nauwkeuriger zijn dan bij soortgelijke producten. Dit betekent overigens ook dat het voor ontwikkelaars dus helaas niet mogelijk zal zijn om nieuwe apps te schrijven aangezien er geen SDK beschikbaar zal zijn voor de Gear Fit. Of dit uiteindelijk een groot probleem zal worden valt nog te bezien. De Gear Fit is namelijk vooral een fitness tracker en niet per se een smartwatch die grotendeels afhankelijk is van de ontwikkeling van nieuwe apps.

Het is vanaf vrijdag mogelijk om in Amerika een pre-order te plaatsen voor de Gear 2 en Gear Fit. Wanneer beide horloges in Nederland beschikbaar zullen zijn is nog precies niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk ergens in April zijn voor een prijsje van €199,-

Galaxy deal tips

Praat mee