Onder de loep: Samsung Galaxy S5 camera autofocus

Bij de onthulling van de Samsung Galaxy S5 werd opvallend veel tijd besteed aan de snelheid van de camera van het toestel. Het tijd die de Galaxy S5 nodig heeft om scherp te stellen verbreekt records – tenminste, in smartphoneland. Maar er is meer.

samsung-galaxy-s5-fasedetectie-autofocus Onder de loep: Samsung Galaxy S5 camera autofocus

Automatisch scherpstellen in 0,3 seconden: dat belooft Samsung met de 16 megapixel camera van de Galaxy S5. Wie wel eens héél snel een foto probeerde te maken met zijn/haar smartphone, zal begrijpen dat een supersnelle autofocus erg prettig kan zijn. Dan hoef je óf niet zo lang te wachten, óf je zit niet met snel gemaakte, maar weinig scherpe kiekjes.

Dat is natuurlijk prima, maar wie een beetje geïnteresseerd is in de techniek achter de camera, ontdekt dat de Galaxy S5 de eerste smartphone is met een phase detect autofocus – of fasedetectie, in gewoon Nederlands. Fasedetectie wordt normaal gesproken gebruikt in ‘serieuzere’ camera’s. Telefoons moeten het doen met alleen contrastdetectie.

Een autofocus met contrastdetectie moet ‘zoeken’ naar de juist scherpstelling – pas door het te proberen, weet de camera in welke richting het beeld moet worden scherpgesteld, en waneer het beeld scherp is. Fasedetectie werkt door het meten van de fase van het binnenkomede licht. Hierdoor ‘weet’ het meetsysteem direct in welke richting, en hoeveel het beeld scherp moet worden gesteld. Deze methode werkt een stuk sneller, doordat er niet gezocht hoeft te worden naar de juiste instelling.

De camera van de Galaxy S5 gebruikt beide methoden, met als resultaat een veel snellere, en betere autofocus. Zo hoef je niet meer te wachten tot het beeld scherp is, en/of is de kans veel groter dan een razendsnel genomen foto ook echt scherp is. Wat dit voor de beeldkwaliteit in de praktijk betekent, kunnen we pas over een paar weken zelf testen – de tot nu toe opgedoken, met de Galaxy S5 genomen foto’s laten de voordelen hiervan nog niet echt zien. Maar het belooft veel, dat is duidelijk.

Hieronder zie je de autofocus van de S5 in ieder geval alvast in actie:

(video via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

  1. S zegt

    Wat een onzin zeg, foto’s van dichtbij zijn nooit scherp bij mij heb de telefoon nog geen 2 weken. Alleen maar wazige foto’s van dichtbij, hoe vaak ik ook scherpstel.

Praat mee