Samsung had Android kunnen kopen – lang geleden

Android is verreweg het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons. En Samsung is verreweg de grootste fabrikant van smartphones die op Android draaien. Zou het niet grappig zijn als Android simpelweg gewoon van Samsung was? Schijnbaar had dat zo kunnen zijn. Lang geleden.

samsung-android-rubin Samsung had Android kunnen kopen - lang geleden

In het boek Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution van de auteur Fred Vogelstein valt te lezen dat Andy Rubin – de oorspronkelijke maker van het Android besturingssysteem – Samsung benaderde als investeringspartner in zijn Android bedrijf. Dit was nog voor Google langskwam met en zak geld en Android Inc. in zijn geheel opkocht.

Volgens het boek was Samsung destijds niet bijzonder onder de indruk van de stand van zaken van Rubin en zijn zeven kornuiten van Android Inc. Samsung hield zich bezig met andere besturingssystemen, en zag weinig brood in de kleine schaal waarop Android stapje voor stapje ontwikkelde.

Fast forward een jaar of tien, en Android domineert de smartphonewereld. Net als Samsung dus, dat – terugkijkend – een enorme kans heeft laten liggen door de toekomst van Android over te laten aan Rubin en – niet veel later – Google. Maar niet getreurd: sinds kort lijken Samsung en Google te streven naar een ‘twee handen op één buik’ situatie, zoals blijkt uit de tienjarige overeenkomst die recent werd gesloten tussen beide giganten.

En zo komt alles toch op zijn pootjes terecht. Al zullen er wel degelijk Samsung bonzen rondlopen die zich af en toe stilletjes voor het hoofd slaan dat ze tien jaar geleden geen andere beslissing namen. Maarja, zo gaan die dingen. En het is natuurlijk allerminst zeker of Android wel zó groot was geworden als het alleen in handen van Samsung was belandt.

(via)

Galaxy deal tips

Praat mee