Samsung Galaxy S5: Private Mode en de vingerafdrukscanner (update)

Één van de veel besproken nieuwe features van de Samsung Galaxy S5 is natuurlijk de vingerafdrukscanner. In combinatie met de zogeheten Private Mode zorgt dit stukje technisch vernuft voor één van de meest interessante nieuwe mogelijkheden van de Galaxy S5. Tijd om kennis te maken, dus.

samsung-galaxy-s5-vingerafdrukscanner-private-mode Samsung Galaxy S5: Private Mode en de vingerafdrukscanner (update)

De scanner die Samsung in de Galaxy S5 heeft geïmplementeerd is van het type waarover je met je vingertop moet vegen. Na een keer of acht heeft het toestel geleerd jouw vingerafdruk te herkennen, en je kunt drie verschillende afdrukken aanleren waarmee je dan weer verschillende dingen kunt doen.

De meest voor de hand liggende toepassing van de scanner is natuurlijk het ontgrendelen van de telefoon. Op deze manier kan alleen diegene die in het bezit is van jouw geregistreerde vingertop in jouw Galaxy S5 inloggen – mits je beveiliging zo ingesteld staat, uiteraard.

samsung-galaxy-s5-vingerafdruk-scanner-vergrendelscherm1 Samsung Galaxy S5: Private Mode en de vingerafdrukscanner (update)

Interessanter wordt het – wat ons betreft – vooral in combinatie met de nieuwe Private Mode van de Galaxy S5. Ook deze modus kun je beveiligen met jouw vingerafdruk, en biedt aparte mappen voor het opslaan van foto’s, video’s, en apps. Deze mappen zijn níet toegankelijk als het toestel zich niet in Private Mode bevindt.

samsung-galaxy-s5-private-mode Samsung Galaxy S5: Private Mode en de vingerafdrukscanner (update)

Private Mode is een standaard feature van de Galaxy S5, en is dus ook aanwezig zonder dat je het Knox beveiligingspakket heb geactiveerd en ingesteld. Dit laatste kan een vrij complexe procedure zijn, maar om de Private Mode te gebruiken is dat dus niet nodig.

En dan zijn er nog een aantal andere diensten waarbij je jezelf kunt identificeren middels je vingerafdruk. Of dit nu de diensten zijn, zoals gekoppeld aan je Samsung account, of de betaalmogelijkheden van PayPal – je zult minder vaak wachtwoorden moeten invoeren op de Galaxy S5, als de vingerafdruk beveiliging eenmaal is ingesteld. PayPal zelf voorziet zelfs de mogelijkheid om in fysieke winkels te betalen, waarbij de Galaxy S5 met zijn vingerafdrukscanner te gebruiken is om betalen te authoriseren. Dat zien je tenminste in de onderstaande video – maar laten we eerlijk zijn: zover zal de dagelijkse praktijk van de Nederlandse Galaxy S5 gebruik(st)er nog even niet gaan.

Overigens lijkt het ons duidelijk dat er in de loop van de tijd meer en meer toepassingen zullen komen – zo hopen wij althans – die gebruik kunnen maken van de vingerafdrukscanner. In ieder geval kan deze, zoals we hierboven al zeiden, wel eens één van de meeste veelzijdige features van de Galaxy S5 blijken te zijn. Mits – ja, daar is de mits – het allemaal ook in de dagelijkse praktijk soepel en betrouwbaar genoeg blijkt te zijn. Dát weten we pas zeker als we het toestel langere tijd aan de routines van de dagelijkse gebruiker hebben kunnen blootstellen.

Update: inmiddels is bekend geworden dat Samsung inderdaad de vingerafdrukscanner openstelt voor andere applicaties. Hierboven spraken we de hoop al uit dat dit zou gebeuren, en nu lijkt het dus inderdaad een kwestie van tijd tot er meer diensten gebruik zullen gaan maken van deze manier van authorisatie. Het blijft dus niet bij PayPal!

(afb.: 1, 2)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee