Samsung Galaxy Note 3 Neo versus Galaxy Note 3: verschillen, overeenkomsten op een rij

Wat begon als één uit de kluiten gewassen smartphone met stylus, is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen productlijn. We hebben het natuurlijk over de Galaxy Note serie, die bestaat uit zowel tablets als smartphones. Het topmodel van deze laatste categorie bestaat sinds kort in twee smaken: de Galaxy Note 3, en de kersverse Galaxy Note 3 Neo. We leggen beide toestellen naast elkaar om te kijken wat de verschillen en de overeenkomsten zijn.

samsung-galaxy-note-3-versus-galaxy-note-3-neo Samsung Galaxy Note 3 Neo versus Galaxy Note 3: verschillen, overeenkomsten op een rij

Links de Galaxy Note 3, rechts de Galaxy Note 3 Neo: zoek de verschillen

Uiterlijk

Laten we maar beginnen bij het aspect waarop de Note 3 en de Note 3 amper verschillen: het uiterlijk. Beide toestellen zien er nagenoeg hetzelfde uit, met de ‘verchroomde’ kunststof rand, en de kunstlederen achterklep. Zelf de afmetingen van beide toestellen verschillen amper: de Note 3 meet 151 bij 79 millimeter, de Note 3 Neo 148 bij 77 millimeter. De laatste is maarliefst 0,3 millimeter dikker, maar wel ruim vijf gram lichter. Al met al zul je deze verschillen amper merken.

Hardware

Natuurlijk zijn er andere gebieden waar de toestellen meer verschillen. De Note 3 Neo heeft een 5,55 inch Amoled scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, terwijl de Note 3 een 5,68 inch scherm heeft met een resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten. Het verschil in schermgrootte is dus niet groot – 0,13 inch – maar het verschil in resolutie is significant. De Note 3 Neo heeft een pixeldichtheid van 265 pixels per inch, terwijl de iets grotere Note 3 maarliefst 388 pixels per inch van het scherm biedt. Het verschil is scherpte is – al je beide toestellen naast elkaar legt, en héél goed kijkt – wél zichtbaar.

Op camera gebied is er ook een ‘kloof’: de Note 3 Neo heeft een acht megapixel sensor, terwijl de Note 3 een 13 megapixel model aan boord heeft. Wat dit uiteindelijk voor de foto’s betekent moet blijken zodra we de eerste kiekjes van de Note 3 Neo hebben gezien – maar de kans is groot dat de camera na het scherm hét grootste verschil is tussen beide Note smartphones.

Wat betreft geheugen en opslagcapaciteit zien we nog een duidelijk verschil: de ‘grote’ Note 3 heeft 3 GB werkgeheugen, terwijl de Note 3 Neo het moet doen met 2 GB. En waar deze laatste in zijn standaarduitvoering 16 GB interne opslagcapaciteit biedt, begint de Note 3 met 32 GB ruimte. Wel beschikken beide toestellen over de optie deze capaciteit uit te breiden middels een microSD kaartje.

Als krachtbron in de Note 3 Neo fungeert een nieuwe hexacore processor met zes rekenkernen: vier energiezuinige, en twee krachtige voor het harde werk. De Note 3 zelf heeft in ons land een quadcore processor, die volgens benchmarks beter presteert dan de zespitter van de Note 3 Neo – maar niet heel veel. Dus hoewel het scherm en de camera van de Neo net een treetje onder die van de Note 3 staan, zijn de prestaties van wél vergelijkbaar. Als je dit afweegt tegen de lagere schermresolutie is de kans groot dat de Note 3 Neo minstens net zo soepel draait als zijn grotere broer.

Software

De Galaxy Note 2 kreeg met de update naar Android 4.3 níet alle features van de Note 3 – deze positie blijkt gereserveerd voor de Note 3 Neo, die wel over handige functies als Air Command beschikt – evenals snufjes als Smart Scroll en Smart Pause. Wel zal de Neo in het begin in de winkels liggen met Android 4.3 aan boord, terwijl de Note 3 zelf enige tijd geleden al een update kreeg naar Android 4.4.2 KitKat. De vraag is hoe lang dit verschil zal blijven bestaan, want dat een update naar Android 4.4 binnen afzienbare termijn ook naar de Note 3 Neo komt laat zich raden.

Op een rijtje:

 
Galaxy Note 3 Neo (SM-N7505)
Galaxy Note 3 (SM-N9005)
Afmetingen148 x 77 millimeter
8,6 millimeter dun
163 gram
151 x 79 millimeter
8,3 millimeter dun
168 gram
SchermSuper Amoled
5,55 inch
1280 x 720 pixels
265 pixels per inch
Super Amoled
5,68 inch
1920 x 1080 pixels
388 pixels per inch
ProcessorExynos 5260
Hexacore SoC
1,7 GHz
Qualcomm Snapdragon 800
Quadcore SoC
2,3 GHz
Geheugen en
opslagcapaciteit
2 GB werkgeheugen
16 GB interne opslagcapaciteit
SD slot
3 GB werkgeheugen
32 GB interne opslagcapaciteit
SD slot
CameraAchter: 8 MP
Voor: 2 MP
Achter: 13 MP
Voor: 2 MP
SoftwareAndroid 4.3 Jellybean, update naar Android 4.4 KitKat later dit jaarAndroid 4.4 KitKat
Batterij3100 mAh3200 mAh
FeaturesS Pen, Air Gesture, Air Command, Air View, Smart Scroll, Smart Pause, Smart Stay, Smart Rotation, Adapt Display, Adapt Sound, Multi Window, Multi View, en meer.S Pen, Air Gesture, Air Command, Air View, Smart Scroll, Smart Pause, Smart Stay, Smart Rotation, Adapt Display, Adapt Sound, Multi Window, Multi View, en meer.
Adviesprijs579 euro749 euro
En dus?

De hamvraag bij dit soort vergelijking is uiteindelijk natuurlijk: wanneer kun je het beste welk toestel aanschaffen? Het antwoord op deze vraag is – als we naar al het bovenstaande kijken – eigenlijk vrij simpel.

Beide toestellen zijn snel en bieden de laatste stand van zaken op het gebied van S Pen stylus integratie. Ook verschillen in afmetingen van zowel toestel als scherm zijn niet erg groot.  Wie dus graag een snel toestel zoekt met een groot scherm en een S Pen stylus om af en toe wat aantekeningen te maken zal aan de Galaxy Note 3 Neo waarschijnlijk genoeg hebben.

De Galaxy Note 3 blijft de logische keuze voor wie beeldkwaliteit en/of camera doorslaggevende factoren zijn – zeg maar de de echte liefhebber (want laten we wel wezen: het 1080p scherm van de Galaxy Note 3 is écht een klasse apart, zoals we al in onze review van het toestel concludeerden), of natuurlijk de professionele c.q. creatieve gebruiker. Dit zelfde punt wordt weerspiegeld in de opslagcapaciteit: de Note 3 biedt een hoop meer – hoewel een microSD kaartje uitkomst biedt, en de 16 GB ‘beperking’ van de Note 3 Neo zonder veel problemen opheft.

Dit alles berust dan wel op de aanname dat de Note 3 Neo uiteindelijk significant goedkoper is dan de ‘grote’ Note 3. Het ziet er op dit moment naar uit dat dit nog niet direct bij de lancering van de Note 3 Neo het geval zal zin. De Galaxy Note 3 koop je momenteel los voor 550 á 600 euro. De Note 3 Neo heeft een adviesprijs van 579 euro, maar de winkelprijs zal bij release daar al gauw een paar tientjes of zelfs 50 euro onder liggen. Hierdoor is de Neo in het begin slechts een fractie goedkoper dan de Note 3, hoewel dit verschil waarschijnlijk snel groter zal worden – lees: de Note 3 Neo goedkoper. Winkels en providers zijn tenslotte (meestal) ook niet gek.

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Praat mee