Samsung lanceert twee nieuwe Exynos processoren: 5260 (Galaxy Note 3 Neo) en 5422

Natuurlijk gaat de meeste aandacht tijdens een beurs als het Mobile World Congress – op dit moment in volle gang in Barcelona – naar complete smartphones zoals de Samsung Galaxy S5. Toch worden er ook nieuwe, losse componenten van toelichting voorzien, zoals de nieuwe Exynos 5260 hexacore processor van de Galaxy Note 3 Neo, en de Exynos 5422 die waarschijnlijk in sommige Galaxy S5 versies zal opduiken.

samsung-galaxy-note-3-neo-exynos-5260-hexacore Samsung lanceert twee nieuwe Exynos processoren: 5260 (Galaxy Note 3 Neo) en 5422

Hoewel de Galaxy Note 3 Neo op veel vlakken min of meer gelijk is aan de Galaxy Note 2, viel er bij de officiële onthulling één ding op: de processor. Tot nu zien in Samsung’s topsmartphones met name quadcore processoren, of – elders in de wereld, maar bijna nooit in Nederland – octacore chips uit Samsung’s eigen keuken. De processor van de Note 3 Neo heeft zes rekenkernen, waarvan er twee heel snel zijn (1,7 GHz ARM Cortex A15), en vier met name energiezuinig (1,3 GHz ARM Cortex A7).

Deze Exynos 5260 hexacore processor zit overigens – voorzover bekend – binnenkort ook in de Nederlandse versie van de Note 3 Neo, en doet qua prestaties niet onder voor bijvoorbeeld de quadcore Snapdragon 600 processor in de Galaxy S4 – in tegendeel zelfs.

En dan is er nog de Exynos 5422: de volgende generatie octacore processor, met vier Cortex A15 kernen (2,1 GHz) en vier A7 kernen (1,5 GHz). Deze processor biedt – in tegenstelling tot zijn kleinere, zeskernige broer – ook videoopname in 4K UHD resolutie aan – een feature die we eerder al tegenkwamen in Qualcomm’s Snapdragon 800 (Galaxy Note 3) en de nieuwe Snapdragon 801 (in de Europese Galaxy S5).

Beide nieuwe Exynos chips zullen op korte termijn opduiken in echte toestellen, hoewel de kans dat we de Exynos 5422 ook in smartphones in Nederland tegen gaan komen voorlopig klein is.

So far so good. De oplettende lezer heeft echter nu één ding opgemerkt – of beter gezegd: juist niet voorbij zien komen. Beide nieuwe processoren zijn namelijk níet gebaseerd op een 64 bits architectuur. En dat terwijl Samsung zelf enige tijd geleden al liet weten druk bezig te zijn met de sprong van 32 naar 64 bit mobiele processoren. Duidelijk is dus dat Samsung op dit moment nog niet zover is, ondanks geruchten dat dit wél het geval zou zijn.

Maar waarom zat Samsung dan vorige week nog een nieuwe Exynos Infinity te teasen? Misschien moeten we dan toch wachten op de Galaxy Note 4 voordat Samsung klaar is om 64 bit processoren te lanceren? Vragen, vragen, en vooralsnog geen antwoorden. Daar zitten we dan, met onze nieuwsgierigheid…

(via)

Beste Galaxy Note 3 Neo deals per provider

Praat mee