Murtazin: niet de Galaxy S5, maar de Samsung Galaxy Note 4 wordt hét toestel van 2014

Dat krijg je, aan het begin van een nieuw jaar en een nieuw seizoen in smartphoneland. Voorspellingen, speculatie, geruchten, roddels en achterklap. En terwijl de voorspellingen over de Samsung Galaxy S5 inmiddels ronduit verwarrend zijn, doet de Rus Eldar Murtazin een duit in het zakje met de bewering dat hét toestel van het jaar niet de S5, maar de Galaxy Note 4 zal zijn.

samsung-flexibel-scherm-patent-5 Murtazin: niet de Galaxy S5, maar de Samsung Galaxy Note 4 wordt hét toestel van 2014

In een uitgebreide vooruitblik op het Mobile World Congress – waar Samsung de Galaxy S5 zal onthullen – schrijft Murtazin dat dit toestel weliswaar belangrijk is voor Samsung, maar dat het de Galaxy Note 4 is die écht aandacht zal gaan trekken.

Volgens Murtazin kiest Samsung voor de Galaxy S5 een vrij voorzichtige evolutie. Hij herhaalt zijn eerder genoemde specificaties – waaronder een QHD scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels – maar zegt ook dat het toestel geen grote stappen richting toekomst zal nemen wat betreft functionaliteit. Het is gewoon een doorontwikkeling van de Galaxy S4, met betere specificaties maar geen opzienbarende nieuwe snufjes.

Die blijven bewaard voor de Galaxy Note 4, een toestel dat volgens hem wél grote stappen vooruit gaat nemen. Dit komt netjes overeen met nieuws dat de volgende Note generatie tevens de eerste smartphone zal zijn met een scherm dat om de zijkanten van het toestel heenbuigt. Zeg maar: een driezijdig scherm.

samsung-flexibel-scherm-patent-1 Murtazin: niet de Galaxy S5, maar de Samsung Galaxy Note 4 wordt hét toestel van 2014

Hoe dit eruit kan zien, werd een tijdje geleden al duidelijk in een patentaanvraag die de Zuid-Koreanen in de VS indienden. Met dat idee in gedachten weten we ook waar Murtazin op doelt met zijn voorspelling. Inderdaad, de Galaxy S5 zal gewoon een smartphone zijn zoals we ‘m kennen – maar met de Galaxy Note 4 zien we fundamenteel nieuwe technologiën verschijnen, waardoor het dít toestel is dat uiteindelijk de hoogste ogen zal gooien.

Of dit allemaal klopt moet natuurlijk nog blijken, en pas na de onthulling van de Galaxy Note 4 na de zomer weten of de vork inderdaad zo in de steel zit. Wel heeft Murtazin herhaaldelijk vrij nauwkeurige voorspellingen gedaan over bredere ontwikkelingen van de smartphonemarkt in het algemeen, en van fabrikanten in het bijzonder. Mocht hij gelijk hebben, dan volgt Samsung’s echte vuurwerk dus pas begin september.

Overigens zou de Galaxy Note 5 – jaja, we hebben het over 2015 – het eerste toestel kunnen zijn met een écht opvouwbaar scherm. Maar dát zien we dán wel weer…

Praat mee