Zuid-Korea verbiedt verplichte ‘bloatware’

Hoewel de meeste verhaaltjes met een juridisch thema en Samsung als protagonist over de neverending patentstrijd met Apple gaan, komt de leukste uit Zuid-Korea. Aldaar besloot nota bene de regering een verbod uit te spreken op het installeren van niet-verwijderbare bloatware: apps die je als gebruiker niet kunt verwijderen, ook al gebruik je ze niet en nemen ze vaak veel ruimte op het toestel in beslag.

samsung-galaxy-bloatware-verbod Zuid-Korea verbiedt verplichte 'bloatware'

Het is een beetje het verhaal van veel smartphones: je koopt er één, en komt erachter dat er heel veel applicaties al op geïnstalleerd zijn die je misschien wel helemaal wenst te gebruiken. Al deze apps nemen behoorlijk veel ruimte in beslag, waardoor een toestel als de Galaxy S4 maar ongeveer negen van de 16 GB opslagcapaciteit vrij laat voor de gebruiker. Als je een zogeheten branded toestel hebt, is de situatie vaak nog slechter, als ook de provider er nog een scheutje software aan toevoegt waar je waarschijnlijk niet om gevraagd hebt.

Het is nu Samsung’s thuisland Zuid-Korea dat besloten heeft dat dergelijke apps ten alle tijden verwijderbaar moeten zijn. Op apps met een cruciale functionaliteit na, moet de gebruiker zelf de keuze hebben om de apps op zijn of haar toestel te houden. Als ‘lokaal’ voorbeeld geldt de Galaxy S4 van SK Telecom – een grote Zuid-Koreaanse provider – waar maarliefst 25 niet-verwijderbare applicaties onder de nieuwe wegeving wél te verwijderen moeten zijn.

Wat ons benieuwd is of deze stap alleen invloed zal hebben op toestellen bestemd voor Samsung’s thuisland, of dat gebruikers elders ter wereld hier ook de vruchten van zullen kunnen plukken – bijvoorbeeld in de vorm van een Galaxy S5 waar we straks zelf meer controle zullen hebben op de geïnstalleerde applicaties.

Mocht dit laatste het geval blijken, dan hoera! En anders hopen we vurig dat een dergelijk stukje wetgeving op niet al te lange termijn ook de Europese, en dus Nederlandse, markt mag gaan beïnvloeden. Dit is namelijk het soort keuze waar een consument wat ons betreft vrij in zou moeten zijn – en niet alleen in verband met Galaxy toestellen natuurlijk.

(via)

Galaxy deal tips

Reacties

  1. Ann zegt

    Door sturen naar Nelie Kroes of haar opvolger.
    Mag ook een europese wet worden, plukken we de vruchten over alle merken heen.
    Met uitzondering van Apple natuurlijk.

Praat mee