Samsung Galaxy S5 kan niet draadloos opladen door magnetische resonantie

Draadloos opladen van smartphones is inmiddels geen nieuws meer. Tenzij een toestel de volgende technologische stap kan nemen op dit gebied. Maar de Samsung Galaxy S5 wordt níet dat toestel, ondanks eerdere geruchten.

samsung-galaxy-s5-draadloos-opladen Samsung Galaxy S5 kan niet draadloos opladen door magnetische resonantie

Een ‘ouderwetse’ draadloze lader, waarbij het toestel bovenop de lader moet liggen

Op dit moment werken draadloze opladers volgens het principe van magnetische inductie: leg het toestel op de oplader, en dankzij het magneetveld wordt er binnenin het toestel stroom opgewekt om de batterij mee op te laden.  Deze methode werkt, maar daarmee is dan wel alles gezegd. Het is inefficiënt, en je moet je toestel letterlijk bovenop de lader leggen voordat het werkt.

Veel handiger is een methode waarbij je je toestel niet persé bovenop de oplader hoeft te leggen, en met magnetische resonantie kan dit. Dat Samsung vrij serieus bezig is met het ontwikkelen van deze technologie, bleek eind vorig jaar al uit de oprichting – samen met Qualcomm – van Rezence, een alliantie met maar één doel: écht opladen zonder kabel mogelijk maken.

En dus was de hoop natuurlijk dat de Galaxy S5 het eerste toestel zou zijn die je van energie kunt voorzien zonder kabel, en zonder direct aan de oplader zelf gebonden te zijn. Want dat zou wel erg handig zijn: je S5 laadt op zolang je maar ongeveer in de buurt van het laadstation blijft. Maar helaas.

Op dit moment is de technologie simpelweg nog niet verkoopbaar, aldus bronnen binnen de industrie. Ja, laden middels magnetische resonantie werkt, en is zelf vrij eenvoudig te implementeren. Maar naar het schijnt denkt Samsung dat consumenten op dit moment nog niet bereid zijn daarvoor het benodigde extra bedrag op de toonbank te leggen. Met andere woorden: het is nog (veel) te duur.

Nu stond zinvol draadloos opladen weliswaar hoog op onze lijst met ‘dingen-die-in-theorie-erg-tof-zijn’, maar niet zo hoog op het lijstje met ‘dingen-waarvan-we-echt-hopen-dat-de-Galaxy-S5-het-kan’. En dus is er wat ons betreft geen man overboord. Maar toch hopen we dat deze methode vroeg of laat betaalbaar wordt, en in toekomstige smartphones wordt ingebakken. Het heeft tenslotte wel degelijk iets…

(via 1, 2)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee