Waarom de Samsung Galaxy S5 niet groter is dan de Galaxy S4 (en in theorie zelfs compacter)

Smartphones worden zogenaamd ieder jaar groter – zo klaagt menigeen. En inderdaad, op één onderdeel klopt dit: schérmen van smartphones worden ieder jaar groter. Als we recente berichten mogen geloven, zal de Samsung Galaxy S5 ook dit jaar weer een groter scherm hebben dan zijn voorganger. Maar wie denkt dat het toestel dus groter zal zijn dan de Galaxy S4, slaat de plank mis. En wel hierom.

samsung-galaxy-s5-afmetingen-size-design1 Waarom de Samsung Galaxy S5 niet groter is dan de Galaxy S4 (en in theorie zelfs compacter)

Om te beginnen is het natuurlijk zinvol te vermelden dat de Galaxy S4 op zijn beurt níet groter was dan de Galaxy S3. Deze laatste had een scherm met een diagonaal van 4,8 inch, de S4 heeft een 4,99 inch beeldscherm. Van de Galaxy S5 denken we te weten dat het scherm – pakweg – 5,2 à 5,3 inch zal meten.

Op de bovenstaande afbeelding zie je links de Galaxy S4, met daarin in geel het 4,99 inch scherm. De groene rechthoek geeft een schermgrootte weer van 5,25 inch, welke net zou kunnen passen, mits Samsung erin slaagt de randen naast het scherm – de bezel – van de Galaxy S5 nog verder te minimaliseren. Met name in de hoeken zou het, simpel gezegd, kunnen knellen.

Daarom hebben we een recente ontwerp uit de designkeuken van Samsung ernaast gezet: de Galaxy Note 3, rechts. Voor het gemak hebben we ‘m een tikje verkleind, zodat het scherm van de Note 3 – ook hier in de gele rechthoek – even groot is als dat van de S4. En in het groen zie je nogmaals een 5,25 inch display. Door de wat minder afgeronde vormgeving, past het scherm er net even wat beter in, en met name in de hoeken blijft er meer body over.

Interessant is ook, dat de wat rechter vormgegeven Note 3 met een even groot scherm zelfs kleiner zou zijn dan de Galaxy S4 – zie de rode stippellijn. Relatief gezien zijn, bij gelijke schermgrootte, de S4 en de Note 3 even breed, maar is de Note 3 een stuk minder hoog.

Maak je de behuizing weer even groot, dan past dat 5,25 inch beeldscherm er met gemak in, al wordt het toestel dan wel een paar millimeter breder. Maar het is wel degelijk logisch om aan te nemen dat de bezel van de Galaxy S5 inderdaad een stukje dunner zal zijn dan die van de S4, waardoor deze – als hij net als de Note 3 wat rechthoekiger is – zelfs kleiner kan zijn dan de Galaxy S4.

Natuurlijk valt er nog met geen mogelijkheid te zeggen hoe groot de Galaxy S5 dan uiteindelijk zal zijn. Dat hangt toch echt af van hoe groot het scherm écht blijkt te zijn, hoe dun Samsung de bezels kan maken, en hoeveel ruimte Samsung boven en onder het scherm nodig heeft voor aansluitingen, sensoren, camera, en logo. Maar één ding is duidelijk: nee, de Galaxy S5 hoeft helemáál niet groter te zijn dan de Galaxy S4.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee