Samsung en Google gaan 10 jaar lang patenten delen – en meer

Dat Samsung en Google veel met elkaar te maken hebben moge duidelijk zijn. Samsung’s succesvolle Galaxy productlijn maakt gebruik van Google’s Android besturingssysteem, en is tegelijk de belangrijkste factor in het succes van deze laatste. Helemaal verrassend is het dus niet dat Samsung en Google een tien jaar durende overeenkomst hebben gesloten, waardoor ze elkaars patenteerde uitvindingen wereldwijd kunnen gebruiken. Maar er is meer aan de hand, zo lijkt het.

samsung-google-overeenkomst Samsung en Google gaan 10 jaar lang patenten delen - en meer

Gezien de strijd die bijna alle grote spelers op de markt voor mobiele technologie al jaren met elkaar voeren, is de hoop dat de afspraken tussen Google en Samsung voor een stukje rust kunnen gaan zorgen. Of, in de woorden van Samsung:

Samsung and Google are showing the rest of the industry that there is more to gain from cooperating than engaging in unnecessary patent disputes.

Dat klinkt erg goed, en dat ís het natuurlijk ook. Toch doet de Russische analist Eldar Murtazin zijn eigen duit in het zakje, en licht de wat minder fel beschenen delen van de overeenkomst toe. De deal heeft namelijk – volgens hem – een aantal vérstrekkende gevolgen op de wat langere termijn.

Ten eerste zal de Nexus serie smartphones en tablets verdwijnen, en vervangen worden door meer en meer Google Play Edition apparaten – dus speciale versies van topmodellen met alleen een puur Android besturingssysteem aan boord, zonder interface van de fabrikant zelf. Met name Samsung zal steeds meer van dit soort Play Edition’gaan maken, die overigens een andere benaming zullen krijgen.

Ook zullen we in de toekomst features die in eerste instantie deel uitmaken van Samsung’s TouchWiz in Android zelf zien opduiken. Op indirecte wijze zal Samsung dus een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Android.

Tegelijkertijd – hoewel dit waarschijnlijk géén onderdeel is van de overeenkomst, maar Samsung’s eigen beslissing – zal de ontwikkeling van smartphones met het Tizen besturingssysteem in de ijskast worden gezet.

Een ander gevolg van de overeenkomst is een duidelijker rolverdeling: Google zal géén concurrent zijn voor Samsung op hardwaregebied – wat er dan met Google’s Motorola gaat gebeuren is onduidelijk.

En last but not least komen er mogelijk restricties op het gebruik van een deel van Android’s ecosysteem door andere fabrikanten (lees: Microsoft). Dit betekent onder andere dat een toestel waarover de laatste tijd veel geruchten de ronde doen – Nokia’s ‘Normandy’, een toestel van Microsoft/Nokia draaiend op Android – deels buitengesloten kan worden. Deels buitengesloten? Ja, want door de open source fundering onder Android kan ook Google het gebruik ervan door derden – Nokia/Microsoft – niet verhinderen. Wat Google wél kan doen, is de toegang voor toestellen tot bijvoorbeeld de Play Store en andere Google diensten blokkeren.

Het lijkt er dus op dat de overeenkomst tussen Samsung een Google stiekem een reusachtige is, waarbij beide giganten zich nauwer verbinden ter onwikkeling én bescherming van het Android ecosysteem. Als meneer Murtazin’s duiding van de deal tenminste enigszins juist blijkt. Gezien zijn geschiedenis – hij voorzag bijvoorbeeld het samensmelten van Nokia en Microsoft lang voordat deze officieel zichtbaar werd – zijn we geneigd hem voorlopig het voordeel van de twijfel te geven.

Wat dit alles voor andere fabrikanten te betekenen heeft, zal de komende maanden en jaren moeten blijken. Aan de ene kant zullen er minder hindernissen de ontwikkeling van Android in de weg staan, maar aan de andere kant lijkt het erop dat Samsung een grotere vinger in de Android pap zal hebben. Of telefoonmakers als HTC, LG en Sony hier blij mee zullen zijn is maar de vraag. En naar de toekomst van Motorola – Google’s eigen smartphonemaker – kunnen we alleen maar gissen.

(via 1, 2)

Galaxy deal tips

Praat mee