Glimp van TouchWiz’ toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw hand

samsung-touchwiz-patent-1 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw handEr is al heel wat af gediscussieerd over wélke schermgrootte op een smartphone ideaal is. Groeiende beeldschermen zorgen ervoor dat je weliswaar steeds fijner kunt browsen, en video’s en foto’s kijken, maar veel mensen kunnen hun toestel, laat staan een Samsung Galaxy Note 3, niet meer bedienen met één hand. Nu is dat op zich geen probleem, maar toch biedt Samsung juist op bijvoorbeeld die Galaxy Note 3 legio opties om bediening met één hand weer mogelijk te maken. En als we een recent gepubliceerd patent – met de ietwat saaie titel Method and Apparatus of Controlling User Interface Using Touch Screen – mogen geloven komen er nog méér mogelijkheden voor bediening met één hand. De hamvraag die dan in ons achterhoofd natuurlijk gelijk opduikt is of dit misschien een nieuwe feature is van – jawel – de Samsung Galaxy S5.

Dit patent – opgediept uit de kelder van de World Intellectual Property Organization of WIPO – werd ingediend op 21 mei, maar pas 28 november j.l. gepubliceerd. Het is nogal een technische verhandeling, maar het patent beschrijft – voorzien van plaatjes! – een methode om een grafische interface aan te passen aan de comfort zone van de gebruiker.

samsung-touchwiz-patent-2 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw hand

Deze comfort zone wordt bepaald door de reikwijdte van de duim. Door middel van het inschakelen van de beschreven bedieningsoptie kunnen allerlei bedieningselementen zó geplaatst worden dat ze ook op een relatief groot beeldscherm bereikbaar – én bedienbaar – blijven. We zien hoe Samsung onder andere de weergave van lijsten, de videospeler of het keyboard wil aanpassen.

samsung-touchwiz-patent-4 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw hand

Ook is het mogelijk de ‘dichtheid’ van de verschillende elementen – icoontjes, bijvoorbeeld – te veranderen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur danwel lenigheid van je duim.

samsung-touchwiz-patent-7 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw handsamsung-touchwiz-patent-8 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw hand

Het grote voordeel van de getoonde methode is natuurlijk dat je als gebruiker niet meer vast zit aan het standaard-stramien, waarbij bedieningselementen netjes over het gehele scherm, al dan niet in een raster, verdeeld staan. Het ís misschien even wennen, maar de tot nu toe gebruikte methode voor eenhandige bediening, zoals op de Galaxy Note 3, is – laten we zeggen – nogal suboptimaal.

Of de beschreven nieuwe methode voor prettig werkt, kunnen we natuurlijk pas zeggen als we deze in de praktijk hebben geprobeerd – oftewel: voorlopig niet. Samsung kennende wordt dit in eerste instantie een optie die je naar eigen smaak aan of uit kunt zetten. Dit blijkt ook uit het patent zelf, waarin ook de optie lijkt te zijn gegeven om meerdere comfort zones in te stellen. Maar de belofte van een dergelijke, aanpasbare interface is natuurlijk groot: een smartphone blijft zo comfortabel met één hand te gebruiken, ondanks het grote scherm. Maar dankzij het grote scherm kun je óók genieten van alle voordelen, zoals prettig browsen, video kijken, of je eigen of andermans foto’s bewonderen.

Rest ons nog te vermelden dat het natuurlijk nooit zeker is of en wanneer we een dergelijke, gepatenteerde feature daadwerkelijk in een nieuw toestel zien opduiken. Het lijkt ons in ieder geval een typische feature voor een nieuwe versie van Samsung’s TouchWiz interface – en nieuwe TouchWiz versies komen altijd op een nieuw Galaxy S topmodel. Op de niet-zo-lange termijn zou dit dus de Galaxy S5 kunnen zijn. Maar inderdaad, dat is en blijft speculatie.

Het patent in kwestie vind je bij de WIPO, HIER.

samsung-touchwiz-patent-6 Glimp van TouchWiz' toekomst (op de Galaxy S5?): interface past zich aan aan jouw hand

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee