De anatomie van een update: achter de schermen bij een Android update

Als er één onderwerp is dat de tongen van smartphonegebruikers losmaakt dan is het wel (néén, niet de Samsung Galaxy S5) een aankomende, of pas geïnstalleerde software update.

Updates brengen soms compleet nieuwe mogelijkheden naar een toestel, of tenminste verbeteringen waar mensen echt op zitten te wachten. En dus anticiperen mensen soms al maanden vantevoren op een update, waardoor het wachten ontzettend lang kan lijken. En soms, zoals met de recente Android 4.3 update voor de Galaxy S3, hapert het complete proces volledig, waardoor een update uiteindelijk weken later dan verwacht arriveert.

En dan is er nog de verwarring die ontstaat zo gauw Google een nieuwe Android versie aan de wereld toont – een nieuwe Android versie die pas maanden later, als het meezit, op andere dan de zogeheten Nexus toestellen te installeren is.

Duidelijk is dat er nogal wat komt kijken voordat een toestel een nieuwe versie van het Android besturingssysteem krijgt. Het is Samsung’s Taiwanese concurrent HTC die een kijkje in de update-keuken biedt, in de vorm van een flinke infographic: ‘De anatomie van een Android update’.

Vooral opvallend is de complexiteit van een proces waarbij Google, de fabrikant van een toestel, de makers van bepaalde hardware en in veel gevallen ook de telefoonproviders uiteindelijk allemaal samen moeten werken om een softwareupdate voor een specifieke telefoon gebruiksklaar te krijgen. Het is een beetje de prijs van een zogeheten ‘open’ platform als Android.

Maargoed, één infographic zegt meer dan duizend woorden (en hulde voor HTC voor een stukje openheid van zaken!):

android-update-proces-infographic De anatomie van een update: achter de schermen bij een Android update

(via)

Galaxy deal tips

Praat mee