Samsung Galaxy S5: ‘bescheiden verwachtingen’

Niet schrikken! Dit artikel gaat niet over een Samsung Galaxy S5 die misschien wel eens over zeer bescheiden technische specificaties zal beschikken.Wel gaat het over een verschuiving in Samsung’s eigen verwachtingen van de smartphonemarkt in 2014, en de lagere groei in verkoopcijfers van topmodellen – zoals de Galaxy S5 dus.

samsung-galaxy-s5-verwachtingen1 Samsung Galaxy S5: 'bescheiden verwachtingen'

Een voormalig conceptontwerp van de Samsung Galaxy S4. Maar wat nu, als dit de toekomst is van goedkope of midrange toestellen?

Jarenlang waren topmodellen van een smartphonefabrikant – vaak vlaggenschepen genoemd – dé modellen waarvan er het meest verkocht werden, in een marktsegment dat ieder jaar opnieuw explosief bleef groeien. Maar tijden lijken te veranderen. Of tenminste, dat is wat Samsung zelf verwacht voor 2014.

En komt het dus dat de Zuid-Koreanen verwachten dat ze in 2014 nog maar 360 miljoen smartphones zullen verkopen. En, uhm, dat ‘maar’ moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen, want dat zou een enorm aantal zijn – nog zo’n 20% meer dan ze er dit jaar al wisten te slijten, zeg maar.

Deze verwachting valt dus met geen mogelijkheid ‘bescheiden’ te noemen. Wat wel opvallend is, is de voorspelling dat de echte groei plaats zal vinden op het gebied van goedkope, tot zogeheten mid range toestellen, en tablets. Van die 360 miljoen toestellen zal nog maar ongeveer éénderde in de categorie high end vallen – denk hierbij aan toestellen als de Galaxy Note 3, Galaxy S4, en – inderdaad – de Galaxy S5.

Tot nu toe verkocht ieder Galaxy S topmodel ruwweg twee keer zo goed als zijn voorganger, waarbij die enorme groei ook met de Galaxy S4 al wat lijkt af te zwakken – ondanks het feit dat deze laatste nog steeds erg goed verkoopt, en met enige afstand de best verkopende Galaxy ooit is. Vandaag de Galaxy S5 verwacht Samsung dus weliswaar erg goede verkoopcijfers, maar geen groeipercentages die de Zuid-Koreanen in voorgaande jaren gewend waren.

En dus gaat de focus van het concern langzaam verschuiven: niet meer alles op alles zetten om dat ene toestel bovenaan de markt kost wat kost te pushen – en laten we eerlijk zijn: die Galaxy S5 verkoopt zichzelf straks ook wel, als de geruchten over het toestel ook maar enigszins correct blijken – maar juist proberen het succes van Samsung’s goedkopere en middenklasse toestellen uit te bouwen. Daar valt tenslotte een hoop groei te behalen, als een fabrikant het voorelkaar krijgt om goede toestellen, mét 4G internetverbinding, in de markt te zetten.

Al met al kan 2014 wel eens een ontzettend interessant jaar worden. Niet alleen vanwege de Galaxy S5 dus, maar juist als er meer actie komt in de minder glamoureuze delen van smartphoneland.

(via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee