En dáár is kandidaat twee voor de titel: ‘processor van de Samsung Galaxy S5’

Hoeveel er ook geschreven wordt over een 64 bit Exynos processor die we straks in de Samsung Galaxy S5 kunnen verwachten, we hielden in ons recente overzicht van geruchten over de Galaxy S5 een slag om de arm. De kans dat het toestel in ons land – net als de Galaxy S4 en de Note 3 – over een andere processor zal beschikken is tenslotte aanwezig. Met de onthulling vandaag van Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 805 system on a chip is die kans weer een stukje reëeler geworden.

samsung-galaxy-s5-qualcomm-snapdragon-805 En dáár is kandidaat twee voor de titel: 'processor van de Samsung Galaxy S5'

Afgaande op het getal in de naamgeving – 805 – lijkt de nieuwe Snapdragon processor maar een kleine stap vooruit tenopzichte van de Snapdragon 800 die we tegenkomen in de Galaxy Note 3. Toch bedriegt schijn, want er is een hoop nieuws te vinden in de nieuwe Taiwanese processor.

In de Snapdragon 805 komen we vier zogenoemde Krait 450 rekenkernen tegen, met een maximale kloksnelheid van 2,5 GHz. Deze kernen nemen een stap vooruit met een nieuwere architectuur, tenopzichte van de Krait 400 kernen van de Snapdragon 800. Tel daar de verdubbelde bandbreedte van het geheugen bij op, en het is duidelijk dat het niet om een al te kleine upgrade gaat.

Een ander groot verschil is de nieuwe grafische processor, de Adren0 420, die volgens Qualcomm 40% sneller is dan de Adreno 330 van de Snapdragon 800.

Dankzij deze Adreno 420 is het niet alleen mogelijk om 4k UHD video op te nemen – dat kon de Galaxy Note 3 tenslotte ook al – maar ook een dergelijk 4k scherm aan te sturen voor bijvoorbeeld games, of een UHD gebruikersinterface. En zo komen geruchten over een Galaxy S5 met beeldscherm met een hogere resolutie dan de 1080p full HD waar we nu aan gewend zijn opeens wel erg dichtbij.

Overigens beschikt de Snapdragon 805 ook nog over een nieuwe modem die snelheden tot 300 Mbps weet te halen via mobiel internet – maar als bewoners der Lage Landen hebben we daar dan weer niets aan. Onze gloednieuwe 4G netwerken halen theoretisch amper 50 Mbps, waarbij je in de praktijk al blij kunt zijn met de helft daarvan.

Zoals gezegd: of dít de processor is die we straks in de S5 terug zullen vinden is natuurlijk niet bekend. Maar met Samsung’s recente strategie in gedachten – twee versies van een toptoestel, waarbij eentje met Exynos chip, en de andere met een Snapdragon processor – is de gedachte niet onlogisch dat de Nederlandse Galaxy S5 op deze Snapdragon 805 zal draaien. En Qualcomm zelf geeft aan dat de eerste 805’s in de eerste helft van 2014 in telefoons zullen opduiken.

Wordt vervolgd…

(via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee