Samsung Galaxy S5: een overzicht van de geruchten

De Samsung Galaxy S5 krijgt wel, niet, wel, niet, wel, niet deze, of een andere camera. Of processor. Hij is van plastic, metaal, toch plastic, of toch metaal. En hij doet zus, zo, en andere dingen, of toch niet. Tot zover deze samenvatting van het roddelcircuit rond de Galaxy S5. Zie je door de bomen het bos ook niet meer? Wij scheiden hieronder het kaf van het koren, zodat je een idee hebt hoe het er allemaal voor staat – pardon: zou kunnen staan.

samsung-galaxy-s5-concept Samsung Galaxy S5: een overzicht van de geruchten

Alle Galaxy S modellen, met de Galaxy S5 als conceptontwerp door Tobias Hornof (via)

Specificaties

Als eerste vallen we gelijk maar met de deur in huis met ons overzicht van de vermoedelijke specificaties van de Galaxy S5. Dit overzicht vind je te allen tijde op onze Galaxy S5 specificatie pagina, en is in feite een samenvatting de meeste geloofwaardige geruchten over de technische aspecten van het toestel.

Samsung
Galaxy S5
SamsungGalaxy S5
Beeldscherm5,1 inch
1920 x 1080 pixels Super Amoled
432 pixels per inch
ProcessorQualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz quadcore processor
GeheugenRAM: 2 GB
Opslag intern: 16 of 32 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 16 megapixel, met autofocus, realtime HDR, 4k UHD video opname
Voor: 2,1 megapixel
SensorenTemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, versnelling, kompas, gyroscoop, infrarood, hartslagmeter, vingerafdrukscanner
Verbindingen4G, HSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth 4.0, infrarood, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2800 mAh
Afmetingen
Gewicht
142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
FeaturesAir Gesture, Air View, Smart Scroll, Smart Pause, Smart Stay, Smart Rotation, Adapt Display, Adapt Sound, IP67 stofdicht en waterdicht tot 1 meter
BesturingssysteemAndroid 4.4.2 KitKat (inmiddels Android 5.0 Lollipop)
TouchWiz UX
ApplicatiesS Voice, S Health, S Translator, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

 

Scherm

Zoals je hierboven kunt zien gaan wij voorlopig uit van een 5,25 inch beeldscherm met de absurd hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Deze informatie komt uit een presentatie van Samsung zelf, en behoeft dus amper twijfel. Wel bestaat de kans dat het scherm in kwestie eigenlijk bestemd is voor de Galaxy F – een toestel waarover we nog niks weten, behalve dat deze nog meer high end, en duurder, wordt dan Samsung’s Galaxy S serie.

Camera

Uit dezelfde presentatie blijkt ook dat de 16 megapixel ISOCELL camera een logische optie is. Of deze camera dan ook beschikt over optische beeldstabilisatie is niet zeker – maar ook allerminst uitgesloten.

Processor

Hoewel alle geruchten wijzen op een 64 bit Exynos processor – die klaar is voor productie, en dus voor de Galaxy S5 – houden we nog even een slag om de arm. Vorige jaar leek het zó zeker dat de Galaxy S4 voorzien zou zijn van een octacore Exynos processor uit Samsung’s eigen keuken. Moeilijkheden met deze chip zorgden er uiteindelijk voor dat maar een beperkt aantal toestellen – waaronder níet de Nederlandse – van deze processor was voorzien. En dus houden we rekening met een S5 die in veel markten verkocht zal worden met een ‘alternatieve’ processor, zoals Qualcomm’s volgende generatie Snapdragon soc (system-on-a-chip) – die voor zover we weten nog géén 64 bit architectuur heeft.

Geheugen

Hoeveel werkgeheugen de Galaxy S5 zal hebben kunnen we alleen maar raden op dit moment, maar omdat de Galaxy Note 3 al de sprong naar 3 GB RAM maakte, lijkt het niet onlogisch dat ook de S5 hierover zal beschikken – of mogelijk zelfs 4 GB. Om dezelfde reden gaan we er klakkeloos vanuit dat de S5 standaard met 32 GB opslagcapaciteit in de schappen zal belanden.

Software

Op softwaregebied zijn twee dingen duidelijk. Als eerste: natúúrlijk draait de Galaxy S5 standaard op Android 4.4 KitKat, daaraan hoeft niemand te twijfelen. Daarnaast is het ook duidelijk dat het niet zo zinvol is om nóg meer features en functies uit te knobbelen voor de Galaxy S5.  Samsung zelf heeft dit ook in de gaten, en dus verwachten wij met de Galaxy S5 ook de introductie van een nieuwe benadering van TouchWiz – Samsung’s eigen Android interface. Oké, dit zal geen totaal andere interface worden dan we nu kennen, maar mogelijk zien we straks meer verfijning, en minder nieuwe snufjes.

Uiterlijk

Hoe graag we het misschien ook willen, het is allerminst zeker dat de Galaxy S5 een metalen body krijgt. Ja, Samsung werkt hard aan het maken van aluminium behuizingen, maar het is minstens even logisch dat we straks een body zien die vergelijkbaar is met die van de Galaxy Note 3 – kunststof dus, maar zonder de gladde, glimmende afwerking die we kennen van de Galaxy S4. En of we – zoals op de bovenstaande conceptafbeelding – eindelijk de Home knop zien verdwijnen? Wij betwijfelen het.

Wanneer?

En dan natuurlijk dé grote vraag: wanneer zal Samsung de Galaxy S5 introduceren en op de markt brengen? Er zijn ruwweg twee mogelijkheden. Óf de geruchten over een ‘vervroegde’ – tussen aanhalingstekens, want zolang we niet weten wat het oorspronkelijke plan is, weten we ook niet of er iets vervroegd is – release zijn juist. In dit geval zien we de introductie van het toestel al in januari of februari, met een daadwerkelijke release in maart of april. Óf de geruchten zijn zoals zovaak weer eens overdreven en voorbarig. Dan we zien een introductie en release die gelijke tred houdt met de tot nu toe gebruikelijke cyclus – introductie in maart of april, waarna de S5 eind april of begin mei te koop is. Wat ons betreft is dit laatste de meest logische optie.

Prijs?

Over de prijs van de Galaxy S5 is uiteraard nog helemaal niets bekend. Sla deze paragraaf dus met een gerust hart over. Maar als je wilt dat we toch koffiedik gaan kijken, gokken we erop dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met die van voorgaande Galaxy S toptoestellen. Dus: een adviesprijs rond de 700 euro, en een winkelprijs die begint rond de 650 euro maar al snel onder de 600 zakt. Als je het toestel ‘gratis’ wilt krijgen bij een abonnement, moet je denken aan prijzen boven de vier tientjes per maand – met al vrij snel aanbiedingen die hier net onder duiken.

En verder…

Zoals hierboven al genoemd schijnt er nóg een topmodel smartphone in Samsung’s pijpleiding te zitten: de Galaxy F. Bij ieder gerucht over aspecten van een topsmartphone van de Zuid-Koreanen moet je je afvragen of ze betrekking hebben op de S5, of op deze Galaxy F. Het kan dus goed dat het de Galaxy F is die met een schermresolutie komt van 2560 bij 1440 pixels, terwijl de S5 het houdt bij het bekende, en prima 1080p full HD scherm. Net zo zeer kunnen geruchten over metalen behuizingen slaan op de Galaxy F, en niet zozeer op de S5. Het is zelfs mogelijk dat het de Galaxy F is die in januari of februari gelanceerd gaat worden, waarna de S5 zich gewoon houdt aan de gebruikelijke jaarlijkse releasecyclus.

Zout!

Je merkt het: een hoop aspecten van de Galaxy S5 lijken voor de hand te liggen, maar op dit moment valt aan veel nog te twijfelen. Kom dus maar op met die korreltjes zout!

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee