Mogelijk alleen nog officiële accessoires bruikbaar (voor de Samsung Galaxy S5?)

Het lijkt erop dat Samsung bezig is speciale identificatiechips te testen, die ervoor moeten zorgen dat alleen officiële accessoires werken bij een Galaxy toestel. En hoewel deze tests mogelijk ook al met de Galaxy Note 3 worden uitgevoerd, is de kans groot dat we dit nieuwe ‘accessoirebeleid’ pas vanaf de Samsung Galaxy S5 echt zullen aantreffen.

samsung-galaxy-s5-officiele-accessoires-gebruiken Mogelijk alleen nog officiële accessoires bruikbaar (voor de Samsung Galaxy S5?)

Het idee is natuurlijk simpel: stop een minuscule chip in een accessoire, zodat de telefoon kan herkennen of het om een officieel product gaat. Hierbij moet je dan vooral denken aan batterijen, opladers, of mogelijk zelfs achterkleppen.

Aan de ene kant kan het natuurlijk een lucratieve manier zijn om de verkoop van eigen accessoires te verhogen, maar er is nog een (belangrijke) motivatie. Met name goedkope batterijen zorgen nogaleens voor grote problemen voor de gebruiker, als deze bijvoorbeeld ontploffen. Het ‘chippen’ van een officiële batterij zorgt er voor dat slechte batterijen niet meer werken in het toestel.

Wie zich nu zorgen maakt straks alleen nog Samsung’s eigen, relatief dure beschermhoezen te kunnen gebruiken: dat zal zo’n vaart niet lopen. Uiteindelijk kun je je telefoon natuurlijk gewoon overal in stoppen – ook een hoes van een andere fabrikant. Daar kan zo’n speciale chip niks aan veranderen.

Overigens is de kans natuurlijk groot dat ook derden een licentie – met chip – kunnen krijgen, zodat het aanbod aan accessoires niet al te beperkt wordt. Want hoewel iedereen vóór veiligheid is, en tegen exploderende batterijen, is het toch belangrijk dat er genoeg keuze overblijft voor de gebruiker.

Rest de vraag of en wanneer we de nieuwe, gechipte accessoires in de winkels gaan tegenkomen. Uiteindelijk hangt dit er vanaf hoe het systeem precies werkt. Als het voldoende is als een telefoon over een NFC chip beschikt, dan zijn er ook nu al een hoop toestellen waarbij deze vorm van beveiliging kan worden toegepast. Indien een toestel zelf ook over de nodige hardware moet beschikken om de gebruikte accessoires te identificeren, dan zal het nieuwe beleid pas vorm krijgen in toekomstige toestellen – waarbij de Galaxy S5 natuurlijk kandidaat nummer één is.

Uiteindelijk staat één ding voorop: dat het gebruik van onveilige batterijen of opladers beperkt wordt is geen verkeerde zaak – maar laten we hopen dat Samsung niet teveel doorschiet in het opleggen van beperkingen in de keuze van andere accessoires.

(via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee