DisplayMate: Amoled scherm Samsung Galaxy Note 3 verslaat concurrerende LCD schermen (is fel!)

Uit onderzoek van de experts van DisplayMate blijkt dat het Super Amoled 1080p scherm van de Galaxy Note 3 op veel gebieden de concurrentie achter zich laat. En niet alleen wat betreft kleurweergave, maar – verrassend genoeg – ook op het gebied van helderheid.

samsung-galaxy-note-3-scherm-helderheid-zonlicht DisplayMate: Amoled scherm Samsung Galaxy Note 3 verslaat concurrerende LCD schermen (is fel!)

Het scherm van de Galax Note 3: met afstand het felste Super Amoled scherm ooit

Dé authoriteit op het gebied van calibratie van beeldschermen – helderheid, kleurweergave, dat soort aspecten – is DisplayMate. Dus als je een stukje onafhankelijk, gedegen onderzoek naar het kwaliteit van een scherm wilt lezen, zijn zij de mensen om bij aan te kloppen. Voor iedere fabrikant stijgt de spanning zodra zij aan het meten gaan met – bijvoorbeeld – een nieuwe smartphone. Maar Samsung mag in de handjes knijpen: volgens DisplayMate laat de Galaxy Note 3 zien dat Amoled schermen definitief níet meer de underdog zijn als het gaat om exacte, natuurgetrouwe kleurweergave. Sterker nog: het scherm van het toestel is op veel gebieden béter dan de beste LCD displays van concurrenten als Apple en HTC.

Nu is de Galaxy Note 3 niet de eerste smartphone met een Amoled scherm waarvan DisplayMate onder de indruk was – de Galaxy S4 ging het toestel al voor. Maar volgens de testresultaten is het scherm van de derde Note gelijkwaardig, en op sommige gebieden zelfs béter dan dat van de S4.

Één van DisplayMate’s conclusies na het testen van de Note 3 luidt – vrij vertaald:

Binnen een paar jaar tijd heeft OLED (Amoled) technologie zich ontwikkeld tot een concurrent voor de beste LCD schermen, die deze laatste op gebieden als helderheid, contrast, nauwkeurigheid, kleurmanagement, beeldkwaliteit, uniformiteit en kijkhoeken inmiddels zelfs voorbij streeft.

Ja, je leest het goed: helderheid staat pontificaal vooraan in dat rijtje. Want uit de tests van DisplayMate blijkt dat het scherm van de Galaxy Note 3, met automatische helderheidsregeling en in de Adapt Display modus maarliefst een helderheid heeft tot 660 nits. De Note 2 haalt maar zo’n 350 nits, en zelfs de laatste iPhones komen niet boven de 600 nits uit.

In combinatie met het oneindige contrast dat een Amoled scherm biedt – ‘zwart is zwart’ – resulteert dit in een scherm dat ook in fel zonlicht goed afleesbaar is – iets dat wij inmiddels uit eerste hand volmondig kunnen bevestigen. En wie bang is dat dit ten koste gaat van de batterijduur van het toestel, kunnen we alvast vertellen dat dit níet het geval is. Maar daarover op korte termijn meer.

Voor DisplayMate’s complete test kun je natuurlijk terecht op hun (sinds 1999 niet meer gerestylede) website, HIER.

Beste Galaxy Note 3 deals per provider

Reacties

 1. HTL zegt

  Hallo Michel,
  Ik zag op de site van Gsmpedia de valtest van de Note 3, dit was geen succes, was helemaal kapot.
  Ik dacht dat het scherm van kunststof was, of van onbreekbaar glas.
  Is dit normaal, viel me wel een beetje tegen van zo’n duur toestel. Ik zit al zolang te wachten op de Note 3 , maar nu ik de test heb gezien , weet ik het nog niet.
  Ik heb ook al eens een valtest gezien van de Iphone 5 en de HTC One , bij deze twee bleef het scherm intakt was niets aan te zien.

  • Michel zegt

   De Galaxy Note 3 heeft helaas nog niet het ‘onbreekbare’ kunststof glas waar veel geruchten de ronde over deden. En een nadeel van een dergelijke grote smartphone is dat de glasplaat aan de voorkant ook evenredig groter is, en dus kwetsbaarder. Op dat gebied zijn kleinere toestellen zoals de iPhone 5 of de HTC One dus gewoon robuuster. Een mogelijke oplossing is een beschermhoes die óf de voorkant afschermd (flipcover, of iets dergelijks), of tenminste een hoes met randen die boven het scherm uitsteken.

Praat mee